Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Ventilator videokaart ratelt

Anoniem
None
26 antwoorden
 • Sinds kort ratelt de ventilator van mijn videokaart - een Asus v8420 Geforce 4 met 256mb. Het lijkt erop alsof iets niet helemaal goed vastzit. Het geluid wordt veroorzaakt door een onderdeeltje in het midden van de ventilator volgens mij. Als ik mijn vinger op het Asus-stickertje, die op het midden is geplakt, houdt dan verdwijnt het. Nu is het natuurlijk geen optie om de hele tijd mn vinger erop te houden, of hem in het frituurvet te zetten ;) Daarom vraag ik mij nu af of het ook mogelijk is om een nieuwe ventilator erop te zetten. Kan dat? Is er misschien nog iets anders dat ik kan doen? Of zit er niets anders op dan een nieuwe kaart te kopen?
  Dat laatste lijkt me zelf een beetje jammer van het geld, want de kaart doet het verder nog prima.

  Wie helpt?
 • Komt gewoon omdat het lagertje in de koeler is versleten. Het is een GF4 TI 4200. Voor zover ik kan zien op de Asus site kan deze gaan 256 MB geheugen hebben, maar dat doet er niet toe. Je kan de koeler proberen te smeren zoals in de faq staat. (ik weet zo niet welke faq :oops:) Een nieuwe koeler is idd ook een optie.
 • [quote:c107a35c5a="Comp-Freak"]Komt gewoon omdat het lagertje in de koeler is versleten. Het is een GF4 TI 4200. Voor zover ik kan zien op de Asus site kan deze gaan 256 MB geheugen hebben, maar dat doet er niet toe. Je kan de koeler proberen te smeren zoals in de faq staat. (ik weet zo niet welke faq :oops:) Een nieuwe koeler is idd ook een optie.[/quote:c107a35c5a]
  Je hebt gelijk, er zit idd maar 128mb op. Vergistte me ff…
  Maar ik zou er evt. dus zonder problemen een passende nieuwe koeler op kunnen zetten? Ik heb namelijk gezien dat ie met zwarte clipjes aan de onderkant van de kaart vast zit (gaan door de kaart heen). Dacht zelf dat ik hem daarom niet los zal kunnen krijgen, of is dat geen probleem?
  Zal de FAQ's ff naslaan voor het smeren.
 • Je kan verschillende koelers kopen. De nieuwste passieve zalman koelers zijn denk ik een beetje overkill voor je kaart. Er zijn ook gewoon vergelijkbare koelers te koop net als je nu al hebt. Deze kosten ook niet eens zo gek veel. Ligt er ook aan of je om stilte geeft.

  Het vervangen opzich is niet zo heel moeilijk. Met een klein tangetje knijp je het uiteinde van de bevestigings pinnetjes bij elkaar zodat ze door de printplaat los kunnen. Dan is de koeler er af. De chip even schoonmaken, nieuwe koelpasta er op, en dan de nieuwe koeler plaatsen.
 • (de ' FAQ' waar het om gaat, is volgens mij deze. )
 • Hallo,

  Ik zou nog maar geen nieuwe kopen,doe dat stikkertje er af,en eventueel schoon spuiten met de luchtslang,maar wel even de ventilator vasthouden dat hij niet te hard rond draaid.En dan zit er meestal een klein rubbertje onder de stikker,even los halen met een klein schroeven draaier.En een druppel naaimachine olie,en ik weet zeker dat je er weer tegen aan kunt.Geen nieuw geld uitgeven voor een video kaart .Zeker niet nodig.


  Groet Herman
 • In deze FAQ heb ik uitgelegd hoe ik eens mijn koeler gesmeerd heb. Helaas ging hij die koeler toen vrij snel weer herrie maken en heb toen een andere koeler gekocht.
  Smeren is goed om voor de zeer korte termijn van het geluid af te zijn, maar geeft wel aan dat je eigenlijk een nieuwe koeler moet aanschaffen.
 • 8) zoals voorgangers vertelden is het gewoon slijtage.
  Je kan smeren maar het helpt uiteindelijk niet en als je pech hebt krijg je plakkerige viezigheid op je kaart. (smeersel + stof)
  Koop gewoon een nieuwe van hetzelfde (neem die oude mee) dat is het makkelijkst. Kost ongeveer €9 euro of zo.
  Let wel erop dat wanneer je die nieuwe plaatst je de ventilator zelf (propeller) absoluut niet aanraakt. Anders breng je hem weer uit ballans en kan je na een tijdje opnieuw beginnen. :(
 • Toch kan smeren van alle herieschoppende en rammelende fans in een pc wél goed werken:
  -demonteer de fan en onthoud goed op welke plek de electrische aansluiting zat (!)
  -met kwast alle stof van de fan ( en ook uit de koelribben in je pc!) verwijderen; evt voorzichtig zuigen met stofzuiger, anders verspreid je het stof alleen ipv dat je het verwijdert!
  -verwijder de sticker van de fan
  -spoel evt. verharste lagen olie en vet weg met een injectienaaldje met wat druppels wasbenzine (buiten ivm damp en brandgevaar)
  -droog af met een tissue of keukenrol, blaas een en ander droog
  -druk wat dun kogellagervet (fietsenmaker) in de lagers, met de vinger onder druk een en ander naar binnen persen langs de as; even draaien en weer herhalen.
  -veeg overtollig vet weg met tissue, ontvet de plaats van de sticker.
  -i.p.v. met de niet meer goed klevende sticker nu afplakken met een rond geknipt stukje "ducktape" (met textiel versterkte plakband van een bouwmarkt , Hema). Dit is belangrijk om een en ander goed af te dichten.
  -Monteer geheel. Vergeet niet de stekker weer aan te sluiten.

  Werkt bij mij perfect!!
 • Buiten vuil, kan ook het lagertje versleten zijn, zoals bij mij het geval was met dezelfde kaart. Opnieuw smeren is een tijdelijk lapmiddel. Je bent beter af met een vervangend koelertje. Origineel kon ik niet aankomen, maar wel een vervanger die stukken goedkoper was en perfect werkt. :D
 • [quote:3eaa4c125a="Herman 44"]Hallo,

  Ik zou nog maar geen nieuwe kopen,doe dat stikkertje er af,en eventueel schoon spuiten met de luchtslang,maar wel even de ventilator vasthouden dat hij niet te hard rond draaid.En dan zit er meestal een klein rubbertje onder de stikker,even los halen met een klein schroeven draaier.
 • sorru maar waarom die hele rompslomp met dat smeren terwijl je achteraf niet zeker bent van een goed en langdurig resultaat, dit terwijl een goede koeler voor je videokaart tegenwoordig maar een 20 euro kost (is toch de wereld niet) .
 • [quote:db659e9916="bmwmaster"][quote:db659e9916="Herman 44"]Hallo,

  Ik zou nog maar geen nieuwe kopen,doe dat stikkertje er af,en eventueel schoon spuiten met de luchtslang,maar wel even de ventilator vasthouden dat hij niet te hard rond draaid.En dan zit er meestal een klein rubbertje onder de stikker,even los halen met een klein schroeven draaier.
 • :) Iedereen bedankt voor de reacties. Ik denk dat ik maar een nieuw ventilatortje ga kopen, dat smeren is me denk ik iets te veel gedoe voor iets dat waarschijnlijk toch maar een tijdelijke oplossing is.
  Hij is nu overigens stil, dus even afwachten hoe lang hij dat volhoudt…. :P
 • [quote:b86e37b203="jweijde"]Sinds kort ratelt de ventilator van mijn videokaart - een Asus v8420 Geforce 4 met 256mb. Het lijkt erop alsof iets niet helemaal goed vastzit. Het geluid wordt veroorzaakt door een onderdeeltje in het midden van de ventilator volgens mij. Als ik mijn vinger op het Asus-stickertje, die op het midden is geplakt, houdt dan verdwijnt het. Nu is het natuurlijk geen optie om de hele tijd mn vinger erop te houden, of hem in het frituurvet te zetten ;) Daarom vraag ik mij nu af of het ook mogelijk is om een nieuwe ventilator erop te zetten. Kan dat? Is er misschien nog iets anders dat ik kan doen? Of zit er niets anders op dan een nieuwe kaart te kopen?
  Dat laatste lijkt me zelf een beetje jammer van het geld, want de kaart doet het verder nog prima.

  Wie helpt?[/quote:b86e37b203]
 • Ik had hetzelfde probleem met dezelfde kaart …. Toen ik Gistron, de leverancier, belde om raad bleek dat ik nog 3 (!!) dagen had voordat de 2 jarige garantie afliep. Snel even naar de aanschafdatum kijken dus. Ik kreeg hem zonder kosten gerepareerd terug. Succes.
  B&D
 • Het is toch zielig dat het dure supermerk asus altijd maar werkt met die goedkope koelers die altijd net na de garantie stuk gaan
  De gene die ze inkoopt weet tot op het uur nauwkeurig wanneer die stuk gaan
  Dat is verkoop techniek als het moederbord stuk gaat koopt nooit iemand meer een moederbord of zo van asus als de koeler stuk gaat denk iedereen dat het toevallig is dat kan gebeuren
  Vroeger had je met Nike sportschoenen het zelfde de schoen ging niet stuk maar de luchtkamer in de zool ging binnen een jaar stuk en dat maakte een rotgeluid bij het lopen en ging je een andere schoen kopen
  gr HDl
 • wie draagt er nou een héél jaar lang dezelfde schoenen :-?
 • Snap je het niet domme lul of heb je te maken met asus of zo ?Heel veel mensen hebben dit probleem met dat ""Supermerk" en zijn dus genaaid door asus die dachten dat ze betaalden voor kwaliteit
  Waarschijnlijk heb jij hele erge zweetvoeten of zo dat jij misschien maar twee weken op je schoenen kan lopen en ze dat je ze dan van je vrouw of je vriendin moet weggooien of zo ?
  gr HDL
 • [quote:6205b8859b="HDl"]Snap je het niet domme lul.Waarschijnlijk heb jij hele erge zweetvoeten of zo dat jij misschien maar twee weken op je schoenen kan lopen en ze dat je ze dan van je vrouw of je vriendin moet weggooien of zo ?
  gr HDL[/quote:6205b8859b]

  check je PB :wink:

  PS: dat met na 2 weken nieuwe schoenen kopen slaat natuurlijk nergens op he. er zit nog wel wat tussen 52 weken of 2 weken. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.