Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Raar beeld door (te) hoge temperatuur?

Anoniem
None
5 antwoorden
 • Sky Powernote A3731 (Jewel Brilliant 2785?) met ATI Radeon Mobile 9000.

  Probleem met het beeld van mijn laptop. Na verloop van tijd (soms na 10 minuten, soms een uur, of soms niet) wordt het beeld blokkerig en streperig waardoor er niet of nauwelijks meer iets te zien valt. Eén keer kon ik een windowsmelding ontcijferen dat de videokaart niet goed meer werkte. Lijkt me helder. Alleen waardoor wordt dat veroorzaakt? (NB, onder Linux hetzelfde probleem, m.u.v. die windowsmelding natuurlijk :D )

  Op internet kom ik soortgelijke problemen tegen over deze laptop, waarbij de videokaart zelf als boosdoener wordt aangewezen. Ik lees dan dat het complete moederbord vervangen moet worden, want de videokaart zou geïntegreerd zijn (ik zie de Radeon 9000 evenwel ook los in de verkoop).

  Ik heb een vermoeden dat het beeld wordt verminkt door een te hoge temperatuur. Ik heb de ventilatoren als eens doorgeblazen en het lijkt er iets beter van geworden, vandaar. Maar wat wordt er nu te warm? De cpu (dan zou die toch gewoon moeten stoppen), de videokaart (kan ik me voorstellen) of misschien het geheugen? Gebruikt de Radeon eigenlijk het 'gewone' geheugen? Vreemd is ook dat wanneer ik op de laptop tik, het beeld soms wel, soms niet veranderd. Het beeld is overigens direct weer goed wanneer de laptop herstart wordt.
 • Wordt het tijd je temperaturen eens te gaan meten met Everest.
 • Everest laat op de laptop geen temperaturen zien ……
 • Kun je in het bios wel temperaturen zien? Zoja, reboot (reset?) dan eens als je de rare kleuren ziet, en dan meteen in het bios kijken. Je kunt ook nog proberen met MBM of speedfan, mogelijk zien die wel iets. Of even bij de fabrikant van de laptop kijken, of die niet een tooltje ervoor heeft.
 • Ik heb met een Ati X800Pro ook altijd last gehad van dat ie te heet werd.
  Dan kreeg ik artifacts etc..

  Dat bleek uiteindelijk aan de airflow te liggen.

  Ik weet niet of jouw kaart ook een fan heeft… maar anders ff uitblazen als je erbij kunt

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.