Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Keuze van monitor

Anoniem
None
3 antwoorden
 • Ik wil een monitor gaan kopen maar weet niet wat belangerijker is:
  Helderheid of contrast verhouding?
  Wie weet het?
  Ik wil haarscherp beeld dus waar moet ik naar toe?
  De ms is: 2ms.
  Dat is dus geen probleem.
  Zit op dit moment aan dit scherm te denken:
  http://www.azerty.nl/producten/product_detail/?ID=14396
 • Zowel de helderheid als het constrast zet ik tegenwoordig bijna altijd lager dan de maximum waarden, anders krijg ik hoofdpijn. Een constrastverhouding van 3000:1 is ziek, dat is waarschijnlijk ook met een bepaald snufje gehaald, de realistische verhouding zal wel zo rond de 1000:1 liggen. Niet te min is dat een prima contrast, 700:1 vind ik al teveel. Een helderheid van 300:1 cd is meestal ook ruimschoots voldoende…
 • Waarbij aangetekend dat die cijfers feitenlijk pure verlakkerij zijn. Als de verschillende monitoren getest worden met wetenschappelijke meetinstrumenten blijkt de reële contrastverhouding ongeveer een kwart te zijn van de opgegeven. 1000 wordt 240 bijvoorbeeld.

  Wel is het zo dat als je voor jezelf bijvoorbeeld een keuze tussen 2 TFT's hebt gemaakt en de één een contrastverhouding van 1000:1 heeft en de ander eentje van 700:1, je van de eerste een gestokener beeld mag verwachten.
  En zelfs dat zegt niet veel want ikzelf houd van een 'scherper' beeld maar ik ken genoeg mensen die daar met dichtgeknepen oogjes naar zitten turen en het liever wat 'zachter' hebben.

  Als je een monitor kiest met minimaal 700:1 contrastverhouding en minimaal 275:1 helderheid EN voldoende instelmogelijkheden op deze items, kun je je hierop geen buil vallen. Het scherm zal dan voor het overgrote deel van de mensen naar smaak in te stellen zijn.

  Weet je van jezelf dat je heel specifiek bent in je 'kijkgedrag', dan rest je niets anders dan de monitoren in levende lijve te gaan aanschouwen om te zien of je er prettig mee kunt werken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.