Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Beeldscherm of grafische kaart a/h overlijden?

Anoniem
GreatWhite
12 antwoorden
 • [quote:ef68f6d6a1="GreatWhite"]
  Frapant is dat XP de grafische kaart niet meer herkend maar is overgegaan op "Adapter VGA safe", te zien onder eigenschappen beeldscherm, instellingen, geavanceerd, Adapter, eigenschappen.[/quote:ef68f6d6a1]
  Als je zelfs na een kale installatie (format) nog steeds problemen ondervindt, en Windows overschakeld naar standaard drivers, is er weinig twijfel mogelijk , en is er inderdaad een probleem met de grafische kaart.
  De problemen steken pas de kop op na het installeren van de drivers, op dit ogenblik treed pas de "versnelling" van de kaart in werking, dus volle belasting doet de grafische verwerking crashen.
 • Was eigenlijk niet nodig maar om het beeldscherm volledig uit te sluiten als boosdoener, heb ik getest met een ander beeldscherm. Fout blijft dus ik ben het met Eddy X eens en denk dat de grafische kaart overleden is.
 • Sinds 1 week zit ik met het navolgende probleem. Bij het opstarten van de PC (XP home edition SP2) komt het beeld bij het opstarten niet verder dan het XP Logo. Het beeld valt daarna weg (op zwart) terwijl het lijkt alsof de PC wel doorstart (ledjes van mijn adsl usb modem gaan groen branden ten teken dat de stroom in orde is en de adsl verbinding prima is). Na ongeveer 1 minuut start de pc vanzelf weer op en wel met beeld, maar met de letters van bijvoorbeeld Windows in diverse kleuren geschreven (bijv. de w paars, de i geel enzv.)

  Heb de allernieuwste drivers voor mijn kaart (Jaton Geforce 5600 FX) gedownload en geïnstallerd maar het probleem bleef. Tot afgelopen woensdag, de PC helemaal niet meer opstarte. Zag nog net een blauw scherm met witte letters (zeer waarschijnlijk de belangrijke foutmelding) maar die verdween binnen 2/10 seconde.

  Heb via Knoppix allerhande programma's etc. kunnen redden (branden). Had echt het idee dat het einde verhaal was.
  Heb daarna Widows XP Home Edition opnieuw geïnstalleerd (inclusief formateren). Geen resultaat, fout blijft.
  Heb de harde schijven (2 stuks) opnieuw geformateerd en een hernieuwde schone installatie XP uitgevoerd. Probleem is nog steeds aanwezig echter start nu wel op (anders had ik dit niet kunnen typen).

  Bij het opstarten meldde Windows dat het systeem van een serieuze fout was hersteld en of ik een foutrapportage wilde verzenden. Normaal doe ik dit niet, maar gezien de problemen toch maar gedaan en Microsoft liet in een IE pagina weten dat het mogelijk een probleem was met mijn rafische kaart.

  Persoonlijk vind ik het moeilijk om uit te zoeken of de grafische kaart overleden is dan wel bijna, of dat dit het geval is met mijn beeld scherm (CRT Philips 107T).

  Heeft iemand een idee?
 • Het lijkt me je kaart te zijn. Allereerste antwoord kun je krijgen door je monitor even op een andere, opstartende, compu te zetten. Draait dat normaal, dan is je monitor OK. Dan zou het tijd zijn je grafische kaart te vervangen.
 • Bedankt voor je antwoord. Zal eens even bij een kennis zijn beeldscherm gaan lenen en deze eerst testen.
 • Als je in knoppix wel normaal kunt werken, lijkt het me toch buitengewoon onwaarschijnlijk, dat het je videokaart is. Zie je ook iets in je foutenlogboek?
 • Helaas is het logboek niet meer beschikbaar. Wel net opnieuw opgestart en opnieuw de strepen over het beeld en fleurige letters tijdens opstarten (windows logo met strepen erdoorheen en de letters in allerlei kleuren van de regenboog). Dit wordt niet in één van de logboeken aangegeven.
  Frapant is dat XP de grafische kaart niet meer herkend maar is overgegaan op "Adapter VGA safe", te zien onder eigenschappen beeldscherm, instellingen, geavanceerd, Adapter, eigenschappen.

  Normaal zou deze moeten aangeven Geforce 5600 XT. Ik vermoed dat bij het gebruik van knoppix dit adaptertype ook reeds door XP was ingeschakeld.
 • Nog even een aanvulling. Heb zojuist op de website van mijn moederbord fabrikant (Matsonic) de laatst uitgegeven AGPdriver gedownload en geïnstalleerd. Daarbij zat ook een utility (hulpmiddel) die aangaf dat mijn AGP slot zowel 4x als 8x ondersteund. Naar ik aanneem is daarmee een eventuele kans op het kapot zijn van de AGP slot, uitgesloten.
 • Even voor de zekerheid: je hebt in knoppix geen problemen?
 • In Knoppix geen problemen. Helaas heb ik Linux niet onder de knie zodat ik allerhande test zou kunnen uitvoeren maar heb ik Knoppix als rescue disk (o.a. brandprogramma beschikbaar terwijl je van CD boot en werkt).
 • Dan denk ik toch aan een vernaggelde windows installatie. Je kunt nog eens proberen de videodrivers te verwijderen (drivercleaner), en dan opnieuw te installeren. Helpt dat niet, dan wordt het of een backup terugzetten, of windows opnieuw installeren.
 • [quote:5b6c6cb32a="gerben"]Dan denk ik toch aan een vernaggelde windows installatie. Je kunt nog eens proberen de videodrivers te verwijderen (drivercleaner), en dan opnieuw te installeren. Helpt dat niet, dan wordt het of een backup terugzetten, of windows opnieuw installeren.[/quote:5b6c6cb32a]

  Ik heb nadat het opstarten helemaal niet meer ging, mijn bestanden "gered" via Knoppix en daarna tot 2x toe Windows XP home Edition opnieuw geïnstalleerd. De fout is helaas gebleven met dien verstande dat de PC in ieder geval opstart. heb echter nu een dusdanig beeld dat je er echt niet langer dan een uur achter moet gaan zitten anders krijg je barstende koppijn (refresh rate is niet meer in te stellen etc.). Feit is, ik heb geen mogelijkheid om bij iemand een grafische kaart te "lenen" om te testen of dit ook het struikelblok is en om zo maar even een nieuwe kaart te kopen terwijl ik nog niet zeker weet of dit het euvel is, gaat mij op dit moment te ver. Vandaar mijn hooop op deze posting.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.