Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Anti-Aliasing en performance, serieuze discussie

Anoniem
None
25 antwoorden
 • We kennen het allemaal wel. We willen een zo snel mogelijk gamesysteem met een dikke videokaart, veel geheugen en een snelle processor. Als je dat hebt wil je ook eens gaan spelen met settings zoals Anti-Aliasing.

  Nu een vraag aan jullie:
  Waarom is er in 3Dmark03 een enorm prestatie verlies met 4xAA (10061 zonder AA en 6004 punten met 4xAA)?
  Waarom is het verschil in de UT2004 timedemo zo weinig (1%). Ook met Aquamark3 scheelt het weinig (60 fps tegen 54 fps).
 • deze vraag hoort in het grafische kaarten topic.
  Het gaat hier niet over games maar over de prestatie van grafische kaarten.

  Het antwoord op je vraag is betrekkelijk eenvoudig:
  UT2004 is CPU gelimiteerd, net als Aquamark.
  Hierdoor kom je met AA4x niet aan de tax van je Grafische kaart omdat de CPU al eerder er voor zorgt dat je niet genoeg FPS hebt.

  Test AA4x eens met Doom III of Far Cry, de impact zal hier veel hoger wezen dan bij Aquamark e.d.
 • Weet niet of je een sli kaart heb (of 2 in sli) maar daarbij werkte dat anti aliasing etc nog niet goed had ik een paar maanden geleden gelezen. (je kon het wel aanzetten maar aan de beeld kwaliteit was te zien dat het niet werkte).
 • Mijn systeem is ondertussen veranderd via een ruilactie.

  AMD 3500+ Clawhammer s939
  Asus A8V Deluxe
  Peak X800pro (de X800XTPE behouden kostte me te veel geld)
  2048 MB RAM 2xDC 4x512Mb Corsair valueram.
  Zalman 400 watt voeding
  24-uurs PCcheck was succesvol en was de voorwaarde eer het doorging.

  Ik kijk wel waar het schip strand. Ik gebruik nu 4xAA en als dat te zwaar gaat worden ga ik terug naar 2xAA en als dat een probleem gaat worden gaan alle foefjes uit of gaan de settings van een spel wat omlaag.

  Heb ik het zo goed?

  PS: Ik verheug me nu al op UT2007 :D
 • in games moet ja altijd een beetje de kat uit de boom kijken, de ene game kan je AA gerust op 8x zetten en de andere krijgt bij 4x ernstige drops.

  Maar in mijn ogen wordt AA een beetje als hype gezien tegenwoordig.
  Wat ik er wil mee zeggen is hetvolgende, je hoort mensen die een game spelen met de volgende instellingen en niet tevreden zijn

  1024*768 res , alles high en AA8x .
  Nu, je bent bv beter dat je hetvolgende gebruikt en dit gebruik ik in bijna iedere game en geeft me praktisch altijd mooiere graphics en betere prestaties
  1280*720 (of in die buurt) met AA4xen alles high , resolutie verhogen kost volgens mij minder rekenkracht van de grafische kaart dan AA en heeft ook een soortgelijk effect of je graphics.
 • AA en AF is in wezen ook het verhogen van de resolutie, maar dan weer teruschakelen. Zodat alle 'kartelrandjes bijna niet meer zichtbaar zijn. Gewoon de resolutie verhogen is idd minder zwaar i.p.v. AA enz.

  @Rombaft: 1280x720 is wel een beetje mega-breedbeeld vind je niet? :wink:
 • [quote:00131f4ffe="Die hard gamer"]AA en AF is in wezen ook het verhogen van de resolutie, maar dan weer teruschakelen. Zodat alle 'kartelrandjes bijna niet meer zichtbaar zijn. Gewoon de resolutie verhogen is idd minder zwaar i.p.v. AA enz.

  @Rombaft: 1280x720 is wel een beetje mega-breedbeeld vind je niet? :wink:[/quote:00131f4ffe]zover ik heb begrepen is wordt bij verhogen van de resolutie echt iets beterekend en bij AA een gemiddelde van de omliggende pixels genomen.
 • [quote:4e257fb5f9="sdk"][quote:4e257fb5f9="Die hard gamer"]AA en AF is in wezen ook het verhogen van de resolutie, maar dan weer teruschakelen. Zodat alle 'kartelrandjes bijna niet meer zichtbaar zijn. Gewoon de resolutie verhogen is idd minder zwaar i.p.v. AA enz.

  @Rombaft: 1280x720 is wel een beetje mega-breedbeeld vind je niet? :wink:[/quote:4e257fb5f9]zover ik heb begrepen is wordt bij verhogen van de resolutie echt iets beterekend en bij AA een gemiddelde van de omliggende pixels genomen.[/quote:4e257fb5f9]

  sorry bedoelde 1280*1024

  Juist dat gemiddelde nemen van de omliggende pixels is veel intensiever rekenwerk dan een grotere resolutie nemen
 • daarbovenop is de beeldkwaliteit veel beter bij een hogere resolutie en lagere AA , dan een lage resolutie en hoge AA .
 • [quote:756c0831a0="rombaft"]daarbovenop is de beeldkwaliteit veel beter bij een hogere resolutie en lagere AA , dan een lage resolutie en hoge AA .[/quote:756c0831a0]

  Dat weet ik, maar mijn TFT gaat niet hoger dan 1280x1024. 3Dmark laat echter wel zien dat ook een X800pro beduidend meer moeite heeft met AA dan zonder. Dat blijkt uit reacties en ik heb het zelf ook gemerkt. Op 6xAA lopen spellen toch niet zo heel vloeiend meer en komen er frequenter haperingen in voor.

  Zou een 3500+ nog een bottleneck zijn voor een X800pro?
 • AA is nu eenmaal een intensieve berekening voor je kaart,

  Denk niet dat een 3500+ een bottleneck is voor een x800 , heb zelf een x800pro en die draait met een P4 3.2 prescott
 • pffff met mijn onderstaand sys heb ik alle AA & FSAA ed trucjes uitstaan. Als je van 5 kanten beschoten wordt in bv ut2k4 let je toch niet op de 'kartelrandjes' (ik zie nl nauwelijks verschil) :P
 • [quote:2db1ba520f="sdk"]Weet niet of je een sli kaart heb (of 2 in sli) maar daarbij werkte dat anti aliasing etc nog niet goed had ik een paar maanden geleden gelezen. (je kon het wel aanzetten maar aan de beeld kwaliteit was te zien dat het niet werkte).[/quote:2db1ba520f]

  Ik heb hier SLI, 2x 6800 Ultra om precies te zijn, van de week nog uitgebreid getest met de 71.89 en 77.62 drivers. Anti-Aliasing werkt perfect in SLI. grote onzin dus.


  [quote:2db1ba520f="sdk"][quote:2db1ba520f="Die hard gamer"]AA en AF is in wezen ook het verhogen van de resolutie, maar dan weer teruschakelen. Zodat alle 'kartelrandjes bijna niet meer zichtbaar zijn. Gewoon de resolutie verhogen is idd minder zwaar i.p.v. AA enz.
  [/quote:2db1ba520f]zover ik heb begrepen is wordt bij verhogen van de resolutie echt iets beterekend en bij AA een gemiddelde van de omliggende pixels genomen.[/quote:2db1ba520f]

  Beiden zijn waar, je hebt verschillende vormen van AA

  De Anti-Ailiasing waar "Die Hard gamer" het over heeft heet "Super Sampling Anti-Aliasing". daarbij word inderdaad een hogere resolutie weergegeven op een lagere.

  De methode die SDK omschrijft word tegenwoordig veel gebruikt en daar zijn diverse methodes voor.
  De meest gebruikte vorm van AA is Rotaded Grid Anti-aliasing.

  de GeForce 7800GTX voegt daar weer een techniek aan toe.

  [quote:2db1ba520f="www.tweakers.net"]TSAA (transparant dynamic ultra sampling) en TMAA (transparant dynamic multi-sampling). Beide zijn bedoeld om het verlies van kleine details dat kan ontstaan bij normaal AA tegen te gaan, door gebruik te maken van het Alpha-kanaal (transparantie).[/quote:2db1ba520f]
 • is helemaal geen onzin ga die revieuws van de eerste dual gpu core maar eens lezen…
 • Ja je hebt gelijk SDK, ik heb geen idee waar ik over praat.
  Heb geen flauw benul hoe ik SLI moet testen en benchmarken.
  Heb ook nog nooit een dual core kaart getest met AA.. snap er de ballen van.
  Ik moet nodig andermans reviews gaan lezen want ik moet nog een hoop leren.
 • [quote:0927c3a580="sdk"]is helemaal geen onzin ga die revieuws van de eerste dual gpu core maar eens lezen…[/quote:0927c3a580]

  miss de eerste maar we zijn nu al wel een paar mnd verder…
 • [quote:c7a30b0889="FTI"][quote:c7a30b0889="sdk"]is helemaal geen onzin ga die revieuws van de eerste dual gpu core maar eens lezen…[/quote:c7a30b0889]

  miss de eerste maar we zijn nu al wel een paar mnd verder…[/quote:c7a30b0889]zeg toch ook niet dat het nu nogsteeds zo is :wink: doe alleen een suggestie dat het zoeits kan zijn aangezien dit in het verleden zo is voorgekomen (ook probeert RD je te laten denken dat dit niet zo is :wink: ).
 • Gelukkig gaat het om het heden :)
  SLI en Dual GPU (wat in feite ook SLI is maar dan op 1 PCB) werken momenteel probleemloos met AA. Punt.
 • [quote:1d6ca779d5="Red Dragon"]Gelukkig gaat het om het heden :)
  SLI en Dual GPU (wat in feite ook SLI is maar dan op 1 PCB) werken momenteel probleemloos met AA. Punt.[/quote:1d6ca779d5]

  Hoeveel maal AA gebruik je dan? Ik gebruik momenteel 2xAA. Als ik hoger ga dan gaat het soms toch hier en daar wat haperen. Ik had stiekem wel verwacht dat een X800pro wel sneller was in AA. Als ik die benchmarks mag geloven doe ik toch iets fout :roll:
  Alle drivers op mijn systeem zijn up to date en ik heb plenty of RAM.
 • [quote:79c5dc6638="Red Dragon"]Gelukkig gaat het om het heden :)
  SLI en Dual GPU (wat in feite ook SLI is maar dan op 1 PCB) werken momenteel probleemloos met AA. Punt.[/quote:79c5dc6638]

  Betaal je wel veel per euro per FSAA performance ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.