Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Ervaringen met luie pixels TFT & reinigen

Anoniem
jolo
4 antwoorden
 • Ongeveer 13 maanden geleden kocht ik mijn eerste TFT monitor. Een iyama ProLite E481S-S. Deze had eerst een luie pixel. Nog geen week later, nadat ik het scherm schoonmaakte, was deze verdwenen.

  Ongeveer een maand of 5 geleden kocht ik nog een TFT monitor. Een Proview LP917AW. Deze had ook een luie pixel. Korte tijd later zat die luie pixel een stukje lager op de monitor. Na het reinigen van het scherm zat deze er nog steeds. Dus dacht ik dat het deze keer een echte dode pixel was. Maar onlangs is deze toch nog verdwenen. Ik kon 'm in ieder geval niet meer vinden met Dead Pixel Buddy.

  Waar ik nog niet zeker van ben is de juiste manier van reinigen van het TFT scherm. In dit artikel over TFT schermen uitleg en kooptips, staat bijvoorbeeld [quote:bb97a88eb0] Als je gaat schoonmaken moet je geen schoonmaakmiddel direct op het scherm spuiten maar op een zacht antistatisch doekje. [/quote:bb97a88eb0] Op zo een busje safeclean staat echter
  [quote:bb97a88eb0] Spuit vloeistof op het scherm en droog af met een pluisvrij doekje. [/quote:bb97a88eb0] Een ander punt is welke bewegingen te maken met dat pluisvrij antistatische doekje. Horizontaal/verticaal of (kleine) rondjes draaien? Er blijven toch nog (wel eens) strepen achter. Die overigens alleen te zien zijn bij zwart beeld, of als de monitor uitstaat. En hoe vaak het scherm reinigen? Maandelijks?
 • Ik zou het doen met rondjes draaien. heen en weer bewegen geeft altijd grotere kans op krassen, mocht er per ongeluk iets op het doekje of het scherm zitten. Denk dat je met het bevochtigen van het doekje minder kans hebt op vlekken door een overschot aan vloeistof. Ik zou het alleen schoonmaken als het beslist nodig is. Verder kun je ook vervuiling tegengaan, door niet te roken (kleverige aanslag, verkleuring), niet te eten voor het scherm (spatjes speeksel), etc.
 • Er wordt hier niet gerookt. Maar een TFT scherm trekt wel stof aan. Een antistatisch doekje kan toch meerdere gebruikt worden. Of is het beter elke keer een andere te gebruiken?
 • Op zich wel. Maar het zou vuil kunnen worden. Als er ook maar iets scherps op terecht komt, kan het gaan krassen.


  Overigens willen luie pixels inderdaad wel eens verdwijnen, door een lichte druk op het scherm uit te oefenen. Maar je kunt ze er ook veroorzaken door aanraking.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.