Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Problemen met grafische kaart -> 2 monitoren

Anoniem
NoTurns
12 antwoorden
 • Sinds kort doet m'n pc erg vreemd en ik heb het vermoeden dat het aan m'n grafische kaart ligt…ik weet het alleen niet zeker, ook weet ik niet zo goed wat ik er eventueel aan kan doen, ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

  het gaat om de volgende kaart:

  Sapphire ATI Radeon X1650Pro 512MB AGP8x

  en hij zit op dit moederbord:

  Asrock 4CoreDual-VSTA

  De kaart is misschien een maand of 10 oud, het moederbord een half jaartje ofzo, misschien iets minder.

  Er zitten 2 tft schermen op:

  Samsung Syncmaster 204B (20.1 inch)

  —-

  Het probleem zit m er vooral in dat de pc erg begint te vertragen bij bepaalde programma's, deze hoeven niet eens grafisch extreem zwaar te zijn. Sommige programma's werken prima maar beginnen ineens te vertragen als je vensters van de ene monitor naar de andere monitor sleept…heel raar. Daarnaast geeft windows media player geen beeld tenzij ik alle hardware versnellingen uitzet..

  Ik heb laatst de nieuwste drivers geïnstalleerd, hielp niks. Alles gedeïnstalleerd en de originele drivers (geleverd op cd bij de videokaart) gebruikt, hielp ook niks.

  Weten jullie misschien wat ik nu het beste kan doen? Is er bepaalde analyse software voor je grafische kaart bv? Kan het misschien ergens anders aan liggen? Software, voeding of moederbord bv?

  Bedankt!
 • Werkt ie goed als je 1 monitor loskoppelt?
  Download eens de nieuwste DX?
 • Als ik één monitor loskoppel en via de instellingen uitschakel (dat mijn bureaublad dus niet meer verlengd wordt) lijken de vertragingsproblemen wel aanzienlijk minder. Het probleem met windows media player blijft echter: geen beeld met hardwareversnelling, wel beeld als alle hardwareversnelling uit staat.

  Ik draai op Windows XP en heb DirectX 9.c, dat is toch de nieuwste versie voor Windows XP?

  Ik vind dit allemaal erg vreemd aangezien ik al een aardige tijd met deze videokaart en 2 monitoren geen problemen heb gehad… :-?

  - edit:
  Één monitor zit aan de D-Sub uitgang en één monitor hangt aan de DVI-I uitgang. Met één van de programma's waar ik problemen mee heb heb ik wat geprobeerd:

  Eerst heb ik beide monitoren ingeschakeld, bureaublad uigestrekt over beide, de monitor die aan de DVI-I uitgang hangt ingesteld als hoofdmonitor. Als ik het programma open is er nog niks aan de hand, als ik het venster van het programma ga slepen naar de andere monitor echter begint de hele boel gigantisch te vertragen, net zolang tot ik het venster weer naar de hoofdmonitor gesleept heb.

  Toen heb ik de secundaire monitor (aan de D-Sub uitgang) helemaal uitgeschakeld, geen problemen (buiten de genoemde windows media player problemen).

  Vervolgens heb ik de monitor die aan de D-Sub uitgang hangt op zichzelf getest, ook geen vertragingsproblemen (de monitor aan de DVI-I uitgang dus helemaal uitgeschakeld en losgekoppeld)…..opvallend is dat ik nu met windows media player opeens wel beeld heb! (met alle hardwareversnellingen aan dus)

  Als laatste heb ik de monitor die aan de DVI-I uitgang hangt weer ingeschakeld, het bureaublad weer verspreid over beide schermen maar dit keer de monitor aan de D-Sub uitgang als hoofdmonitor gebruikt. Opnieuw begint de boel te vertragen zodra ik het venster naar de secundaire monitor versleep….maar opnieuw heb ik nu wel beeld in de windows media player met alle hardwareversnellingen aan!

  Het lijkt erop dat beide uitgangen (D-Sub en DVI-I) en beide monitoren opzich prima werken, alleen de combinatie lijkt ineens (zoals al gezegd nooit eerder gehad) rare dingen te gaan doen…Als ik de monitor aan de DVI-I uitgang als hoofdmonitor gebruik, heb ik geen beeld in windows media player (MET hardwareversnelling), als ik de monitor aand D-Sub uitgang als hoofdmonitor gebruik heb ik wel beeld in windows media player (MET hardwareversnelling).
 • Ik had zelf een X1600Pro 256MB en had hier 2x 19 inch schermpjes aan hangen. Alleen ik had hier geen last van. Alles liep perfect. Heb je ook al ATI Catalyst 7.8? Maak anders even een Print Screen van je DXDIAG.

  Als je niet weet wat dat is:
  start -> uitvoeren -> DXDIAG -> druk dan op JA -> ga naar het Tabblad: Beeldscherm.
 • [img:19a0e595a2]http://img30.picoodle.com/img/img30/9/9/6/t_ATICatm_31a9e45.jpg[/img:19a0e595a2]

  [img:19a0e595a2]http://img33.picoodle.com/img/img33/9/9/6/t_dxdiagm_335b3e4.jpg[/img:19a0e595a2]
 • [img:880ee849a0]http://img30.picoodle.com/img/img30/9/9/6/t_ATICatm_31a9e45.jpg[/img:880ee849a0]

  [img:880ee849a0]http://img33.picoodle.com/img/img33/9/9/6/t_dxdiagm_335b3e4.jpg[/img:880ee849a0]
 • Dat is niet goed. Het hoord er zo uit te zien.

  [img:a02ac1f1e5]http://img408.imageshack.us/img408/9258/naamloosjm6.png[/img:a02ac1f1e5]

  Met [b:a02ac1f1e5]rood[/b:a02ac1f1e5] heb ik de dingen gemarkeert die bij jou ook zo horen te zijn en wat niet het geval is.

  Voor jou geld deze download:
  http://ati.amd.com/support/drivers/xp/radeonx-xp.html
 • Ik zou maar eens dx opnieuw installeren. Dan oude ATi drivers verwijderen met drivercleaner, en dan de nieuwste drivers downloaden.
 • Misschien is het handig als ik volgende keer ook m'n hardwareversnelling weer aan zet voordat ik een screenshot maak van dxdiag. Bij deze:

  [img:b07ea9d318]http://img34.picoodle.com/img/img34/9/9/6/t_dxdiagm_e6bb3d3.jpg[/img:b07ea9d318]

  Het enige wat dus nog niet klopt is die AGP-oppervlakteversnelling…

  Ik zal iig even die drivers (weer) proberen te herinstalleren. Kunnen jullie misschien een link geven naar de goede dx? Niet dat ik lui ben maar dan weet ik iig zeker dat ik de goede heb…
 • linkje

  Kijk eens in je bios of fast write aan/uitstaat en verander dat eens?
 • [quote:a8e0ecb77d="NoTurns"]Misschien is het handig als ik volgende keer ook m'n hardwareversnelling weer aan zet voordat ik een screenshot maak van dxdiag. Bij deze:

  [img:a8e0ecb77d]http://img34.picoodle.com/img/img34/9/9/6/t_dxdiagm_e6bb3d3.jpg[/img:a8e0ecb77d]

  Het enige wat dus nog niet klopt is die AGP-oppervlakteversnelling…

  Ik zal iig even die drivers (weer) proberen te herinstalleren. Kunnen jullie misschien een link geven naar de goede dx? Niet dat ik lui ben maar dan weet ik iig zeker dat ik de goede heb…[/quote:a8e0ecb77d]

  Dat probleem had ik ook (X1600) maar het heeft geen effect op de performance. Tenminste dat was niet bij mij het geval. Dit kreeg ik ook terwijl ik AGP Fast Write aan had staan.
 • Ik heb de nieuwe DirectX geïnstalleerd, de drivers waar jullie me naar verwezen geïnstalleerd (eerst de oude volledig met Driver Cleaner verwijderd) en de AGP Fast Write in mijn Bios op "enabled" gezet…helaas blijven de vertragingsproblemen :(. Wel lijk ik nu ook MET hardwareversnelling beeld te hebben in Windows Media Player :)!

  Opvallend dat ik bij de configuratie van m'n videokaart niet beide monitoren op "Digital Flat Panel" kan zetten, terwijl het twee exact dezelfde schermen zijn. Heeft dit te maken met de aansluiting/ kabel misschien?

  Screenshotje:
  [img:1c20a9f5ef]http://img28.picoodle.com/img/img28/9/9/11/t_atiinstm_d9b5012.jpg[/img:1c20a9f5ef]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.