Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

wat is HDCP?

Anoniem
arjant2
8 antwoorden
 • Hallo, ik ben van plan om een monitor te kopen waar bij staat
  HDCP-ready. Wat betekent dat precies en wat betekent ready? Dat ik het ook kan uitschakelen of hoe moet ik dat zien?

  Groet
 • Wiki.
 • Samenvatting in het Nederlands. :D
 • Die nederlandse beschrijving is niet correct.

  [b:0436c6c3e9]HDCP is GEEN kopieer beveiliging[/b:0436c6c3e9]. HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) moet ervoor waken dat er licentie geld is betaald over alle apparatuur die in gebruik is om vervolgens HD video te kunnen afspelen.

  Dus: media > speler/VGA > beeldscherm.

  [b:0436c6c3e9]Hoe zit het met VGA kaarten.[/b:0436c6c3e9]
  Alle moderne grafische processors ondersteunen het gebruik van HDCP. Dat wil niet zeggen dat HDCP ook daadwerkelijk functioneerd op een bepaald type VGA kaart. In veel specificaties wordt HDCP support aangegeven. Dit slaat echter op de GPU die voorbereid is voor HDCP, maar de functie zelf is niet actief. Let hier dus op als je van mening bent dat dit een belangrijke functie is.

  Om HDCP te implementeren zijn externe componenten nodig. Inclusief de licentie kosten is dit voor een halffabrikaat (VGA kaart) ongeveer 4 USD.
  Er moet een CRYPTO ROM op de kaart gezet worden voor de HDCP sleutel. Door de heftige concurrentie wordt dit vaak weg bezuinigd.

  [b:0436c6c3e9]Is HDCP echt nodig?[/b:0436c6c3e9]
  Voorzover mij bekend is dit helemaal niet geimplementeerd. Dus kun je HD video gewoon in de oorspronkelijke resolutie bekijken zonder dat je apparatuur over HDCP beschikt.
  De reden hiervoor is dat HDTV in de USA al veel langer in gebruik is dan dat HDCP bestaat. Het zou de ondergang zijn voor Blu-ray en HD DVD wanneer HDCP vereist zou worden voor HD resolutie. Wie wil dan nog deze nieuwe media kopen om vervolgens nog steeds naar DVD resolutie te kijken?

  Zelf vind ik HDCP ordinaire geld klopperij. Zoals in bovengenoemde schakel heb je reeds 3x licentie rechten betaald als consument…..
  Nietemin brengen wij toch VGA kaarten uit met HDCP omdat de "markt" dat nu eenmaal wil… Het is zo nodig…

  http://tweakers.net/nieuws/41782/Ook-Universal-stelt-degradatie-hd-signaal-uit.html

  [b:0436c6c3e9]De werking:[/b:0436c6c3e9]
  Zie het als een handshake. Door de media worden de speler en het beeldscherm gechecked via een CRYPTO ROM. Als alle drie een geldige HDCP sleutel weergeven dan wordt de keten als legitiem gezien en dan wordt volledige HD video geactiveerd. Ontbreekt dus ergens in de schakel de HDCP sleutel dan wordt downscale toegepast naar DVD resolutie (720x576)
  Dus ook al heb je een originele Blu-ray schijf gekocht van je zuurverdiende centen maar je beeldscherm heeft geen HDCP, maar kan technisch wel HD video aan, dan wordt je hier dus genaaid…
  Gelukkig is HDCP niet geactiveerd.
  Ik ben ook benieuwd wat er straks gebeurd met HD Audio. Dus DTS-HD en Dolby Digital plus. Of ze hier dus ook weer HDCP gaan verzinnen, anders heb je stereo ;-)

  De standaard voor HDCP is ook pas sinds vorig jaar eindelijk eens een keer neergezet, terwijl HD beelschermen al jaren langer op de markt zijn… Maar nog steeds is er grote onenigheid over dit systeem. Bijvoorbeeld bij programma makers, die HD uitzendingen doen, die ontvangen kunnen worden met HD set-top boxen. Zij willen niets weten van HDCP implementatie. Dit zelfde geldt dus ook voor een aantal grote film maatschappijen. Vooralsnog bij mij bekend hebben alleen Warner en Disney getekend voor HDCP, maar ik weet niet of het ook al actief is bij deze maatschapijen.

  [b:0436c6c3e9]Chantage[/b:0436c6c3e9]
  Wat is nu mijn grote bezwaar tegen HDCP. Theoretisch is het mogelijk dat de fabrikant van JOUW LCD TV geen licentie kosten heeft betaald, of volgens de belanghebbende onvoldoende of wat dan ook, dan kan het betreffende LCD paneel (of fabrikant) op de blacklist komen. Wat inhoud dat jij na verloop van tijd de ORIGINELE blu-ray of HD-DVD schijven NIET in HD resolutie kan afspelen… Fijn systeem he :evil:
  (er is geheugen ruimte gereserveerd voor een blacklist in alle HDCP apparatuur) Deze blacklist wordt bijgewerkt met bijvoorbeeld een firmware update en bij aanschaf van nieuwe apparatuur die ook over de nieuwste info beschikt. (dus voorzichtig met upgraden ;-) )
  Jij bent ervan overtuigd, en terecht, dat je legitieme apparatuur hebt, maar de DCP LLC (instantie die over de HDCP licentie gaat) denkt daar anders over. En aangezien jij een smerige crimineel bent met uitsluitend slechte en ziekelijke intenties vindt de DCP LLC dat jij NIET mag kijken naar HD video….
  Daarnaast is dit een amerikaans systeem. Hierop kunnen aanpassingen gedaan worden die volledig buiten Europa omgaan, danwel in strijd zijn met Europese belangen.. Dit is dus al eens een keer gebeurd…

  Mijn mening: HDCP is een verwerpelijk systeem.

  [b:0436c6c3e9]kopieerbeveiliging[/b:0436c6c3e9]
  HDCP is geen kopieer beveiliging. Een kopieerbeveiliging zorgt ervoor dat je media niet kan kopieren. Dat is dus met HDCP niet aan de orde. Deze checked enkel de aanwezigheid van de sleutels en indien niet aanwezig wordt een downscale toegepast naar DVD kwaliteit.

  Kopieer beveiliging is AACS (Advanced Access Content System) Deze encryptie is voor Blu-ray en HD-DVD, welke overigens al gekraakt is…
 • Ik vond hier nog een leuk artikel over de implementatie van HDCP.

  Dit gaat over de X-BOX360 en de PS3. Deze kunnen dus gewoon HD video weergeven ZONDER implementatie van HDCP. In het artikel wordt ook genoemd dat in elk geval tot 2010~2012 HDCP op een zijspoor staat..

  http://editorials.teamxbox.com/xbox/1608/Editorial-The-Secret-HDMI-Pact/p1/
 • thanx voor de uitleg, vroeg ik me ook af hoe dat nu precies zat.
 • Het is inderdaad geen kopieer-beveiliging, maar het is 'content beveiliging'.
  En dan bedoelen we niet het beveiligen van *jouw* content (want zo werkt 'normale' beveiliging ….), maar de beveiliging van de content van de leverancier.

  Stel je voor dat je een deur in huis hebt waar alleen de aannemer de sleutel van heeft.
  Als die aannemer denkt dat je misschien iets gekocht hebt dat volgens hem niet door de beugel kan dan kan hij die deur voor jou afsluiten zonder dat jij ook maar iets kunt doen.


  [quote:4138d6cb6c]
  Ik ben ook benieuwd wat er straks gebeurd met HD Audio. Dus DTS-HD en Dolby Digital plus. Of ze hier dus ook weer HDCP gaan verzinnen, anders heb je stereo
  [/quote:4138d6cb6c]
  Dat valt al onder die 'standaard'. Dit is namelijk het zogenaamde 'analoge gat'. Dus als die "beveiliging" aangezet wordt dan zal zowel beeld als geluid niet de beloofde HD-kwaliteit hebben.
 • Ik denk dat HDCP piraterij in de hand speelt. Je krijgt altijd gezeik met dit soort implementaties (zoals DRM) waardoor originele media niet wil afspelen. Om dus je eigen aankoop te kunnen gebruiken moet je het zelf eerst kraken… :cry:

  Gebeurd me wel eens met aangekochte PC games. Enkele van mijn games, doen het niet, ik moet dan een No CD/DVD patch eroverheen zetten voordat ik het kan spelen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.