Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Opgepast: A-merkvoeding icm ATI Radeon 9700/9800 kaarten !

Anoniem
None
19 antwoorden
 • Je hebt het over PCB versies he, welke versies hebben er dan last van? En wat is het verschil tussen die versies?
 • Hoe start die kaart eigenlijk op zonder molex ?

  Ik krijg groot in beeld dat de molex niet is aangesloten, en dan boot de PC niet.
 • Hier een belangrijke mededeling voor mensen die een dure A-merk voeding kopen zoals Zalman, Antec, Coolermaster etc met een ingebouwde OCV-protectie (om sterke voltageschommelingen te vermijden): Sommige Radeon 9700/9800(se) kaarten met een extra aansluiting op een molex of FDD-stroomaansluting kunnen het gevaar lopen dat hun PC helemaal niet meer opstart hiermee.

  De reden is dat sommige batchen van deze Radeonkaarten bij het opstarten een enorme voltagetoename nodig hebben om te initialiseren: de OCV-protectie herkent dit als een mogelijke kortsluiting en zal de voeding voor de veiligheid gewoon laten afslaan. Voedingen die deze bescherming niet hebben, zullen hiervan geen last hebben. Dat dit echt geen probleem is van je dure voeding kan je als volgt testen: start de computer op zonder die extra voedingsaansluiting op je ATI Radeonkaart en sluit zodra je de bios verschijnen op je scherm die molex/FDD-aansluiting aan: het opstarten van je systeem gaat hierna vlekkeloos verder.

  Probleem: wie weet hiervoor een oplossing behalve het vervangen van mijn Coolermaster Realpower voeding door een goedkopere voeding zonder deze OCV-bescherming of telkens de computer open te schroeven en deze truuk uit te voeren met het telkens aansluiten van die molexaansluiting om die OCV-protectie om de tuin te leiden ? Ik heb nu een ATI Radeon 9800se kaart die het vreemd genoeg altijd goed gedaan heeft met een El Cheapo Qtec 550 Watt voeding maar ik heb nu grote problemen met notabene een A-merk Coolermaster Realpower voeding !!!
 • [quote:ebab4b7656="Nelson Lau"]Dat dit echt geen probleem is van je dure voeding kan je als volgt testen: start de computer op zonder die extra voedingsaansluiting op je ATI Radeonkaart en sluit zodra je de bios verschijnen op je scherm die molex/FDD-aansluiting aan: het opstarten van je systeem gaat hierna vlekkeloos verder.[/quote:ebab4b7656]

  Een molex aansluiten terwijl de PC aan staat :o Volgens mij krijg je daar alleen maar grotere problemen mee. :wink: Heb je deze 'truc' bij jezelf dan al eens uitgevoerd?
 • Mmm, blijkbaar heeft mijn Tagan 380watt dat dan niet….. Nog nooit problemen gehad namelijk…. :roll:

  En idd. Een molex aansluiten is zowat het ergste wat je verkeerd kan doen als de pc aan staat!! Misschien heb je daarom nu problemen gekregen daardoor? of had je het de 1e keer ook al toen je je coolermaster voeding erin heb gezet?
 • echt een molex is het niet: bij mij is het zo'n 4-pinnig FDD-aansluiting die op de videokaart gemonteerd moet worden: hij doet het pas nadat de computer is opgestart en dan moet je die FDD-aansluiting erop doen.

  Zoals ik zei: dit probleem gebeurt dus niet als je een voeding hebt zonder die OCV-protectie. En het probleem van die gelijk afslaande computer met mijn Coolermaster Realpower geval is gelijk al toen ik hem had aangesloten. Dus blijkbaar kan dit type voeding die plotselinge stijging van het voltage niet aan (bescherming voeding !) als de computer net opstart.

  Deze link geeft wat meer uitleg omtrent dit probleem en bovendien geldt dit niet bij alle Radeon 9700/9800 kaarten maar enkel bij bepaalde PCB-versies !!! En laat nou net ik zijn met zo'n versie….. :cry:

  Natuurlijk heb ik het zelf uitgeprobeerd voordat ik dit postte (Nee, mijn voeding doet het nog steeds, maar heb die nu in een andere computer gedaan zonder videokaart met dit rare probleem). Ofwel moet ik een vertraging zien in te bouwen danwel moet er in die Coolermaster een mogelijkheid zijn om die OCV-bescheming uit te schakelen.
  http://www.viperlair.com/reviews/video/ati/r3xx/aiw9700/fix.shtml
 • [quote:99624ddb05="praatpaal"]Een molex aansluiten terwijl de PC aan staat :o Volgens mij krijg je daar alleen maar grotere problemen mee. :wink: Heb je deze 'truc' bij jezelf dan al eens uitgevoerd?[/quote:99624ddb05]
  Ik heb ook normale hdd's een jaartje als hotswappeble gebruikt en dat werkt ook. En ze doen het nog steeds :lol:
  Jij denkt zeker ook dat je een bios er niet mag uittrekken als je pc aan staat ;)
 • Ik heb een 9700 pro met een Zalman 400w voeding en ken het probleem niet . Verder heeft hij ook prima gelopen met een chieftec 350w voeding ook geen slecht merk naar mijn mening.
  Maar als het waar is wat je zegt dan moet een pc-voedingsfabrikant daar maar eens dieper op in gaan.
 • [quote:6ea9a597a0="beetlejuice"]Ik heb een 9700 pro met een Zalman 400w voeding en ken het probleem niet . Verder heeft hij ook prima gelopen met een chieftec 350w voeding ook geen slecht merk naar mijn mening.
  Maar als het waar is wat je zegt dan moet een pc-voedingsfabrikant daar maar eens dieper op in gaan.[/quote:6ea9a597a0]

  Eigenlijk is dit een probleem van ATI, want de nieuwere PCB-versies hebben die vertraging blijkbaar gewoon ingebouwd op de printplaat zelf en laten eerst toe om de computer eerst op te starten vooraleer de videokaart te initialiseren. Maar ja: ondertussen zit ik er wel mee, weet iemand een handige manier om die vertraging in te bouwen op die stroomdraad met een condensator of zo ?
 • Hier geen problemen, 9700Pro op een tagan 480.
 • [quote:b7c2b577b9="NoepZor"]Hier geen problemen, 9700Pro op een tagan 480.[/quote:b7c2b577b9]
  Denk dat het ook niet boeiend is wie er GEEN problemen hebben :P

  Gewoon even voordat alle leden met een a-merk voeding en een ati kaart beginnen te reageren…
 • [quote:c8c0520bc7="NoepZor"]Hoe start die kaart eigenlijk op zonder molex ?

  Ik krijg groot in beeld dat de molex niet is aangesloten, en dan boot de PC niet.[/quote:c8c0520bc7]

  Je krijgt een waarschuwing in rode balk dat de voedingskabel niet aangesloten is en dat je die zo snel mogelijk moet aansluiten om te kunnen booten. Voor die verschillende PCB-versies moet je maar kijken op die eerder genoemde link van mij. En let op: dit probleem treedt echter maar weinig voor en is vooral een combinatie tussen eerdere PCB-versies (zie link) en specifieke voedingen (vooral A-merk) met een OCV-protectie (om overspanningen/kortsluitingen te voorkomen).
 • Ik heb die rode balk met die zelfde text ook gehad en dat was nadat ik nieuwe catalist drivers had geinstalleerd met de bijgeleverde driver van sapphire had ik dat probleem niet
  Ik heb toen de nieuwe driver verwijderd en de oude geinstalleerd en toen was het probleem over
  Maar ja ik ben nu wel een beetje bang om te gaan experimentern met nieuwe drivers
  gr
  HDL
 • Ik weet niet of 't met de drivers te maken kan hebben mijn voeding is 300 watt maar wel een goeie ik heb mijn systeem uitgerekent op 290 watt
  Nu werkt ie perfect maar is het mogelijk dat 't door die driver is gekomen ?
  Je zou eerder denken dat 't probleem hardwermatig zou zijn ?
  gr
  HDL
 • LOL, das toch als je je PC boot, dan heeft ie nog geen stukje windows gehad, dus kabeltje zat niet goed ofzo ?
 • Nou dat was juist 't rare ik kon die nog iets aanduwen maar nu ik dit heb gelezen denk ik eerder aan een driver probleem ik weet niet hoe dat kan
  is er iemand die die zelfde ervaring heeft of die weet of dat catalist je kaart mischien meer op scherp zet of zo ik zou het niet weten?
  Sinds ik de standaard driver van sapphire heb geinstalleerd heb ik het probleem niet meer gehad ik heb ook nog een nieuwere driver van hun gedownloud maar die durf ik niet te installeren nu werkt alles goed en dat wil ik zo houden
  gr
  HDl
 • Heel vreemd, ik heb zelf een van de meest geavanceerde en duurste voedingen die er zijn in mijn 2 pc's OCZ Powerstream 520 en 600watt, beiden maken ook gebruik van de OCV-protectie.
  Ik heb bijzonder veel grafische kaarten getest met deze voedingen.
  De Radeon X850XT PE bijvoorbeeld trekt tijdens het opstarten ook erg veel stroom, meer dan dat van een R9800. Met deze kaart heb ik ook nooit problemen gehad.
  Zou dus absoluut niet een lage kwaliteits voeding aanraden.
 • [quote:5a6920bef2="Red Dragon"]Heel vreemd, ik heb zelf een van de meest geavanceerde en duurste voedingen die er zijn in mijn 2 pc's OCZ Powerstream 520 en 600watt, beiden maken ook gebruik van de OCV-protectie.
  Ik heb bijzonder veel grafische kaarten getest met deze voedingen.
  De Radeon X850XT PE bijvoorbeeld trekt tijdens het opstarten ook erg veel stroom, meer dan dat van een R9800. Met deze kaart heb ik ook nooit problemen gehad.
  Zou dus absoluut niet een lage kwaliteits voeding aanraden.[/quote:5a6920bef2]

  Het is dus de combinatie van sommige (dus niet alle !!!) Radeon 9700/9800 kaarten en voedingen met OCV-protectie. Ik vermoed dat de kans dat je er last van zult hebben tamelijk klein is. Vermoedelijk hebben de Radeon 9700/9800 kaarten die dit probleem niet hebben reeds een ingebouwde condensator op de printplaat om een (waarschijnlijk bij ATI bekend probleem) vertraging in de stroomtoevoer naar de AGP-kaart te bewerkstelligen: hetzelfde effect als het pas insteken van de molex op de videokaart nadat je de BIOS ziet verschijnen op je scherm.

  Nogmaals: de voeding (coolermaster Realpower) en de videokaart (ATI Radeon 9800se AIW AGP) werken bij mij allebei perfect alleen niet samen, raar he :o . Ja het werkt te samen als ik de molex er pas insteek als de BIOS te voorschijn komt op mijn scherm, maar ik heb geen zin om telkens de glazen case (ook dat nog: al die vieze vingerafdrukken/scratchen) open en dicht te doen als de PC aan moet…
 • Bij mijn kaart heb ik de oorzaak gevonden van dat probleem . Toen ik de kaart had gekocht zag ik toen ik thuiskwam dat het stikkertje los was op de doos heb er verder geen aandacht aan geschonken (dom)
  Eergister kreeg ik weer die problemen met die kaart heb 'm eruit gehaald toen zag ik dat de stekker van de powerconnector aan een kant verbrand was mijn stekker van mijn voeding was dat niet dus ik denk dat voor mij een ander die kaart heeft gehad en terug heeft gebracht nu was ik bang dat die kaart ook een opdonder had gehad ik naar mycom kaart terug gebracht .Hadden ze geen andere 9800pro meer en verder weinig andere kaarten . Heb ik een Sapphire x 700 meegekregen om uit te proberen kom ik thuis kijk op de doos zie dat ie alleen op 2000 en xp werkt ik heb 98se geprobeerd om te installeren lukt niet
  Nu zit m'n oude 4200Ti erweer in en ik zag inmiddels ook dat een 6600gt ook niet op win 98 werkt .Nu weet ik effe niet meer wat ik moet kopen
  gr
  HDL

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.