Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

wazige letters

Anoniem
jolo
13 antwoorden
 • ik heb een nieuwe pc gekocht met een nvidia videokaart 512 mb en daarbij een LG tft scherm 20"
  Nu heb ik alle instellingen geprobeerd, maar ik krijg geen scherpe letter op het scherm. Vooral internetsites zijn wazig.
  Een letter is niet helemaal één kleur, maar b.v. zwart met grijze stukken. Ook letters in andere kleuren zijn gewoon vaag.
  BV. een kleine letter n is het linkerpootje en de bovenkant zwart, maar de rechterkant is grijs.
  Als ik slechte letters in dit verhaal met de cursor naar rechts breng, kan het zijn dat de letter wel scherper wordt. Zou het dan toch aan de monitor liggen? Heel irritant.
  Ik weet niet hoe ik dit kan oplossen.
  Ik mag toch aannemen dat dit niet vanwege de kwaliteit van de LG monitor is.
 • Welke instellingen heb je dan geprobeerd? Een 20" breedbeeld TFT hoort doorgaans een schermresolutie te hebben van 1680x1050 pixels (@ 60Hz).

  En welke LG heb je precies? Er schijnen wat problemen te zijn met de L204WT …
  http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/26475284#26475284 (met dank aan Vandread voor de link … :wink: )
 • Je kunt ook eens cleartype aanzetten, schijnt bij letters beter te werken op tft schermen. Maar verder eens met obi, kijk vooral naar resolutie én refreshrate.
 • Toch wel aangesloten via DVI mag ik hopen?
 • Heb het nu op 1680x1050 gezet, maar dan zijn de letters wel erg klein. Heb deze invormgeving vergroot, maar de tekst blijft erg klein.
  waar kan ik cleartype aanzetten?
  Er zit een speciale kabel bij dat naar mijn idee een dvi aansluiting is, maar de nieuwe pc heeft niet zo.n aansluiting.
  Heb ik nu een verkeerde keus gemaakt met de pc?
  Het is een microstar (medion) MD E6300 DT9, dual 2 core.
  Heb niet op de dvi aansluiting gelet.
 • [quote:4480213ba3="Djie Ahr"]Heb het nu op 1680x1050 gezet, maar dan zijn de letters wel erg klein. Heb deze invormgeving vergroot, maar de tekst blijft erg klein.[/quote:4480213ba3]Maar is het nu wel scherp dus? Het is ff een kwestie van wennen die kleinere letters. Maar als je er niet aan kunt wennen, dan zou ik de monitor maar snel omwisselen voor eentje met een minder hoge schermresolutie.
  [quote:4480213ba3="Djie Ahr"]Er zit een speciale kabel bij dat naar mijn idee een dvi aansluiting is, maar de nieuwe pc heeft niet zo.n aansluiting.
  Heb ik nu een verkeerde keus gemaakt met de pc?[/quote:4480213ba3]Nou, ik neem even aan dat die Medion-bak wel een vrij PCI-e slot heeft waar je een losse videokaart in kunt prikken waar wel een DVI-uitgang op zit. Maar als je het beeld via D-SUB/VGA aangesloten nu ook prima vindt, dan kun je het net zo goed zo laten.
 • Cleartype: rechtsklikken op desktop, eigenschappen, appearance, effects, use the following method to smooth edges of screen fonts aanvinken, in dropdownmenu cleartype kiezen.
 • bedankt. cleartype vinkje weggehaald en het ziet er beter uit.
 • Aangevinkt zou het er juist beter uit moeten zien. Maar met erg kleine pixels/fonts is het wellicht mogelijk, dat het erzonder beter uitziet. Zelfde effect heb je bij anti-aliasing, daar worden kleine letters ook wazig.

  Wat voor scherm en resolutie had je hiervoor? Misschien is het toch gewoon een kwestie van wennen. Of je hebt een bril nodig. ;).
 • Ik ben teruggegaan naar de leverancier (mediamarkt) omdat er werd gezegd dat er een dvi aansluiting op zat. Stom genoeg had ik dat niet gecontroleerd. Heb me laten vertellen door een medewerker van mycom dat dvi een stuk betere kwaliteit geeft dan vga. Hij herkende mijn probleem en volgens hem was dat weg met een dvi aansluiting.

  Ik ga dus de pc terugbrengen. Ik stelde nog voor dat MM de videokaart (geforce 7300 SE) ging omruilen voor een andere, maar ze willen de hele pc alleen maar terugnemen.
 • Nog even een vraagje: Kan het zijn dt de geforce 7300 SE een 20" monitor niet aan kan?
  Het gekke is dat een hogere resolutie dan b.v. 1152 x.. slechter is. Dit begrijp ik absoluut niet. Dat de hoogste (1600x..) beter is begrijp ik, maar ietsje lager zijn de letters erg slecht. Soms is een letter i lichtgrijs tussen zwarte andere letters. Of ik zie gebroken letters.
  Niet fraai dus.
  Zoals ik ik mijn vorig bericht meldde ga ik voor de pc terug, maar wil dan wel een kaart die wel geschikt is.
 • Een tft kan maar één resolutie goed weergeven. Bij alle andere instellingen wordt het beeld geïnterpoleerd, en dat meestal vrij slecht. Als de letters je bij de goede resolutie te klein zijn, moet je een andere monitor nemen.

  De resolutie zou voor je videokaart geen enkel probleem moeten zijn.
 • [quote:8a98074c43="gerben"]De resolutie zou voor je videokaart geen enkel probleem moeten zijn.[/quote:8a98074c43]Hoeveel TurboCache videogeheugen is er toegewezen aan die 7300 SE?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.