Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Onderdeeltje van videokaart

Anoniem
None
14 antwoorden
 • Tijdens het installeren van een nieuwe HD, is er (tijdens het prutsen met spanningskabeltjes) een klein onderdeeltje van mijn videokaart gebroken. (Sapphire Radeon 9800 pro 128Mb) gewoon domme eigen schuld. Het voedingskabeltje was er even afgeweest. Toen ik het er weer in wilde prikken, hield ik met mijn andere hand de kaart aan de rand vast, om het slot niet teveel te belasten. Plotseling schoot mijn vinger weg, met medeneming van dit dingetje.
  Het lijkt een koelelementje te zijn, al is het niet van metaal, maar van zwart kunststof. De videokaart doet het overigens gewoon nog steeds.
  Mijn vragen:
  - Weet iemand wat het is / waar het voor dient? (koelen?)
  - Weet iemand hoe erg het is dat het niet meer op de kaart zit?
  - Weet iemand waar het thuishoort en hoe ik het weer bevestig?

  Het lijkt er op dat de lijm heeft losgelaten. Het is ongeveer 8 mm groot, maar aan de lijm te zien, heeft het op een onderdeeltje van een mm of 4 vastgezeten.
  Op bijgaande foto van de kaart staat het vreemd genoeg niet op, maar het heeft op de foto vermoedelijk aan de bovenkant, in het midden gezeten, want dat was waar ik mijn vinger hield

  Een foto van het onderdeeltje

  een foto van de kaart (niet mijn exemplaar)
 • Het ziet er uit als een kleine Heatsink, die zijn om te koelen.
  Deze is te klein om het geheugen te koelen, ik denk dat hij voor de Mosfets of een ander heet gedeelte van de kaart is geweest.

  Als de kaart zonder problemen draait zou ik me niet druk maken.

  [edit] ik lees net dat het van kunstof is, koel element valt dan dus af…. nu sta ik ook voor een raadsel…
 • Hoi, Ik heb ook een 9800Pro (r350) (met aangepaste koeler)

  Ik heb even een foto gemaakt, want ik denk dat ik het gevonden heb.
  Sorry voor de slechte kwaliteit.. ik heb alleen maar een simpel webcammetje :)

  [img:1b5c000cc6]http://img157.echo.cx/img157/2707/9800pro9rd.jpg[/img:1b5c000cc6]

  Het lijkt dus aan de onderkant te zitten, vlak achter de powerconnector.
  Wat het is? Geen flauw idee :)

  EDIT: let niet op dat blauwe heatsinkje links ervan.. dat zit er niet standaard, hoort bij de Zalman VF700 koeler die ik er op heb.
 • Tnx! Het is zo duidelijk genoeg. Ik ga na pinksteren kijken hoe ik het er weer op kan krijgen. tenzij ik er voor die tijd achter kom dat het niet noodzakelijk is. Want als het geen heatsink is, dan zou ik er geen andere nuttige toepassing voor kunnen bedenken. Meer dan een stukje zwart kunststof is het niet.
 • Volgens mij is het wel een heatsink. Heatsinks kunnen zeker wel van kunstof zijn, zo zat op een geforce 4 mx420 die ik gehad heb op de GPU een redelijke grote kunstof heatsink. Alleen kun je je afvragen in hoeverrre zo een heatsink nut heeft…
 • Weet je zeker dat het plastic is ? misschien wel alu met lak er over, dat weegt ook niet zoveel. Plastic geleidt niet, dus zou de core superheet worden.
 • Ja ik weet het zeker.

  Het leek een beetje hier op:
  [img:fd1cf0762d]http://www.kickassgear.com/images/GF4%20MX420.jpg[/img:fd1cf0762d]
 • Voor zover ik weet is dit koelblokje echt niet van kunststof. Anders kijk ik vandaag nog wel ff naar mijn 9800pro. Het is denk ik een koelblokje voor de voltageregulator die daar net achter de molex aansluiting zit, zoals je kon die op de foto een paar posts hier boven.
 • Het is toch echt een heatsink die hoort op een kleine zwarte chipje (waarschijnlijk iets van een spanning regulator) Vlakbij die extra molex connector. Maar van welk materiaal het is weet ik echt niet.

  De foto die Gansan maakte is het idd goed te zien waar dat hoort. Op mij kaart (ook sapphire 9800pro 128mb) zit dat op de precies dezelfde plek.

  Ik zou zeggen: Maak het even goed schoon en plak het opnieuw op met iets wat goed plakt, en goed de warmte geleid. Het standaard spul waarmee het vastzit, lijkt een beetje op soort gele lijm, mar wat het precies is weetik niet.
 • Download een programma waarmee je je temp van je kaart kan meten, als hij na een paar minuten super omhoog schiet, weet je al helemaal zker dat het er een is.
 • [quote:a17cd58f9a="GanGster MarshaLL"]Download een programma waarmee je je temp van je kaart kan meten, als hij na een paar minuten super omhoog schiet, weet je al helemaal zker dat het er een is.[/quote:a17cd58f9a] :roll: Meen je dat serieus?

  1. Welke fabrikant gaat er nu een temp sensor in een voltageregulator stoppen?
  2. De 9800pro heeft sowieso ook al geen sensoren voor de gpu.

  Het beste kan je bij een elektronicazaak even wat warmtegeleidende lijm kopen.

  [Edit] Enne, om te kijken of het echt nodig is, druk direct na een half uurtje gamen eens (voorzichtig) je vinger op de chip, voel je vanzelf of ie heet is :wink:
 • Ik had het over de videokaart compleet.
 • Dan nog kun je de temperatuur van de voltageregulator niet weten. Daar komt het heatsinkje vanaf. Je hebt er dus niets aan. Tweede feit is dat een 9800Pro geen temperatuursensors heeft. :lol:
 • [quote:74bcb962d3="NoepZor"]Dan nog kun je de temperatuur van de voltageregulator niet weten. Daar komt het heatsinkje vanaf. Je hebt er dus niets aan. Tweede feit is dat een 9800Pro geen temperatuursensors heeft. :lol:[/quote:74bcb962d3]

  Daar had ik het dus ook niet over, mijn excuses hoor.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.