Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Nieuwe monitor aanschaffen {Breedbeeld?;TV-kijken?}

Anoniem
jolo
12 antwoorden
 • Hallo,

  Binnenkort wil ik een nieuw tft scherm nemen, maar ik zit nog met enkele vragen.
  Wat is het voordeel van een breedbeeldscherm ?

  Zelf doe ik veel schermwerk zoals programmeren etc. en dan is een normaal scherm juist wel praktisch. Persoonlijk zie ik dan ook liever een langbeeld-scherm ;-).

  Aan de andere kant ben ik ook van plan om tv te gaan kijken via de computer i.c.m. het nieuw aan te schaffen scherm. Is dan misschien breedbeeld juist wel aan te bevelen ?

  Kortom, wat zou een geschikte monitor voor mij zijn ?
 • Hallo,

  Ja, ik breek me ook het hoofd daarover.
  Je moet bij je keuze het volgende in het oog houden:
  Een breedbeeld is geschikt voor het Vista platform, beter dan een normaal formaat scherm, dit in verband met de Vista sidebar.
  Echter, bij de oudere formaten van het scherm wordt dit bereikt door het scherm wat lager te maken, waardoor je verticaal minder pixels tot je beschikking hebt. Dit geld met name voor de 17- en 19 inch schermen.
  De verticale resolutie is dan beperkt tot maximaal 900 pixels, en dat lijkt me voor het programmeren minder geschikt.
  En natuurlijk kun je er prima films en TV op kijken.
  Het moet in jouw geval dus een allround beeldscherm zijn, waaarmee je dus (bijna) alles kan doen.
  Kies daarom voor een wat groter scherm , die van 20 inch en 22 inch hebben een verticale resolutie van 1050 pixels, zodat dat het beste compromis is denk ik zo. De 20 inch exemplaren zijn het best betaalbaar, als je budget het toelaat, is een 22 inch breedbeeld scherm toch echt aan te bevelen. :)
 • Als je een breedbeeld scherm koopt en ook in breedbeeld resolutie wil wérken, is het wel handig om een (redelijk) sterke videokaart te hebben, met meer geheugen.
 • Bedankt voor de reactie.

  Je haalt enkele punten aan waar ik ook aan zat te denken … een breedbeeldscherm heeft als nadeel dat het ten koste gaat van het aantal verticale beeldpunten en dat is iets wat ik niet op zit te wachten.
  Daarmee ben je minimaal dus al een 22 inch beeldschermnodig als je voor breedbeeld kiest.

  Zou het misschien mogelijk zijn om een breedbeeldscherm te roteren of is dit een domme suggestie ?

  Nu bedacht ik me net het volgende. Kom je dan niet in de knoei met de resolutie vraag ik me af?
  Zullen tv beelden namelijk niet onherkenbaar / wazig zijn door het 'opblazen' van de lage tv-resolutie naar de hoge tft-resolutie ?
 • 22" kijkt wel prettig… 20" vond ik te klein worden maar ligt er natuurlijk aan wat je gewend bent qua pixelgrote (beiden zijn 1680x1050)

  Als je een scherm met pivot mogelijkheid hebt (dus het scherm kan draaien) dan kan je heel veel onder elkaar zien. Je kan natuurlijk ook zelf zo'n monitor standaard kopen en die opje monitor aansluiten om dat te doen.
  Je ziet dan heel veel programmeer regels ;) zie hier
  Even mijn beeld 90 graden gedraaid en gescreenshot.
 • [quote:d123cef71f="citomaster"]Als je een breedbeeld scherm koopt en ook in breedbeeld resolutie wil wérken, is het wel handig om een (redelijk) sterke videokaart te hebben, met meer geheugen.[/quote:d123cef71f]

  Wat is redelijk sterk ? :oops:
  Momenteel werk ik met een nvidia 6600 met 128mb geloof ik (desktop) en een nvidia 7100 o.i.d. in een laptop ?
 • [quote:dd919a9f82="Vandread"]22" kijkt wel prettig… 20" vond ik te klein worden maar ligt er natuurlijk aan wat je gewend bent qua pixelgrote (beiden zijn 1680x1050)

  Als je een scherm met pivot mogelijkheid hebt (dus het scherm kan draaien) dan kan je heel veel onder elkaar zien. Je kan natuurlijk ook zelf zo'n monitor standaard kopen en die opje monitor aansluiten om dat te doen.
  Je ziet dan heel veel programmeer regels ;) zie hier
  Even mijn beeld 90 graden gedraaid en gescreenshot.[/quote:dd919a9f82]

  Kijk, dat lijkt me helemaal geweldig !
  Maar ondersteunen videokaarten dergelijke 'afwijkende' resoluties wel ?
  En het beeld roteren, is dat een driver iets of zit dat in het besturingssysteem ?
 • Een sterke videokaart heb je alleen nodig voor games en zelfs daar kan je nog wel wat smokkelen door andere 16:10 resoluties zoals 1440x900/1280x800 te gebruiken, word misschien een fractie waziger maar met spellen is dat niet zo'n ramp.

  Voor normaal windows werk he je dus echt geen "sterkere" kaart nodig.

  Roteren = driver gerelateerd
  Het kan bij mij zowel op mijn onboard ATI X300 via VGA als via m'n nvidia drivers via DVI 8800gts (om aan te geven dat zelfs een simpele het kan)
  Hoe het bij linux zit geen idee, maar linux kennende zal het vast wel kunnen.
  Het meganische gedeelte is natuurlijk een andere zaak ;)
 • [quote:44e62457a5="Vandread"]Een sterke videokaart heb je alleen nodig voor games en zelfs daar kan je nog wel wat smokkelen door andere 16:10 resoluties zoals 1440x900/1280x800 te gebruiken, word misschien een fractie waziger maar met spellen is dat niet zo'n ramp.

  Voor normaal windows werk he je dus echt geen "sterkere" kaart nodig.[/quote:44e62457a5]

  Ik zeg ook niet dat hij een sterkere videokaart nodig heeft, maar als je ook nog wat andere dingen wilt doen dan alleen tekstverwerken en films kijken is een sterke videokaart wel handig.
 • Zeg dat er dan bij, kan hij natuurlijk niet ruiken ;)
 • Nog even het volgende:
  Een draaibaar breedbeeld scherm is het meest ideaal, omdat je dan een goed beeld hebt op het werk wat je met de computer doet.
  Ik weet dat ze er zijn, ik heb ze alleen nergens gezien behalve wel eens op een computerbeurs. Ik zou zeggen, laat jezelf eens goed informeren over de merken en de prijzen, want het zijn prachtige schermen, alleen zijn ze niet erg goedkoop. :( :P
 • Wat ik me nu nog afvraag is het volgende …
  Kan de monitor gebruikt worden om t.v. op te kijken ?
  Of is de resolutie te hoog en krijg je dan van die lelijke 'opgeblazen' lage resolutie beelden ?
  Indien het niet reëel is om tv te kijken op een tft-scherm, dan is een breedbeeldscherm wellicht helemaal niet zo interessant ?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.