Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Sapphire ATI 9800 PRO vervangen?

Anoniem
Die hard gamer
25 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb momenteel een Sapphire ATI Radeon 9800 PRO. Ik sta echter op het punt mijn systeem te upgraden met een nieuw moederbord en processor.

  De Sapphire is echter nog geen half jaar oud en heeft me toch nog meer dan 200€ gekost.

  Ik kan met mijn huidige PC mijn games vrij goed spelen. Enkel Rome Total War geeft soms problemen.

  Nu is mijn vraag aangezien ik van de uitgebreide markt van grafische kaarten zo als niets afweet, of ik een moederbord koop met AGP en de Sapphire blijf gebruiken, of dat ik een moederbord koop met PCI Express en een andere kaart (wat natuurlijk véél duurder is).

  Maar ik veronderstel dat ik een nieuw moederbord heb met AMD Athlon 64 processor de prestatie’s van de games er ook op vooruit zullen gaan, ook met de Sapphire nog aan boord of is dit niet zo?

  Iemand een idee hoe mijn Sapphire ATI Radeon 9800 PRO zal presteren in een moederbord met een AMD Athlon 64 3200+ en 1 GB DDR Ram?

  Groeten, Gunther.
 • Die 9800 pro is denk nog niet aan upgraden toe hoor.
  Ik zou inderdaad eerst eens gaan voor een nieuwe processor en wat meer geheugen. Spellen als Rome Total War zijn namelijk ook gebaat bij een redelijk snelle processor en veel geheugen, dit komt door de vele legers die aangestuurd moeten worden.
  Ik heb zelf thuis bij LOTR BFM ook wel eens haperingen bij grote legers, en mijn kaart is toch ook niet de traagste :wink: Dat zijn vergelijkbare spellen….

  Dus met die nieuwe processor en wat meer geheugen zal het al een stuk vlotter draaien. Videokaart is in jouw situatie het laatste wat ik zou upgraden.
 • Het idee van een nieuwe cpu/mobo/geheugen is wel heel interresant. En naar mijn idee de beste keuze, behalve als je meteenn aar pci-e wilt.
  De videokaart kan je voor +/- 150 mss nog wel kwijt, aangezien hij nog niet zo oud is, dan is het stukje naar een 6600gt pci-e niet zo heel groot meer.

  Maar het ligt allemaal aan jouw budget, stel je hebt niet veel uit te geven, koop een sempron 3000+ en evt. een ander mobo, wellicht een s754…
 • dat zou ik niet doen je kaart verkopen voor 150 euro (als je dat er al voor zou krijgen). want hou er rekening mee dat je dan toch wel weer ruim 200 euro neer moet tellen voor een nieuwe kaart die gelijkwaardig is of iets sneller (6600 non gt).
  maar goed, inderdaad afhankelijk wat je budget is…
 • Inderdaad ik zou mijn kaart nog enkele jaren willen houden, omdat ik toch ook dacht dat deze een zeer goede is en de nodige €'s heeft gekost.

  Ik wil een moederbord socket 754 of 939 kopen met liefst PCI en AGP om mijn onderdelen te kunnen behouden. (PCI Express en SLI hoeft niet voor mij)

  Zou dan twee latten geheugen van 512 MB PC 2700 steken, omdat ik er al een van 512 MB PC 2700 heb, de andere een 256 MB PC 2100 zou ik er uit laten, dus 1GB DDR RAM.

  En een AMD Athlon 3200+ als processor.

  Vraag was eigenlijk of door zo een toch wel degelijke upgrade met behoud van de grafische kaart de prestatie's voor games veel verbeteren.
 • in de nieuwere spellen zal ongetwijfeld de prestatie flink toenemen.
  Zoals ik al zei, je kaart is best aardig bij de tijd nog, en spellen als doom3, farcry, LOTR, RTW vragen toch best flink wat van je processor, dat merk ik bij mijn pc ook. Dus je zal er zeker op vooruitgaan.
 • de vraag is natuurlik wat binnen een jaar of twee, als je dan wil upgraden sta je daar dan met je agp moederbord.

  probleem is dat je net die keuze stelt in een overgansperiode (AGP-PCI e).

  moest ik van u zijn zou ik toch overwegen een PCI express moederbord te nemen, en ik weet niet of het al op de markt is maar het komt zeker op de markt van ATI , dat is een overgansbrug, die kun je kwijt in je PCIe slot en daarin kan je dan je AGP kaart kwijt. dus moest je dit vinden zou het ideaal zijn, dan kun je eventueel als je het nodig vindt in de toekomst toch een sterkere videokaart aanschaffen zonder je moederbord te moeten vervangen.

  ook ben je beter een socket 939 te nemen, dacht dat dit diegene was waarop men will voortbouwen.

  [quote:7f2ef18d10]Iemand een idee hoe mijn Sapphire ATI Radeon 9800 PRO zal presteren in een moederbord met een AMD Athlon 64 3200+ en 1 GB DDR Ram?
  [/quote:7f2ef18d10]

  ik doe een ruwe schatting : 7000 3dmark03 punten (ruwe schatting!!)
 • [quote:a3379eabac="Gunther A."]Ik kan met mijn huidige PC mijn games vrij goed spelen. Enkel Rome Total War geeft soms problemen.[/quote:a3379eabac]Met je huidige config zou Rome Total War prima te spelen moeten zijn.
  http://totalwar.wargamer.com/requirements.html

  Ik zou eerst 's kijken of er niet ergens een driverprobleem zit in je huidige Windows setup. En een clean install van de WinXP partitie doet ook wonderen …
 • [quote:5496bab1b8="arjant2"]dat zou ik niet doen je kaart verkopen voor 150 euro (als je dat er al voor zou krijgen). want hou er rekening mee dat je dan toch wel weer ruim 200 euro neer moet tellen voor een nieuwe kaart die gelijkwaardig is of iets sneller (6600 non gt).
  maar goed, inderdaad afhankelijk wat je budget is…[/quote:5496bab1b8]
  En nu even goed rekenen ;)
  Stel je krijgt voor die 9800pro 110/20 euro.. en je koopt een PEG 6600gt voor 140 (alternate ;)) dan ben je 20 euro meer kwijt voor een snellere kaart. Want wat ik weet is dat de TS wil upgraden naar A64, dus of je nou 20 euro bijlegt voor een iets sneller kaart of je gaat voor een AGP systeem maakt ook niets uit.
 • Neen ik ga mijn kaart toch echt niet verkopen, als ik een moederbord koop met AGP vind ik vast zelfs over enkele jaren nog een zeer degelijke grafische kaart. Het is niet omdat PCI Express en SLI opkomt de vorige standaarden zomaar verdwijnen.

  Obi-Wan-Kenobi, soms zijn de opgegeven mimum systeemvereisten van de game fabrikant voldoende om de game te spelen, maar soms moet je daar toch behoorlijk boven zitten om het echt serieus te kunnen spelen, zeker zoals bij RTW.

  Zoals eerder Arjant2 al zei vereist dit game waarschijnlijk veel processorkracht. Want de problemen treden enkel op bij inderdaad grote legers, boogschutters en katapulten die vuur gebruiken. En volgens mij is de bevestiging hiervan dat ik de video instellingen tijdens het spel dat hapert (bv groot leger) allemaal op hun laagste zet, inclusief laagste resolutie, het gewoon hetzelfde blijft, dan is het dus de CPU en niet de GPU.

  Wat betreft die socket 939, als daar de toekomst ligt kan ik misschien wel daarvoor kiezen.
 • grote legers en dergelijke zorgen voor haperingen.
  ik heb het zelf met mijn pc ook bij LOTR BFM als er grote legers van pas komen… dan hapert pc, ligt echt niet aan mijn videokaart….
  Daarom ga ik binnenkort ook naar een AMD 64 3500+ :wink:
 • [quote:bd2e1b7ab2="Gunther A."]Obi-Wan-Kenobi, soms zijn de opgegeven mimum systeemvereisten van de game fabrikant voldoende om de game te spelen, maar soms moet je daar toch behoorlijk boven zitten om het echt serieus te kunnen spelen, zeker zoals bij RTW.[/quote:bd2e1b7ab2]Het lijkt me dan dat de haperingen ontstaan wanneer er een beroep gedaan moet worden op het trage harddiskgeheugen, wanneer er niet voldoende fysiek geheugen beschikbaar is. Het kan idd. zijn dat naarmate het spel vordert, die 768MB al snel volloopt, maar dat gebeurt eerder wanneer er allerlei nutteloze applicaties op de achtergrond draaien … :roll:
 • Ik ga in ieder geval in het kort mijn PC upgraden, heb voor alles goede coolers CPU/GPU, heb een kast met goede airflow en diverse casefans en twee fancontrollers.

  Dat zal dan wel een heel stukje beter en sneller werken dan mijn huidige configuratie. Nog effe nadenken welk moederbord, wat een aanbod alstublieft.
 • Asus K8N-E Deluxe socket 754 lijkt me wel wat.

  Nvidia Nforce 3 250 GB chipset en goed geplaatste IDE en voedings connectoren. En meer dan genoeg mogelijkheden aan boord.

  Bij de MSI borden staan deze connectoren rampzalig opgesteld.

  En AGP en PCI.

  Asus zijn toch dacht ik zeer goede moederborden?
 • Ik heb er hier 3 en goede ervaringen mee.
 • [quote:14b0b64059="Obi-wan-kenobi"][quote:14b0b64059="Gunther A."]Obi-Wan-Kenobi, soms zijn de opgegeven mimum systeemvereisten van de game fabrikant voldoende om de game te spelen, maar soms moet je daar toch behoorlijk boven zitten om het echt serieus te kunnen spelen, zeker zoals bij RTW.[/quote:14b0b64059]Het lijkt me dan dat de haperingen ontstaan wanneer er een beroep gedaan moet worden op het trage harddiskgeheugen, wanneer er niet voldoende fysiek geheugen beschikbaar is. Het kan idd. zijn dat naarmate het spel vordert, die 768MB al snel volloopt, maar dat gebeurt eerder wanneer er allerlei nutteloze applicaties op de achtergrond draaien … :roll:[/quote:14b0b64059]Tja ik weet niet goed of dat zo is. Want dat zou betekenen dat met 1024MB LOTR ook nog te weinig heeft??
  Want die hapert ook wel eens bij mij met grote legers…en ik draai geen andere applicaties op de achtergrond…
 • [quote:ab08baff17="arjant2"]Tja ik weet niet goed of dat zo is. Want dat zou betekenen dat met 1024MB LOTR ook nog te weinig heeft??[/quote:ab08baff17]Nou, het hangt ook sterk af van de game-engine van LOTR. Stuurt ie max. 1024MB werkgeheugen aan, dan heeft het weinig zin om er 2048MB in te zetten … Als je toch weet dat de HDD veel geraadpleegd gaat worden, dan zou ik ook kijken naar een snellere HDD en HDD-controller.
 • dat is ook de reden dat ik naar een snellere pc ga, met een snellere harde schijf….
 • Bij mijn weten is momenteel de HDD een beperkte factor op het gebied van snelheid. Ik denk dat je echt snelheidswinst wil boeken op het gebied van je harde schijf dat je een RAID opstelling zult moeten gebruiken.

  RAID 0 is denk ik de snelste variant. En gebruikt twee schijven.

  Ik heb in mijn PC een WD 60 GB schijf en een tweede Maxtor 200 GB met 8 MB cache.Dus ik zou in principe de Maxtor als disk 0 kunnen aansluiten en de WD als disk 1.

  Maar of het snelheids verschil de moeite zou zijn?
 • [quote:741d82f634="Gunther A."]Ik heb in mijn PC een WD 60 GB schijf en een tweede Maxtor 200 GB met 8 MB cache.Dus ik zou in principe de Maxtor als disk 0 kunnen aansluiten en de WD als disk 1.[/quote:741d82f634]Moeten de schijven bij RAID (bij voorkeur) niet identiek zijn?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.