Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Artifacts in Windows met Radeon 9800

Anoniem
Die hard gamer
7 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb een probleem met de videokaart van mijn computer. Tijdens het opstarten (zelfs in de Bios al) vertoont het beeld veel artifacts. Eerst dacht ik dat de kaart te ver overclockt stond (hoewel ik dat nooit heb ingesteld), maar na installatie van de nieuwste Omega drivers heb ik gekeken en bleken ze toch in de normale snelheid te staan (324MHz GPU en 290 MHz Geheugen). Onderclocken heb ik geprobeerd, maar wilde niet baten. Het zijn vooral groene (knipperende) strepen die op het beeld staan, maar tijdens het opstartscherm van windows zijn het weer grijze (knippperende) blokken. Ik heb soms ook moeite om in windows te komen. Het beeldsignaal valt dan gewoon weg op het moment dat ik het welkomscherm zou moeten zien. Heeft iemand een idee hoe zoiets zou kunnen zijn ontstaan of een suggestie hoe ik hiermee verder moet (buiten een nieuwe videokaart kopen dan)?
 • probeer eens andere drivers (oude) te installeren?
  als dat gekomen is precies na het installeren van nieuwe drivers dan zou dat goed de oorzaak kunnen zijn.
  vergeet niet even de oude drivers goed te verwijderen (met drivercleaner ofzo, zie de FAQ).
 • Kijk eens of de koeler niet los zit, vol stof zit, en of de fan nog wel draait. Artifacts tijdend de post schermen betekent meestal weinig goeds.
 • Het probleem deed zich ook al voor bij de oude drivers en is na installatie van de nieuwe gebleven. Verder heb ik de kaart uit de kast gehaald en al het stof weggehaald: geen effect. De fan deed het nog overigens en het viel wel mee met de hoeveelheid stof.
 • Dan vrees ik dat ie is overleden. Jammer maar helaas. Tweedehands kosten die dingen ongeveer 50 euro, mocht je hem willen vervangen.
 • Hoi,
  Heb dit zelfde gehad met 9800XT, heb nu een nieuwe kaart, en alles werkt weer. Een vriend van me heeft hem nog geprobeerd, maar ook daar het zelfde euvel. Kaart was drie jaar oud, dus best wel snel, ondanks een goede zalman koeler erop. Succes groetjes Hans
 • ik moet zeggen dat ik verbazend veel 9800 series kaarten zie overlijden met dit euvel de laatste tijd….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.