Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Gedeeld geheugen

Anoniem
DoeHetZelf
7 antwoorden
 • Bij een Pentium 4 met ATI Radeon XPress 200 videokaart en chipset staat vermeld: Gedeeld geheugen maximaal 256 MB bij video.

  Uit de foto van het moederbord van de PC maak ik op dat XPress 200 voet gebruikt wordt. Dat had je ook bij AMD, nu dan ook bij P4 procesors.
  Er is een grote connector voor een videokaart vrij. Het lijkt alsof de video geintegreerd is op het moederbord. Die grote voet zou voor een PCI-Express x16-busconcept en extra videokaart kunnen zijn.

  Het gaat om een Pentium D 805 met 1 GB DDR2 geheugen.
  Het Duo verhaal van de Pentium lijkt me duidelijk.

  Bij de videokaart wordt geen geheugengrootte opgegeven.
  Betekent dit dat van het werkgeheugen DDR2 1 GB maximaal 256 MB geheugen afgesnoept kan worden en dat de pc feitelijk 768 MB tot zijn beschikking heeft.

  Heeft de videokaart zelf geen geheugen, en wordt als videogeheugen een deel van het werkgeheugen gebruikt. Feitelijk lijkt het zo te zijn dat de videokaart dus geintegreerd is op het moederbord. Wil je een videokaart plaatsen, dan kan dat in de grote bruine socket.
 • Onboard video maakt vrijwel altijd gebruik van systeemgeheugen. Het is dus inderdaad zo, dat je maximaal 256MB van je ramgeheugen voor video gebruikt. Je kunt het eenvoudig checken bij eigenschappen van "deze computer". Daar staat het beschikbare geheugen wel aangegeven. Als je trouwens niet aan gamen doet, kun je het videogeheugen gerust instellen op 32MB of zo (in het bios). En als je serieus wilt gaan gamen, kun je inderdaad een aparte videokaart bijplaatsen in het pci-express slot.
 • Ik heb die PC niet in mijn bezit. Ik vond de prijs en de mogelijkheden interessant voor degene die een PC nodig heeft (de andere heeft de geest gegeven). Ik heb ernaar gevraagd in de PC Shop van een bekend bedrijf, maar die konden het niet toelichten. De PC's zijn als broodjes over de toonbank gegaan. Afgelopen zaterdag ochtend stond ik al vroeg op de stoep, helaas.

  Als je het onboard video kan uitzetten en er een videokaart in kan plaatsen, dan is de prijs nog aantrekkelijk als de pc nog te koop is.
  Er zijn een aantal A-merken die dat zo moeilijk mogelijkof zelfs onmogelijk maken. De moederborden zijn ook niet standaard, daar staat de naam van het A-merk op. Mogelijk zijn er wel vervangende mobo's.

  Het is dus een oplossing voor reduceren van kosten. Bij Siemens en Compaq kon in de modellen die ik daarvan ken, de grootte van het video geheugen niet ingesteld worden in het BIOS. Je kan dus raden om welk merk het gaat ….

  Van Compaq heb ik PC's gehad met hetzelfde concept, echter er zat on-board ook een geheugenset, los van het hoofdgeheugen. Dat was videoram.
 • Er zijn moederborden met dedicated videogeheugen. Komt ook wel voor bij laptops. Maar dat zijn meestal systemen met een wat beter videogedeelte, wat ook geschikt is om te gamen (nvidia 7800 go bijvoorbeeld).

  Ik zou zelf nooit dergelijk merkspul kopen, zeker niet als er ook nog kans is, dat het rma spul betreft. Of het moet al erg goedkoop zijn natuurlijk.

  Onboard video is bedoeld om de kosten te drukken. RAM geheugen gebruiken idem dito, aangezien videogeheugen meestal geavanceerder en duurder is. Zolang je niet gaat gamen, of slechts heel af en toe, is onboard video een prima en kostenbesparende oplossing.
 • [quote:cd26857c8e="gerben"] Zolang je niet gaat gamen, of slechts heel af en toe, is onboard video een prima en kostenbesparende oplossing.[/quote:cd26857c8e]

  Persoonlijke ervaring is dat onboard de boel enorm vertreegd. Niet alleen bij het switchen van folders maar ook bij het surfen. Heb met systemen gewerkt die zeer zeker krachtig waren maar door het gebrek aan een echte videokaart enorm traag werkten.

  Een losse videokaart, hoe goedkoop ook brengt hier al verandering in.

  Nogmaals, persoonlijke ervaring.
 • Op het moederbord is een vrij 16x slot, er kan altijd een 16x eXpress videokaart ingeprikt worden.
 • In een PCI-Express (snelheid 16x) slot kan altijd een PCI-Express videokaart geprikt worden ja.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.