Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

TFT, LCD of CRT ?

Anoniem
None
24 antwoorden
 • Vooral het argument dat Obi geeft over de rust voor je ogen, vind ik persoonlijk het belangrijkste. Eigenlijk zit je bij een CRT gewoon naar een knipperende lamp te kijken… niet lekker voor je ogen.
 • TFT en LCD schijnt een echte rage te zijn,
  Toch zweer ik al jaren bij CRT.

  nu mijn vraag,

  waar zweren jullie bij ?

  -DraxDhampir
 • CRT's hebben over het algemeen een betere kleurweergave. TFT's zijn hetzelfde als LCD's, de één heeft het over TFT, de ander over LCD. Deze geven natuurlijk een veel scherper beeld. Het is maar net waar je de PC voor gebruikt. Gamers zullen misschien eerder voor een CRT kiezen vanwege de kleurweergave en de beeldopbouw, al wordt dit ook steeds beter in TFT's. Ik geloof zelfs dat er nog maar amper verschil zit in CRT's en TFT's op dat gebied. Mensen die alleen Office applicaties e.d. draaien zullen eerder voor een TFT kiezen.
 • Het beeld van de CRT is iha. nog steeds natuurgetrouwer dan dat van TFT-schermen, maar de ontwikkeling van TFT's staat nog lang niet stil. Het zal dan ook niet zo lang meer duren voordat er TFT schermen zijn met een natuurgetrouw beeld en een snelle responsetijd (overdrive?).

  Veel mensen (waaronder ik) hebben TFT's genomen omdat ze gewoon veel minder ruimte innemen op je bureau. Ik heb er ook 2 naast elkaar staan, 2 CRT's zouden niet passen aangezien ik de werkplek ook zo ergonomisch mogelijk opstel.

  Tenslotte krijg je bij een TFT minder snel hoofdpijn na lang erachter werken, aangezien het rustig fluorescerende kristallen zijn en geen flikkerende beeldbuislamp (ook bij 85Hz en hoger) die op je netvlies schijnt bij een CRT.
 • En niet te vergeten… TFT's zijn zuiniger in stroomverbruik, wel iets duurder in aanschaf maar dat verdient zichzelf vanzelf terug. Daarnaast gaan ze langer mee.
 • [quote:a5e39d90a1="praatpaal"]En niet te vergeten… TFT's zijn zuiniger in stroomverbruik, wel iets duurder in aanschaf maar dat verdient zichzelf vanzelf terug.[/quote:a5e39d90a1]Nou, iets duurder … zeg maar flink duurder! :P
  [quote:a5e39d90a1="praatpaal"]Daarnaast gaan ze langer mee.[/quote:a5e39d90a1]Dat geloof ik niet zo, ik heb TFT's het gemiddeld eerder zien begeven dan CRT's. Maar het kan ook zijn dat de eerdere generaties TFT's nog niet zo degelijk waren als de huidige generaties …
 • Ik ben er zelf nog niet helemaal uit. CRT's geven iig mooier beeld, dat vind ik erg belangrijk. Nadeel is idd dat ze nogal groot zijn. Nadeel van TFT's is weer dat je veel meer last hebt van het probleem met een vaste resolutie. CRT's hebben dat ook, ook al merk je daar minder van. Bij een TFT zit ik oa met het punt dat mijn videokaart moeite kan hebben met al te hoge resoluties. Met CRT's heb je daar meer vrijheid in.
 • Neem gewoon een tft. Ik zal kriijg ook altijd koppijnvan mijn IIyama crt'tje.

  Op de samsung 730BF en 930BF valt prima te gamen.
  Goed contrast
  snelle repons
  DVI
  En een leuke helderheid.

  Nog wensen?

  Ja. Een tft met TN paneel geeft maximaal 16.2miljoen kleuren weer.
  Een MVA?PVA paneel met overdrive geeft even veel kleuren als een crt weer en is relatief snel. Echter zijn ze peper duur. Een MVA/PVA paneel zonder overdrive is te traag.

  Als je in alle kleuren en zonder gohsting of blurring wil rennen moet je een crt hebben.
  Voor een gamer is de samsung 730BF en 930BF een goede keuze. Snel. Relatief goed contras, maar slechts 16,2 miljoen kleuren.

  Mijn persoonlijke voorkeur gaat toch naar een tft uit. Die zijn ergonomischer, zuiniger, en kleiner.

  Maar de uiteindelijke keuze blijft aan jou.
 • [quote:10e4b9bb6b]Ik zal kriijg ook altijd koppijnvan mijn IIyama crt'tje.
  [/quote:10e4b9bb6b]

  Op hoeveel hertz heb je hem staan, krik dat eens wat op en je zult er geen last meer van hebben. Je hersens vullen namelijk de beeltjes op die tussen elke hertz zitten. Hier door raken je hersens vermoeid en dit resulteerd in hoofdpijn. Stel je de aantal hertz per seconden hoger in dan zijn de beeltjes zó kort dat de hersens geen (of minder) moeite nemen om deze beeltjes op te vullen en dus meer rust hebben. Omdat een tft "ghosting" vertoont bijfl het scherm eigelijk constant lichtgeven en heb je hier geen last van. Kijk maar eens naar je crt monitor in je ooghoek, nu kan je zien dat de monitor "flikkerd" dit fenomeen heb je ook met een videocamera alleen resulteert het hier in zwarte balken op het scherm. Als je met je ooghoek kijkt zullen je hersens minder prioriteit aan de zijkant van je gezichts-veld en dus minder beeldjes opvullen tussen elke hertz, en je gaat dus het zien flikkeren.

  Om een lang verhaal kort te maken, zet je hertz op 120(of daar in de buurt) en je zult er geen last meer van hebben.

  Dus ga lekker voor een CRT veel mooier beeld, goedkoper en met een hoge hertz instelling ook niet hoofdpijn ver wekkend. Het neemt alleen veel ruimte in, een nadeel.

  (Dit heeft echt helemaal niks met computers te maken maar ik vond het wel leuk om te vertellen.)
 • maar hoe stel je je hertz in?? :oops: op m'n monitor kan ik het niet vinde of moet het op je computer??? :oops:
 • CRT!!
  omdat:

  1. niet duur
  2. toch een verrijdbaar pcmeubel dus geen last van de grootte
  3. beste om te gamen

  @Sander_e_s dacht dat je in een ander topic zei dat je ZEER tevreden was over je CRT'tje? :lol: :P
 • [quote:3384edc95b="jur!"]maar hoe stel je je hertz in?? :oops: op m'n monitor kan ik het niet vinde of moet het op je computer??? :oops:[/quote:3384edc95b]

  Rechtermuisknop op bureaublad, eigenschappen, instellingen, geavanceerd, beeldscherm.
 • en bij windows 98??? tis geloof ik niet het zelfde of ik zie wat over het hoofd :-?
 • CRT Liyama 19 inch 0.25 pitch max 1920x1440

  niet duur
  staat toch in een hoek
  geen koppijn
  prachtig beeld

  tft \ lcd heeft nog steeds iets "raars" ? voor mij
 • [quote:cd908d6428="Zenos"][quote:cd908d6428="jur!"]maar hoe stel je je hertz in?? :oops: op m'n monitor kan ik het niet vinde of moet het op je computer??? :oops:[/quote:cd908d6428]

  Rechtermuisknop op bureaublad, eigenschappen, instellingen, geavanceerd, beeldscherm.[/quote:cd908d6428]

  zet wel een vinkje bij 'opties verbergen die mijn monitor niet aankan' ander kan je m miss beschadigen
 • [quote:7fff56d90f="FTI"][quote:7fff56d90f="Zenos"][quote:7fff56d90f="jur!"]maar hoe stel je je hertz in?? :oops: op m'n monitor kan ik het niet vinde of moet het op je computer??? :oops:[/quote:7fff56d90f]

  Rechtermuisknop op bureaublad, eigenschappen, instellingen, geavanceerd, beeldscherm.[/quote:7fff56d90f]

  zet wel een vinkje bij 'opties verbergen die mijn monitor niet aankan' ander kan je m miss beschadigen[/quote:7fff56d90f]
  Heb m een keer op 200 hz gezet terwijl de monitor maar 85 kan, oeps :oops:, gelukkig doet 'ie het nog steeds ;)

  Ik ga nog steeds voor CRT omdat ik ruimte heb en ik een TFT te duur vind, alhoewel deze CRT wel onhandig is ivm lanpartys.
 • [quote:97d21e5015="tilt"]Om een lang verhaal kort te maken, zet je hertz op 120(of daar in de buurt) en je zult er geen last meer van hebben.[/quote:97d21e5015]120Hz is idd. rustig beeld, maar de meeste 19" CRT monitoren komen bij die refresh rate niet hoger dan 1024x768 pixels … :roll:
 • [quote:f2ea7a069d="jur!"]en bij windows 98??? tis geloof ik niet het zelfde of ik zie wat over het hoofd :-?[/quote:f2ea7a069d]Beelscherminstellingen > tabblad instellingen > geavanceerd > tabblad adapter dacht ik. Daar moet je de vernieuwings frequentie adapter veranderen. Maar pas op wat je instelt, je monitor moet het wel aankunnen.
 • Ik heb mijn oude CTX crt met iedere videokaart nog op 100Hz kunnen zetten het beeld is dan echt stil en ik ben daar een zeikert in omdat ik er anders na 5 min gek van word. Ik kom wel vaak bij mensen thuis die de refreshrate verkeerd hebben staan en dat niet zien ook als je er wat van zegd. Maar ja een tft is altijd rustiger voor je ogen maar ik vind het beeld echter en mooier bij een crt. Maar smaken verschillen
  gr
  HDL
 • tsjah, ik ben nog altijd zeeeeer tevreden over de kleuren van mijn Philips 105S, ik heb nog geen TFT bij anderen gezien die m op dat vlak kan evenaren. Het nadeel is alleen dat ik bij 1024x768 tot 75hz kom en na een paar uurtjes internetten/worden is dat behoorlijk irritant.

  Omdat ik veel game ga ik uiteindelijk voor CRT omdat ik het beeld daarbij gewoon stukken mooier vindt (maar dat is persoonlijk).
  Maar als er een TFT komt die dezelfde kleur-kwaliteit en reactiesnelheid heeft als mijn huidige CRT'je ben ik om :) !

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.