Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Last van Ogen

Anoniem
MGSpecial
7 antwoorden
 • Sinds kort werk ik vrijwel de hele dag achter de computer. Ik begin steeds vaker last van mijn ogen te krijgen. Ik heb het beeldscherm op 75 hertz staan, dit is toch niet te laag?
 • Ligt eraan. Schermen werken met straling, straling is slecht. Gaat het btw om een CRT of om een TFT? Ik denk CRT? Tsja. Persoonlijk zie ik het verschil tussen 75 en 85 hz wel, probeer eens het aantal hz hoger te zetten, kijk of je dan minder last hebt.

  Wat voor last heb je precies eigenlijk?

  Probeer elk uur ff pauze te nemen, ga niet in een donkere ruimte zitten, zorg voor een goed contrast enz.
 • 75HZ is eigenlijk nog te weinig, liever minimaal 85 instellen. Kijk ook eens of het contrast niet te hoog staat. Is de verlichting in de ruimte wel ok? Dus gelijkmatige en voldoende verlichting, licht achter/rond de monitor, etc.
 • En controleer ook de afstand naar je monitor, de exacte afstand weet ik niet maar 75 cm staat mij bij.

  Gebruik je niet een te hoge reolutie, zodat je oge te veel inspanning moeten leveren om te kunnen zien.

  Denk je wel aan je "rustmomenten" ga reglmatig even koffie halen ofzo.
 • mm Ok,,
  de verlichting en het contrast heb ik reeds bijgesteld, dat enigszins hielp.

  ik zie net dat ik mijn beeldscherm niet op 85 hertz kan instellen,,
  vriend van mij suggereert trouwens dat dit bij tft niet veel uitmaakt, omdat pixels kleur houden tot ze andere kleur krijgen, en niet zoals bij crt eerst zwart worden. (correct?)

  btw 't gaat om ACER AL1714ms
 • Bij een TFT doet de refreshrate er niet toe.

  Wel is het beter deze digitaal aan te sturen, dus middels DVI als het mogelijk is.
  Ook controleren of het beeldscherm scherp is. Een klein beetje onscherp kan op de duur voor irritatie zorgen. Ook kan het zijn dat de letters misschien te klein zijn. Grotere lettertype selecteren kan dan helpen. Dit kun je doen in display opties. Dan kun je ook nog instellen dat je antialiasing uit zet voor tekst. (ik weet niet precies hoe dat in het nederlands heet, maar het is zoiets als vloeiende randen bij tekst)
  Als dit op je werk is, dan de ARBO even waarschuwen.

  Het LCD waar het om gaat is een low budget exemplaar. Als je de hele dag naar die monitor moet kijken dan vraag ik me af of daar dan wel verstandig in bezuinigd is. Er zijn namelijk verschillende soorten LCD, waarbij dus ook kwaliteit verschil is. Zie het als goedkope CRT monitoren en hele dure. Een wereld van verschil als je daar de hele dag naar kijken moet.
 • TFT heeft inderdaad geen klassieke refresh, deze knipperen niet. Gewoon instellen op 60Hz dan. TFT's zijn wel veel helderder dan een CRT, dus contrast en helderheid een stuk lager instellen. Ik heb hier beide op 40% staan.

  Om iets geheel anders aan te roeren: hoe zijn je ogen? Als je de 40 bent gepasseerd heb je mogelijk een leesbril nodig.

  Als je trouwens de hele dag achter het scherm zit, is het wel verstandig, om af en toe even pauze te nemen. Ook beter voor je benen, als je er even bij weg loopt. Sommige mensen hebben ook wel baat bij oogoefeningen. Dus als je in een grote ruimte zit, of naar buiten kunt kijken, dat af en toe even doen. Een paar keer afwisselen tussen scherm en in de verte kijken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.