Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Drivers specifiek of algemeen enzo

Anoniem
NoepZor
14 antwoorden
 • Hi, Ik ben een tekstje aan het schrijven over drivers en driver updates. In mijn beleving is er door de dominantie van Ati en nVidia eigenlijk geen reden om een specifieke driver van een Leadtek of Gigabyte te installeren, kun je volstaan met de Detonator, Forceware en hoe die Ati en nVidia driverpacks ook maar heten.

  Hebben jullie die ervaring ook?

  En wat betreft het updaten van videodrivers? Eerst de oude uninstallen en dan de nieuwe erop, mogelijk zelfs in Veilige Modus? Of gewoon updaten. Welke ervaringen zijn er.

  Ik hoor het graag en dank jullie van harte

  mvrgroet Edmond
 • Ik heb ooit eens drivers gewoon over de andere heengemieterd, en dat kostte me 2000 van mijn vroegere 5000 3dmark03 punten. Het volledig verwijderen van de drivers (nog een keertje met driver cleaner eroverheen) en de nieuwe erop is echt een must.
  [quote:166244395b]Denkt er zwaar over een 'Front anti-BBQ' te beginnen. Wat een zomeravondterreur![/quote:166244395b] :lol: Niet een beetje laat?

  Verder hebben voor mij de drivers die meegeleverd zijn geen meerwaarde tot de NVidia drivers. Alleen bepaalde monitors van temperaturen van Asus bijvoorbeeld kunnen handig zijn, als het niet in de driver zit, maar dat is verder ook geen driver.
 • Mijn ervaring is dat de meegelerde drivers vaak verouderd zijn en dus iets mindere prestaties leveren. Bij mezelf en bij anderen download ik altijd gewoon de officiele drivers van Nvidia of ATI, die zijn altijd up to date en werken altijd is mijn ervaring. Alleen de Geforce 2 van m'n zusje laat ik gewoon op de standaard-drivers van Windows XP lopen, anders werkt ie namelijk niet.
 • En als de fabrikant op de site nieuwe drivers beschikbaar stelt zijn het toch meestal verbouwde drivers. Dus met een leuk plaatje, en wat andere naampjes. En dan het feit nog dat de fabrikant van de videochip (in dit geval dus ATI/Nvidia) de drivers veel eerder uitbrengen, en ook regelmatig updaten. Verder zijn de chips gewoon identiek op alle merken kaarten, en maakt het dus universeel kwa drivers.

  Reden genoeg dus om gewoon de drivers bij de fabrikant van de chip te halen. Bij videokaarten is het ook aan te bevelen drivers regelmatig up te daten. Op Tweakers.net stond laatst een vergelijking met een 9700Pro, waar allerlei versies van drivers werden getest. Hieruit bleek dat met de nieuwere drivers er meer performance uit de kaart wordt geperst dan met de oudere drivers. De nieuwere drivers benutten de hardware dus beter.
 • Bij het installeren van nieuwe drivers, de oude altijd verwijderen met drivercleaner. De kaarten komen tegenwoordig rechtstreeks uit de fabrieken/contractanten van nvidia en ati. Dus drivers van de fabrikant zelf is meestal onnodig. Vaak lopen die ook flink achter, ze worden meestal maar zelden geupdate. De procedure met drivercleaner is meestal: driver zelf uninstallen, dan rebooten naar safe mode, drivercleaner eroverheen, rebooten naar normaal windows, nieuwe drivers installeren.
 • idd alleen maar ATI en Nvidia , de rest wordt zo weinig gebruikt dat diegene die ze gebruiken waarschijnlijk hun drivers slechts upgedate raken als ze een nieuwe pc kopen.

  Ivm het updaten van drivers, idd eerst de oude verwijderen, liefst met een drivercleaner progje (bij ATI niet nodig omdat je met je driver een driver remove tool bijinstalleerd dat evengoed werkt als een drivercleaner) .

  Bij nvidea als ik me niet vergis zit dit systeem ook in de drivers, echter omgekeerd, als je een nieuwe driver installeerd gaat de installatie procedure van de nieuwe driver eerst kijken naar vorige drivers en deze compleet verwijderen, al werkt dit niet altijd 100% naar 't schijnt.


  Oude drivers eerst verwijderen is nog eens zo belangerijk als je eerst drivers hebt geinstalleerd van de fabrikant, dit omdat er daar modules inzitten die de nieuwe drivers (de standaard van Nvidia of ATI) niet zullen herkennen, niet zullen overschrijven of verwijderen en achteraf heb je problemen en conflicten.

  Eigenlijk een gouden raad, installeer alleen de drivers rechtstreeks van ATI of Nvidia , niet diegene van de fabrikant
 • Eigen ervaring ik heb de ASUS Geforce 6800 PCI-Express 256 Mb DDR geheugen.
  Daar heb ik de Nvidia driver 77.72 geupdate naar 78.01 naar 81.85 naar de laatste 81.95 zonder de oude driver te verwijderen en totaal geen probleem of wat dan ook.
  En dit doe ik al jaren als de oude driver niet door de nieuwe word verwijderd gooi ik er gewoon de nieuwe overheen en nooit een probleem gehad.
 • ik gebruik altijd de drivers van de cd, heb je zeker de goede :P
  ik uninstal meestal met windows zelf, soms met drivercleaner.
 • @Stof,

  Bij videokaarten wordt er nogal vaak een update uitgebracht (meestal 1x per maand), die soms een aardige snelheidswinst in petto heeft, of enkele bugs met bepaalde games fixt. Het is dus wel aan te bevelen om deze regelmatig up te daten (1x in de 2/3 maand doe ik zo'n beetje). Voor het moederborden, geluidskaarten en dergelijke geldt ongeveer hetzelfde, alleen dan in een veel beperktere mate, dus dat verdient minder aandacht.
 • Hoi Ed,

  We hebben over dit onderwerp gesproken via E-mail.
  Ik zeg het in deze topic ook nog maar even.
  De nVidia Forceware drivers en de ATI Catalyst drivers worden vrij vaak geupdate. AT Catalyst zelfs maandelijks. Deze drivers zijn prima en altijd lekker up to date. Drivers van bord makers zelf, zoals speciale Asus drivers e.d. voegen weinig toe en zijn minder up to date.
  Ik raad dan ook gewoon de drivers van ATI/nVidia zelf aan.
 • Heb laatst een 2e hands 9800pro gekocht, zat ook drivercd bij. Iets van 4.x ofzo :lol: Gelijk 5.9 eropgezet, en nu doe ik met 5.12

  Updaten:
  Softwaremenu –> drivers uninstallen, rebooten, drivers installen, rebooten, klaar.
 • @NoepZor: we zullen het eens uittesten :wink:
 • Ik heb met belangstelling deze topic gelezen. Wat er geschreven wordt, klinkt heel logisch: totdat ik het zelf ging uittesten….
  Zoals jullie zien in de Specs heb ik een GeForce4 TI 4200: Inderdaad, niet meer z'on moderne kaart.
  Daarom leek het mij 2 jaar geleden een goed idee om de drivers eens te updaten.
  Ik zal er nog even bij zeggen dat ik maar 1 "spel" gebruik en dat is Flightsimulator (zowel versie 2002 als FS 2004)
  Maar helaas, maar installatie van de nieuwere drivers was mijn framerate slechter dan voorheen.
  Alles weer verwijderd en de originele Leadtek drivers weer geinstalleerd (versie 2832 van september 2002). Het resultaat: weer prima.
  Ik heb deze oefening de afgelopen jaren een paar keer herhaald, met diverse nieuwe drivers die hier op het forum werden aangeraden,
  maar geen enkele nieuwe driver heeft ooit het nivo kunnen halen van de originele Leadtek drivers.
  Zoals gezegd: jullie verhaal klinkt heel logisch, maar in mijn geval gaat het niet op.
  Daarom werk ik ook nu nog altijd met versie 2832 uit 2002.

  PaulusP
 • Er zijn uiteraard uitzonderingen, helemaal met windows 98 en met oudere grafische kaarten.
  Het verhaal wat ik vertelde en wat in de FAQ staat geld voor het de meeste situaties.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.