Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Vernieuwingsfrequentie wijzigt soms spontaan

Anoniem
vanaggelen
18 antwoorden
 • Ik heb mijn vernieuwingsfrequentie op 85 Hz staan en heb zo een mooi rustig beeld. Het gebeurt echter regelmatig (maar niet altijd!) dat ik mijn pc opnieuw opstart dat ik weer een erg onrustig beeld heb, alsof de frequentie weer omlaag is gezet naar 60 Hz. In het configuratiescherm staat het echter nog wel op 85 Hz ingesteld. Een keer opnieuw opstarten helpt meestal wel weer.
  Onlangs heb ik ook mijn windows opnieuw geïnstalleerd en dit probleem blijft.

  Ik heb een Radeon 9800 Pro videokaart, Athlon 3800+ X2 AsRock 939dual moederbord (maar het gebeurde ook op mijn oude MSI KT4 moederbord met Athlon 2200+), een Dell 1025HE CRT-monitor en windows XP Home (maar was ook een probleem op windows XP Pro)

  Wie helpt mij dit irritante probleem oplossen?

  Bedankt. Fabien
 • Ik zou eens andere drivers proberen. De nieuwste kun je gewoon van nvidia.com halen, de oudere kun je ze volgens mij allemaal van guru3d.com downloaden.
 • De oudere staan geloof ik ook op nvidia.com hoor :)

  Maar dat terzijde, misschien ligt het aan je scherm? Mijn vorige CRT scherm (ik neem aan dat jij ook CRT hebt als je onrustig beeld hebt bij 60Hz enzo) had daar ook wel eens last van, en soms ging die erbij piepen. Een maandje later was het pang en toen kwam er wat rook uit :lol: Of dat bij jou ook is, hoop ik niet voor je. :wink:
 • Het kan ook komen doordat de monitor niet snel genoeg uit zijn slaapstand komt. Windows ziet dan geen monitor en stelt dan een standaard monitor in, van blijkbaar 60Hz. VGA stekkers zitten wel goed vast?
 • Mijn monitor doet tot nu toe nog niet raar zoals piepen. De stekker zit goed vast.
  Voor de duidelijkheid, ik heb een ATI kaart, geen nvidia en een CRT monitor. Maar ik zal de nieuwste drivers eens installeren.
  Als dit het niet oplost laat ik weer wat van me weten.

  Bedankt.
 • [quote:6b49bc0f6f="Fabien."]Mijn monitor doet tot nu toe nog niet raar zoals piepen. De stekker zit goed vast.
  Voor de duidelijkheid, ik heb een ATI kaart, geen nvidia en een CRT monitor. Maar ik zal de nieuwste drivers eens installeren.
  Als dit het niet oplost laat ik weer wat van me weten.

  Bedankt.[/quote:6b49bc0f6f]

  Ojah even overheen gelezen. Maarja dan moet je uiteraard op www.ati.com kijken :wink:

  Mijn monitor piepte in het begin ook niet, maar hij begon het vanzelf wel te doen. Geeft die af en toe wel eens een tik, dus dat het beeld even heel snel flits, dus uitgaat en dan weer terugkomt? Maar wel langzaam genoeg dat je het ziet. en daarbij ook nog zo'n "pats" geluid maakt? :P Daar begon die van mij namelijk mee.
 • zet eens op het scherm waar je de vernieuwingsfrequentie anders kan zetten [b:465d01f986]uit[/b:465d01f986]: de monitor opnieuw instellen na onderbreken/doorgaan…
 • Ik zou eerst maar eens de monitor inwendig (laten) schoonmaken, ik vermoed dat het nodige stof etc wat probleempjes geeft middels vonkoverslag!
 • hoe kun je je vernieuwingsfrequentie instellen dan???
 • Het ging een tijdje goed, maar nu is het weer zo ver, ondanks de nieuwste video-drivers. Ik heb de pc net weer aangezet en de frequentie is weer niet goed.
  FTI, ik snap niet wat je bedoeld…
 • laat maar, ik noemde een functie die in win98 zit maar niet meer in xp (blijkbaar :-? )
 • CRT-schermen hebben een hoogspanningstrafo en die heeft ook maar een beperkt leven! Daar is dat gepiep zeker een bewijs van.
  Stof kan ook de oorzaak wezen. Ik heb het ook gehad (ook CRT) en met een stofzuiger (schone stofzak) het mondstuk op het rooster bovenop de monitor gezet.
  Netspanningsschommelingen kunnnen m.i. ook de oorzaak zijn ondanks (spanningsstabilisator). Bij mij zie je dat zelfs bij de schemerlamp. Essent!!! ja,ja, ja!!!! :evil:
  Zitten de stekkers wel stevig in de contactdoos!
  Groet,
  Ries
 • Essent heeft daar weinig tot niets mee te maken hoor :wink:
 • Als je het zelfs al bij de schemerlamp ziet dan is het de hoogste tijd om de bedrading in de zekeringkast te (laten ) controleren door een deskundige.
  Het beste is de zekeringkast spanningloos te maken en [b:8f3e105f48]alle[/b:8f3e105f48] schroefverbindingen aan te halen, ook de porseleintjes achter de zekeringen moeten echt goed vast zitten.
  Ook verkleuringen van de bedrading bij de schroeven zijn een aanwijzing dat er iets niet klopt.
  Automatische zekeringen mogen ook niet branderig ruiken of warm zijn.

  Ik ga er natuurlijk van uit dat de losse bedrading in het huis wel degelijk en gecontroleerd is!
 • Wat bedoel je in de schemerlamp? Hier zie je wel effe het licht knipperen als je bijv de stofzuiger of waterkoker aanzet. Ook als mn broertje aan het lassen is flikker het licht nog wel eens. Dit komt door spanningsvallen :) Huis komt uit 1997 dus bedrading ed. lijkt me wel goed :) Geen jaren 30 spul.

  Maar zet je je monitor meteen aan als je je PC aanzet of pas later? Ik had met mn CRT altijd dat als ik mn monitor pas aanzette als windows al bij het login scherm was ik 60hz kreeg. Meteen inschakelen levert gewoon de 85Hz op.
 • Ik bedoel dat Essent hier niet constant 230V levert. Steek maar een een anologe multimeter in de contactdoos. Zeker rond 19.00-20.00 uur.
  Sterke belastingen geven spanningsdalingen.
  Mijn elektrische installatie hiero is O.K.
  Nu heb ik een TFT-scherm en die blijken er minder gevoelig voor te zijn.
  Maar het is me opgevallen dat er toch een sprake is van 'verandering' in frequentie (artikel Fabien)
  Een andere keer spreek hij van 'het lijkt alsof'.
  Wat is het nou??? :roll:
  Groeten,
  Ries
 • Mijn probleem is helaas nog niet opgelost.
  Laten we ervan uitgaan dat mijn electriciteitsmaatschappij een perfecte constante stroom levert. De drivers zijn nu up-to-date en de volgorde van aanzetten (monitor of pc) maakt niet uit.

  andere suggesties, behalve een nieuwe monitor aanschaffen?

  Vanaggelen: Ik zei inderdaad "het lijkt alsof" omdat de instellingen gewoon op 85 Hz blijven staan, terwijl het scherm erg flikkert. Het ziet er precies hetzelfde uit als wannneer je het handmatig op 60 Hz zet. Als het zo flikkert, staat echter de instelling voor de vernieuwingsfrequentie nogsteeds op 85 Hz. En dit gaat dus soms wel en soms niet goed…
 • probeer eens (rustig) een tikje op de zijkant te geven, soms helpt dit :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.