Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Beste prijs/kwaliteit-videokaart voor optimale HDTV-weergave

Anoniem
Nelson Lau
12 antwoorden
 • Binnenkort ga ik mijn systeem upgraden naar een Athlon64 X2 3800+ en zou graag een videokaart willen aanschaffen die HDTV zo soepel mogelijk en op de hoogste kwaliteit kan afspelen (1080p). Games interesseren me niet zo, dus vooral de videobeeldkwaliteit moet goed zijn. Zelf had ik gedacht aan een Geforce 6600GT of een ATI X1300 Pro, aangezien vooral deze laatste H.264 content hardwarematig versnelt. De Geforce 6600GT kan dan via de nvidia Purevideo-software ook semi-hardwarematig H.264 content versnellen maar ik zie via de nvidia-site dat diverse functies niet ondersteund worden die bijvoorbeeld wel aanwezig zijn bij de veel duurdere 7800GT. Wie weet raad en kan me een videokaart aanraden van rond de 100 euro ?
 • als ik moest kiezen tussen deze 2 zou ik denk ik gaan voor de Ati, vanwege nieuwer, wellicht betere ondersteuning, betere beeldkwalitiet van ati(vind ik) en ondersteuning voor SM3.0…… alleen in games is volgens mij de 6600GT weer sneller.
 • [quote:315af94bf3="Nelson Lau"]De Geforce 6600GT kan dan via de nvidia Purevideo-software ook semi-hardwarematig H.264 content versnellen maar ik zie via de nvidia-site dat diverse functies niet ondersteund worden die bijvoorbeeld wel aanwezig zijn bij de veel duurdere 7800GT.[/quote:315af94bf3]De 6600GT is inmiddels opgevolgd door de 7600GT en de 7600GS (passief gekoeld). Deze ondersteunen wel H.264.
  http://www.nvidia.com/page/7600_features.html

  XFX heeft trouwens een lekker hoog geklokte 7600 GS voor een mooie prijs.
  http://www.xfxforce.com/web/product/listConfigurationDetails.jspa?productConfigurationId=198679
  [quote:315af94bf3="Nelson Lau"]Zelf had ik gedacht aan een Geforce 6600GT of een ATI X1300 Pro, aangezien vooral deze laatste H.264 content hardwarematig versnelt.[/quote:315af94bf3]Ik zou als je ATi neemt, eerder gaan voor de X1600Pro of X1600XT met 12 pixel pipelines, dan verlopen codeerprocessen ook sneller dan met een X1300Pro. Asus heeft trouwens een mooie passief gekoelde X1600XT.
  http://www.asus.com/products4.aspx?l1=2&l2=8&l3=241&model=961&modelmenu=1
 • Als de Ati functies als H.264 hardwarematig ondersteund, zou ik voor die kaart gaan ja, tenzij je plotseling toch besluit te gaan gamen. Maar daar gaan we niet van uit natuurlijk :wink:

  Maar hier zijn 2 Ati Kaarten:
  X1600 Pro
  X1300 Pro

  De X1600 is volgens mij wat sneller, misschien scheelt dat nog wel in het vloeiende afspelen? en dan kun je er zelfs af en toe een spelletje mee uitproberen als je wilt.

  En mocht je eventueel willen dat je hem niet hoort:
  X1300 Pro (Passief gekoeld)

  Edit: ik moet voortaan sneller m'n post aftypen dan Obi :P
 • Is een kaart met HDMI niet interesant?
  http://www.sapphiretech.com/en/products/graphics_overview.php?gpid=145
  nadeel is dat er geen DVI op zit
 • [quote:d3d5989d87="Vandread"]Is een kaart met HDMI niet interesant?[/quote:d3d5989d87]Moet z'n scherm ook een HDMI-aansluiting hebben, toch? :wink:
 • HDMI, wat is dat voor een aansluiting ? Is dat zo'n aansluiting voor zo'n HDTV plasmascherm ? Overigens ben ik wel van plan om een Panasonic HDTV-plasmascherm aan te schaffen in de toekomst en de bedoeling is dat de videokaart in kwestie het videobeeld stuurt naar dit scherm en dan moet de kwaliteit optimaal zijn met een minimale CPU-belasting.

  Niet onbelangrijk: mijn budget is rond de 100 euro, dus geen dure X1600 kaarten e.d., want games interesseren me niet.
 • [quote:aca8fb5cba="Nelson Lau"]
  Niet onbelangrijk: mijn budget is rond de 100 euro, dus geen dure X1600 kaarten e.d., want games interesseren me niet.[/quote:aca8fb5cba]

  Juist de X1600 kost rond de 100 euro, ietsje meer maar. Maar dan heb je er een met een fan erop, die dus geluid maakt. Je kan ook voor ongeveer 90 euro geloof ik een passief gekoelde X1300 Pro kopen, die maakt dan geen geluid(wat natuurlijk van pas komt bij het kijken van films). Maar als je gewoon voor een goeie fan zorgt hoor je hem ook niet. dus dan zou je ook een X1300 Pro van 75 euro kunnen kopen met dan nog een goeie koeler erbij.

  En als je een redelijk groot scherm koopt, is een redelijk snelle videokaart wel mooi voor het soepel afspelen van een film(op grotere schermen zie je haperingetjes natuurlijk sneller). En daarom juist zo'n X1600, en als het geluid van de koeler je dan niet erg bevalt, voor 15-30 euro vallen er genoeg (stille) koelers te vinden, dus dan kan dat er altijd nog bij.
 • [quote:f153e27b0b="Obi-wan-kenobi"][quote:f153e27b0b="Vandread"]Is een kaart met HDMI niet interesant?[/quote:f153e27b0b]Moet z'n scherm ook een HDMI-aansluiting hebben, toch? :wink:[/quote:f153e27b0b]
  Als je een 1080p scherm koopt mag ik hopen dat je er een met HDMI koopt :-? en nu we toch bezig zijn, als je een scherm van zeker 1500 euro koopt… waarom besparen op zoiets als een videokaart wat het beeld weergeeft?
  Waarom eigenlijk 1080p en niet 1080i? 1080p is niet ech "normaal" om te gebruiken
 • 1080p wordt uitsluitend ondersteund door X1800 ++ kaarten. Voor NVIDIA geldt hier 7800 ++

  H264.
  Dit is allemaal leuk en aardig, maar aardig zinloos…

  H264 is te vergelijken met MPEG2 zoals we dat nu kennen voor DVD maar dan bedoeld voor HD-DVD en Blu-ray. (natuurlijk ook QuickTime via internet, maar dat zal nooit 1080p zijn)
  Het probleem hier is HDCP (High Definition Content Protection) dit is GEEN kopieer beveiliging maar een soort van handshake met verschillende onderdelen in de keten. Dus van Blu-ray/HD-DVD naar VGA kaart en van VGA kaart naar Display. Als één van deze componenten geen HDCP heeft vervalt de kwaliteit direct terug naar standaard definition wat gelijk staat aan DVD kwaliteit (7xx X 5xx). Met behulp van upscalers (pixel processors in VGA kaarten) kun je er dan weer 1080p uit trekken, maar dat is natuurlijk fake en niet echte HD. En dan heb je nog steeds niks aan je H.264.

  HDCP is een hardware uitbreiding. Er komt een ROM op de kaart met daarin de HDCP sleutel. Dit is dus niet iets dat in een driver te activeren is. De huidige implementatie van ATI, hoe graag ze je ook doen geloven dat het erin zit, volstaat niet. Laat je dus niet een oor aan naaien.

  De huidige VGA kaarten hebben GEEN HDCP, ook de modellen die nu al met een HDMI komen. Daarnaast moet je als HDMI ook digitaal geluid meenemen en dat zit er ook niet in. Het is dus meer voor de handliggend om DVI te gebruiken dan HDMI. DVI is namelijk volledig compatible met HDMI. Als je dan zonodig HDMI wilt gaan gebruiken dan moet je dus een verloop kabel gaan gebruiken dat DVI en SPDIF aan elkaar knoopt. Dan heb je pas echte HDMI. Als je al je geluid via je display wilt laten lopen, wat ik me eigenlijk niet kan voorstellen als je een superstrakke surround versterker hebt. 8)
 • Slashhead, bedankt voor de uitzetting: wat je geschreven hebt was voor mij tot nu toe niet bekend. Dus in feite is er met de lagere modellen videokaarten nooit 1080p resoluties mogelijk. Dus ik kan nu het best beginnen met een wat eenvoudige kaart zoals de X1300 Pro en later upgraden naar een echte HDTV-compatibele videokaart.
 • De X1300Pro zou een geschikte VGA kaart zijn voor je. Al ben ik persoonlijk niet helemaal tevreden met HDTV van ATI, maar eenmaal draaiende is het goed. Bij ATI wil het nog wel eens lastig zijn om het beeld goed in te stellen op het moment dat je de Radeon voor het eerst aansluit. De "intelligente" driver van ATI maakt namelijk direct een soort van 720p resolutie die veelal verkeerd wordt begrepen door de oudere displays. Je hebt dan een nauwelijks leesbaar beeld dat niet te corrigeren is nadat je handmatig alles goed gezet hebt. Als je niet goed weet hoe in de Catalyst Control Center te navigeren dan is dit erg lastig vanwege de leesbaarheid. Eenmaal goed, gaat alles vanzelf, inclusief beeldvullend.

  NVIDIA heeft het beter onder controle IMHO. Maar heeft meer handmatige ingrepen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Via Overscan of underscan kun je het beeld goed krijgen. Daarnaast ondersteund de NVIDIA driver custom resoluties, dus als je ooit een keer een vage VGA resolutie nodig hebt (via DVI of CRT) dan kan dat met de NVIDIA ForceWare. Met ATI Catalyst zit je muurvast aan de vooraf ingestelde resoluties, het uitschakelen van de EDID functie (dit is een tabel met compatible resoluties van de monitor, die de monitor doorgeeft aan de VGA driver) geeft meer mogelijkheden maar niet voldoende. Dit is niet altijd handig wanneer je met breedbeeld LCD TV's werkt.

  Mocht je toch graag de H.264 willen gaan gebruiken, dan is het beter te kiezen voor ATI. NVIDIA ondersteund dit ook, maar dan moet je software bijkopen via hun webshop. ATI biedt de software gratis aan. Je moet namelijk H.264 decoder software hebben en die zit niet in de driver.

  http://www.nvidia.com/page/purevideo.html
  http://www.nvidia.com/object/dvd_decoder.html

  Ik las ook net even je verhaal over plasma, ik raad dat ten zeerste af…
  Het is beter te kiezen voor een goed LCD in verband met de resolutie. Als je wil internetten en dergelijke, lijkt het me niet ondenkbaar dat je op een bepaald moment afziet van HDTV en kiest voor digitale VGA (dus DVI). Op veel beeldschermen is 1080i niet ideaal, leuk voor films maar niet werkbaar voor andere toepassingen. Je zult dan vermoedelijk overgaan naar 720p en in dat geval is soms een native DVI resolutie beter toepasbaar. Dit geeft namelijk een scherper beeld voor tekst. Wat scherpte betreft is er niet een groot verschil tussen DVI en YPrPb, hooguit verbloemen mindere beeldscheren oneffenheden omdat ze geen goede DA omzetters hebben. Maar als je een goed LCD koopt met een mooie coating dan kom je tot een zeer goed resultaat. Waar je ook op moet letten is dat sommige software tenminste een resolutie nodig heeft van 1024x768 (dit kom je tegen bij editor of grafische software), deze weigeren dus te starten op 720p….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.