Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

TFT-scherm aanraken/defecte pixel repareren

Anoniem
None
19 antwoorden
 • [quote:b3a00578f9="Mac"]Nee, dat begrijp ik. Toch zou het kunnen helpen tegen vuil worden.

  Ik heb namelijk 2 kinderen ( 5 en 6 jaar) en die willen nog wel eens naar het beeldscherm wijzen. En dan het liefst aanraken…[/quote:b3a00578f9]

  Moet je mijn scherm eens zien, zit vol met vegen, en ik ben zelf 16 :o Maar het is dan inderdaad best handig, want dan hoef je niet zo uber voorzichtig te zijn met het schoonmaken ervan. Je zou zegmaar net zo kunnen doen als bij een CRT scherm.
 • Ik heb een halve week geleden een mooi Acer AL1751AS TFT-scherm bij BCC gekocht.

  Omdat mijn scherm na het openen van de doos een bright pixel had, ben ik meteen teruggegaan naar de winkel. (deze pixel was me tijdens de 'test' in de winkel niet opgevallen).

  De verkoper bekeek het scherm en wreef er toen vrij hard over met zijn duim. Hij zei zelf dat hij een cursus heeft gevolgt m.b.t. TFT-schermen. Volgens hem kan je pixels (dode of bright) wegwrijven. En verdomd, de (bright) pixel was weg.

  Omdat ik niet erg gecharmeerd was van het idee dat hij zo hard over het scherm had gewreven, heb ik maar een ander scherm gevraagd. Deze is gelukkig wel ok.

  Ik heb 2 vragen:

  Iedereen heeft het altijd over voorzichtig zijn met TFT-schermen. Hoe valt het bovenstaande dan te verklaren?

  Is het eigenlijk aan te raden om een (plexi-)glasplaat voor je monitor te hangen ter bescherming?
 • Dat is geen garantie dat er geen pixels kapot gaan. Een kennis van mij heeft zo'n Neovo scherm met een glasplaat ervoor. En toch diverse rood gekleurde pixels.
 • Nee, dat begrijp ik. Toch zou het kunnen helpen tegen vuil worden.

  Ik heb namelijk 2 kinderen ( 5 en 6 jaar) en die willen nog wel eens naar het beeldscherm wijzen. En dan het liefst aanraken…
 • Dan zou het inderdaad een optie zijn. Plexiglas is ook makkelijker schoon te maken, je hebt geen speciale TFT-spray o.i.d. nodig.
 • Moet je daarvoor speciale TFT spray hebben dan? :-?
 • [quote:75944c1f83="gerben"]Dat is geen garantie dat er geen pixels kapot gaan. Een kennis van mij heeft zo'n Neovo scherm met een glasplaat ervoor. En toch diverse rood gekleurde pixels.[/quote:75944c1f83]

  Maar dat is Neovo he, die kopen de oude schermen van andere leveranciers met hierendaar een kapotte pixel en stoppen het achter een glasplaat waardoor ze vaak minder opvallen.. Daarom neem ik nooit een Neovo (Zover ik weet :wink: )
 • Nou, ik zou een TFT niet met een doek die onder de kraan is gehouden schoonmaken.
 • [quote:0016fea675="Mac"]Ik heb een halve week geleden een mooi Acer AL1751AS TFT-scherm bij BCC gekocht.

  Omdat mijn scherm na het openen van de doos een bright pixel had, ben ik meteen teruggegaan naar de winkel. (deze pixel was me tijdens de 'test' in de winkel niet opgevallen).

  De verkoper bekeek het scherm en wreef er toen vrij hard over met zijn duim. Hij zei zelf dat hij een cursus heeft gevolgt m.b.t. TFT-schermen. Volgens hem kan je pixels (dode of bright) wegwrijven. En verdomd, de (bright) pixel was weg.

  Omdat ik niet erg gecharmeerd was van het idee dat hij zo hard over het scherm had gewreven, heb ik maar een ander scherm gevraagd. Deze is gelukkig wel ok.

  Ik heb 2 vragen:

  Iedereen heeft het altijd over voorzichtig zijn met TFT-schermen. Hoe valt het bovenstaande dan te verklaren?

  Is het eigenlijk aan te raden om een (plexi-)glasplaat voor je monitor te hangen ter bescherming?[/quote:0016fea675]wat hier gedaan is door de verkoper, hard genoeg over het scherm wrijven totdat er weer contact werd gemaakt met de opgedampte aansluitingen van het scherm en de elektrisch geleidende rubber compound die op zijn beurt weer verbonden is met de aansturing (elektronica) van het scherm.
  Verder moet je uiterst voorzichtig zijn met schoonmaakmiddelen waarin, toxische stoffen voorkomen (glasreiniger). Deze stoffen tasten de opgedampte aansluitingen van TFT/LCD schermen aan. Schoonmaken met een licht vochtig microdoekje geeft hier in 99% het beste resultaat. Voorzichtigheid is hier dus echt wel geboden, het is geen CRT-scherm met glasplaat van 2cm dik. We praten hier over mricomillimeters voor de aansluitingen en 3 mm voor dikte van scherm.
 • Een Fellowes Beeldschermprotector TFT/LCD, is dat wat?

  http://discountoffice.nl/shop/p/d/fellowes-beeldschermprotector-tftlcd2/?PHPSESSID=6edeeddd74aeebf24d254f259aed884d
 • [quote:c37967a215="Mac"]Een Fellowes Beeldschermprotector TFT/LCD, is dat wat?

  http://discountoffice.nl/shop/p/d/fellowes-beeldschermprotector-tftlcd2/?PHPSESSID=6edeeddd74aeebf24d254f259aed884d[/quote:c37967a215]dat een TFT scherm eens aangeraakt wordt is niet zo erg, alleen gaat het om de kracht waardat mee gebeurd. kinderen hebben in de regel nog geen benul van aanraken en kracht. dus een scherm ervoor kan hier een uitkomst bieden. zelf heb ik geen ervaring met de Fellows Beeldschermprotector. je kunt er natuurlijk ook zelf een 2mm dikke plexiglasplaat voor maken en plaatsen als de kinderen met de PC bezig zijn.
 • [quote:e64e993233="Mac"]

  wat hier gedaan is door de verkoper, hard genoeg over het scherm wrijven totdat er weer contact werd gemaakt met de opgedampte aansluitingen van het scherm en [u:e64e993233]de elektrisch geleidende rubber compound [/u:e64e993233]die op zijn beurt weer verbonden is met de aansturing (elektronica) van het scherm.
  Verder moet je uiterst voorzichtig zijn met schoonmaakmiddelen waarin, toxische stoffen voorkomen (glasreiniger). Deze stoffen tasten de opgedampte aansluitingen van TFT/LCD schermen aan.[/quote:e64e993233]

  [b:e64e993233]Elektrisch geleidende rubber compound???[/b:e64e993233]
  Groet,
  Ries
 • Hallo,

  Ik heb zelf een Acer Aspire 1350 van nu 2 jaar oud. Enkele maanden geleden had ik ook spontaan een bright pixel. Heb er over gevreven,gedrukt en de pixel verdwijnt voor een tijd. Is nu overigens al geruime tijd niet meer opgedoken.
  Het schoonmaken heb ik gedaan met een spulletje dat ik bij mijn opticien gekregen heb voor de bril schoon te maken. Hierin zitten geen chemische middelen. Werkt perfect. Een zachte doek iets bevochtigen en zachtjes vrijven.

  Groetjes
 • Bedankt voor de tips.

  Ik ben waarschijnlijk wat te voorzichtig. Ik vind het overigens erg vreemd dat men een scherm bouwt zonder een deugdelijke afscherming.
 • Nou, ik heb een Fellowes Beeldschermprotector gekocht.
  Bevalt erg goed en is makkelijk aan te brengen.

  NB
  Laatst weer iemand op bezoek gehad die het nodig vind om met zijn vette vingers mijn beeldscherm aan te raken om iets aan te wijzen. Waarom doen mensen dat toch?
 • [quote:cee5ac6da3="Mac"]Nou, ik heb een Fellowes Beeldschermprotector gekocht.
  Bevalt erg goed en is makkelijk aan te brengen.

  NB
  Laatst weer iemand op bezoek gehad die het nodig vind om met zijn vette vingers mijn beeldscherm aan te raken om iets aan te wijzen. Waarom doen mensen dat toch?[/quote:cee5ac6da3]

  Als iemand naast mij gamet wijs ik soms wel eens iets aan, maar voor de rest is mijn scherm brandschoon :P
  Pas wel op voor mensen met een verkoudheid, ze niezen heel je scherm onder :lol:
  (heb ik ook al wel een gehad :oops: )
 • [quote:b7e233d835="Mac"]Nou, ik heb een Fellowes Beeldschermprotector gekocht.
  Bevalt erg goed en is makkelijk aan te brengen.

  NB
  Laatst weer iemand op bezoek gehad die het nodig vind om met zijn vette vingers mijn beeldscherm aan te raken om iets aan te wijzen. Waarom doen mensen dat toch?[/quote:b7e233d835]

  Die Fellowes beeldschermbeschermers hebben wij op school ook op de TFT schermen zitten, is ook wel nodig, want als je ziet hoe die dingen er uit zien…
  Sowieso maakt Fellowes goede en handige dingetjes die je vaak niet bij anderen ziet.

  Een vriend van mij heeft inderdaad ook de gewoonte om het scherm aan te raken als hij iets wil aanwijzen. Maar gelukkig heb ik een CRT waar je het scherm goed van kan schoonboenen.
 • Hoe maak ik op een verantwoorde wijze een TFT schoon dan? Ik heb nl. wat stof in de hoeken van het scherm en een paar vingerafdrukken/vegen.
 • Ik heb bij de mediamarkt een setje reiniger gehaald. Er staat special lcd & plasmascherm op. Dat spray je op de TFT ( het druipt niet ) en dan nawrijven met een soort houdertje met een microvezeldoekje erin, en nieuw was hij weer. Kost €6.99.-. Het merk is T''n B. :D

  Joopat

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.