Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Artifacts

Anoniem
Jimmy
13 antwoorden
 • Mijn 2de computer heeft vandaag een X800pro gekregen. Uiteraart loopt deze kaart zalig, maar ik zijn wat probleempjes.

  In 2 spellen zie ik artifacts en zie ik witte driehoeken. het gaat hier over Far Cry waar het heel erg is en Emperor Battle for Dune waar het wat minder is.
  In 3Dmark03, LOTR BFM, NFSU en UT2004 merk ik geen afwijkingen in het beeld. Deze programma's lopen prima.

  Waar kan het aan liggen?

  Er zijn geen stabiliteitsproblemen en de airflow is zeker goed.
 • nieuwste drivers van ATI gedownload?
 • Die ben ik nu aan het downloaden.

  Opstarten in veilige modus, oude drivers verwijderen, weer normaal opstarten, nieuwe drivers installeren, testen.

  edit:

  Huiswerk gedaan. Ik heb de Catalyst 5.5 drivers gedownload en volgens bovenstaande principes geïnstalleerd. In Far Cry is het probleem op het eerste oog opgelost. Ik speelde hetzelfde stukje als waar ik last has van artifacts en nu zag ik er geen.

  In Emperor battle for dune is het probleem nog niet opgelost, maar het is daar niet echt hinderlijk en continu.

  Maar een vraag. Waarom pakte de vorige kaart (9600xt) Far Cry wel goed met de oude drivers (5.3) ?

  Is Atitool een optie om de kaart de dubbelchecken?
 • Ik heb Atitool toch maar even gedraaid. Niet om te overklokken, maar om te scannen op artifacts. Ik heb hem 5 minuten laten draaien en er waren geen fouten gevonden.
  Ik denk dat ik de oorzaak toch in de software moet zoeken gelukkig.
 • Is het mogelijk dat het aan de kaart kan liggen als je in andere spellen en 3Dmark geen artifacts hebt en in EBFD wel. Ik vind dat jammer omdat het een van mijn lievelingsspellen is.

  Op de kaart zit gewoon garantie en is onder goede condities geïnstalleerd.

  Ik hoop dat jullie me verder willen helpen omdat ik me ook afvraag waarom ik in EBFD wel artifacts heb (ook op 1024x768 en lager) en met de oude kaart (9600xt) nooit.

  Nogmaals 3Dmark03 (ook op 1280x1024) toont [u:fc9ed3cb73]geen[/u:fc9ed3cb73] artifacts. Dat de kaart te heet zou lopen kan ik niet geloven. Er staat een 8cm fan recht voor de kaart.

  Fastwrites is uitgeschakeld en boodt geen uitkomst.

  PS: De artifacts blijven niet staan. Ze flikkeren op en zijn weer weg en komen opnieuw. Op het internet vind ik alleen informatie over statische artifacts (artifacts die blijven). De artifacts zijn zwart of wit en meerhoekig. Gekleurde puntjes heb ik niet gezien.
  Onderklokken van de videokaart boodt [b:fc9ed3cb73]geen[/b:fc9ed3cb73] uitkomst. Ik heb de core van 475 naar 400 gezet en het geheugen van 450 naar 375 (tijdelijk uiteraard).

  Kan het nu nog aan de videokaart liggen?

  Please
 • hoe zijn de temps en de voltages?
 • Nieuwste patch van dat spel geinstalleerd? Misschien zijn er updates voor namelijk.
 • Nope, er zijn geen updates meer en het voltage is goed (11,607 en 5,01 tijdens volle belasting). Volgens de "power supply calculator" zit ik binnen de grenzen van mijn voeding (ik ga van de effectieve waarde van 327 watt uit). Ik verbruik krap 300 watt als alle apparaten tegelijk aanstaan.
  Ik heb geen stabiliteitsproblemen en het stroomnet is vrij stabiel hier.
  Mijn PC is ook keurig geaard en de videokaart zit goed in de AGP bus.

  Zijn de videodrivers van de originele CD beter dan mijn nieuwe Catalyst 5.5?? Althans dat verkocht de winkel mij. Ik twijfel hieraan. Ik wil ook wel de Omega drivers proberen, maar ik ken ze verder niet.

  Vreemd dat lager klokken geen zijn heeft en overige spellen wél goed lopen. Ik betwijfel serieus of het wel aan mijn kaart ligt. In mijn achterhoofd pieker ik over de vraag waarom mijn oude 9600XT EBFD wel goed kon weergeven met de oude drivers?

  PS: Mijn 3Dmark03 score zal wel goed zijn: 10326. Met de nieuwe drivers haal ik 150 punten minder met dezelfde instellingen.

  Het heeft me een slok vakantiegeld gekost en ik zou heel graag willen dat EBFD ook goed liep. Ik speel het zó graag.
 • far cry staat gekend voor probs met sommige kaarten, ik heb ook een x800pro en had hetzelfde probleem, echter de patch van ubisoft voor far cry heeft dit opgelost ik dacht dat het 1.3.1 was
 • Het hele probleem is zoals het er nu uitziet opgelost. Ik heb gedaan wat de winkelier mij zei en de originele fabrieksdrivers geïnstalleerd. Het is wel Catalyst 4.6 ipv 5.5, maar het werkt tenminste goed.
  Ik wil de topic nog even open houden als dat mag. Ik wil even wat uitgebreider gaan testen. Ze zijn er meteen of niet. Dat zag ik meteen.

  Ik verbaas me weer hoeveel invloed een driver kan hebben :o
 • Ik laat de topic wel open. vind het raar dat de catalyst 5.5 niet werkt met de X800pro en Far Cry.
  Ik kan het zelf niet testen, heb alleen een PCIe X850XT en PCIe X800XL hier.
 • De Catalyst 5.5 werkt prima op mijn X800pro en Farcry en derest, alleen EBFD (2001) wil niet mee. Ik speel het spel vaak en alles werkt ook goed onder 4.6.

  PS: Kan het zijn dat de Javaconsole op z'n gat gaat door het meervoudig veranderen van de videodrivers. Limewire werkt niet meer. Het is het enigste verband dat ik me kan associëren. Ik verwijder mijn drivers altijd onder veilige modus als een driver niet in gebruik is. Echt vervuild is mijn systeem ook niet. Het is nog steeds flink responsief en ik kiep er regelmatig Ccleaner overheen en ik kijk regelmatig met hijackthis op vreemde zaken.

  Wat wil ik nu concreet vragen:

  Hoe kan het dat een 9600xt met de 5.3 drivers wel goed werkt met EBFD en de nieuwe X800pro niet (5.3 ging ook niet goed met Far Cry)?
  Een update van 5.3 naar 5.5 bood uitkomst met Far Cry. Alles verder werkte goed behalve EBFD was net een fotosessie met de 5.5 drivers. Ik dacht dat mijn nieuwe kaart echt defect was en ik ging er mee terug naar de winkel. Zij adviseerde om de drivers van de meegeleverde CD te installeren. Toen verdwenen alle problemen als sneeuw voor de zon in EBFD. Als ik EBFD niet zou hebben gehad zat ik nu op Catalyst 5.5, maar ik kan het spel voorlopig echt niet missen dus ben ik verplicht om bij de oudere drivers te blijven of er moet een nieuwere Catalyst uitkomen die wél goed werkt EBFD.
 • En 5.4 ? :) (Of zijn die er niet ? )

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.