Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Bottleneck?

Anoniem
None
19 antwoorden
 • Is wel handig als je dat alsnog doet dan, dan kunnen we je ook gerichter advies geven.
 • [quote:1c64dc58a5="marco.meijer"]Ik ga van tevoren nog die kast opendraaien en dan kijk ik ff of hij een lekker wattage levert.[/quote:1c64dc58a5]Had je dat nog niet gedaan dan? :roll:
 • Hoi, ik wil graag een nieuwe graka kopen, maar ik wil wat weten over bottlenecks. Mijn processor heeft een erg lage FSB, en ik weet niet of dat mijn graka zou kunnen bottlenecken. Ik weet wel dat een te laag aantal Hertz dat kan, maar dat is erg logisch.

  Ik heb een Celeron D. Hij draait voor zijn soort lekker flotjes (3,46GHz) en de FSB is 533MHz.

  Kan dus mijn FSB een goede graka bottlenecken?

  Met een goede graka bedoel ik alles waar een getal tussen de 6 en de 9 in zit (Radeon HD3650, GeForce 9800, HD2900 etc)
 • [quote:ffe85f47da="marco.meijer"]Ik heb een Celeron D. Hij draait voor zijn soort lekker flotjes (3,46GHz) en de FSB is 533MHz.[/quote:ffe85f47da]Dit is absoluut geen snelle cpu meer, als het doel van het upgraden van je videokaart nieuwe games spelen is dan kun je beter de hele hap vervangen.[quote:ffe85f47da]Kan dus mijn FSB een goede graka bottlenecken?[/quote:ffe85f47da]Via de fsb communiceert je processor met de rest van je systeem. Het meeste invloed heeft de fsb op de snelheid waarmee je geheugen kan worden aangesproken. Voor de videokaart is een laag geklokte fsb niet snel een bottleneck.[quote:ffe85f47da]Met een goede graka bedoel ik alles waar een getal tussen de 6 en de 9 in zit (Radeon HD3650, GeForce 9800, HD2900 etc)[/quote:ffe85f47da]Een getal tussen de 6 en 9 is wel een vreemde manier om een videokaart te classificeren. Een Radeon 9600 zou volgens jou ook goed presteren en dat doet ie dus niet.
 • Tja, er zijn niet veel snellere CPU´s meer over (ik kan wel een heel dure Pentium 4 nemen waar ik misschien nog net genoeg geld voor heb en die ook nog overclocken, maar dat is heel veel moeite en het waarschijnlijk niet waard). Ik kan alleen celerons en Pentium 4´s met mijn type mobo, en ik heb geen geld in overvloed. Ik ben al blij als ik me een videokaart kan veroorloven. Ik denk dat ik het ermee moet doen, en je schijnt redelijk makkelijk Crysis te kunnen draaien op een Celeron. Moet ie nog wel een beetje snelheid hebben, en de rest van de onderdelen moet ook het een en ander kunnen. Maar idd, het is eigenlijk goedkope troep en ik wil dolgraag er vanaf, maar ik heb te weinig geld voor een nieuwe pc.

  Nou, ik denk dat als de FSB niet zo snel zal bottlenecken, het een poging waard is.

  Kan zo´n FSB van 533 MHz trouwens PC2-5300 Ram geheugen (dus op 667 MHz) bottlenecken?
 • nee, ha ik eigenlijk moeten doen toen ik er nieuw ram in ging zetten. niet gedaan.
 • Een P4 heeft nu echt geen zin meer tenzij je die voor < €5 ergens kan vinden.[quote:86640703a7="marco.meijer"]Nou, ik denk dat als de FSB niet zo snel zal bottlenecken, het een poging waard is.[/quote:86640703a7]De FSB is bij jou ook niet de bottleneck, maar de cpu zelf.[quote:86640703a7="marco.meijer"]Kan zo´n FSB van 533 MHz trouwens PC2-5300 Ram geheugen (dus op 667 MHz) bottlenecken?[/quote:86640703a7]Ja, effectief hou je aan geheugenbandbreedte 533MHz over (4266 MB/s) bij een cpu zonder ingebouwde memcontroller zoals de Athlon (XP)/Celeron (D)/P4/Core cpu's.
 • Ik vind het erg jammer. Maar hoe erg zal die bottleneck bij die videokaart eigenlijk zijn?
 • [quote:f8a4a9f263="marco.meijer"]Ik heb een Celeron D. Hij draait voor zijn soort lekker flotjes (3,46GHz) en de FSB is 533MHz.[/quote:f8a4a9f263]Zo overdreven traag is deze processor nou ook weer niet. Met een mid-range videokaart als de HD3850 kun je met deze processor prima DirectX9c spellen draaien onder WinXP.

  Welke videokaart heb je nu eigenlijk?
 • Wil je dat wel weten?

  Okee, Ati Radeon Xpress 200
  Ik kan er nog net spellen mee spelen zoals de Sims 2 en Age of Empires 3.

  Als de HD3850 niet (erg) zal worden gebottlenecked ben ik enorm tevreden.
  Dit is een behoorlijk nieuwe (en al best dure) kaart.
  Maar die is toch high end?
  Of reken jij nu die 3000-euro kaarten voor professionals mee?
  In dat geval wordt hij toch een plaatsje minder high.
  Maar zo duur kan ik ze niet veroorloven:P
 • Ik heb zelf ook een Celeron D. Ik zocht ook een videokaart die niet werd gebottleneckt werd door mijn processor. Toen kwam ik uit bij dit rijtje kaarten:

  Ati Radeon X1650XT
  Ati Radeon HD2600XT
  Nvidia Geforce 7600 GT
  Nvidia Geforce 8600 GT

  Ik heb zelf een X1650XT tweedehands aangeschaft. ;)
  Ook kan je de Celeron D prima overclocken:

  [img:ae52f5a6c2]http://photoserver.ws/files/jdoiy8du7x5sh03vq12.png[/img:ae52f5a6c2]
 • [quote:b95fd4ad76="marco.meijer"]Als de HD3850 niet (erg) zal worden gebottlenecked ben ik enorm tevreden. Dit is een behoorlijk nieuwe (en al best dure) kaart.
  Maar die is toch high end?[/quote:b95fd4ad76]Een HD3850 is een mid-range videokaart, je kunt hem vinden voor €100 bij 4Launch.nl.
 • Volgens wikipedia is de HD3800 serie high end. Nou ja boeie, als hij maar goed is.

  Zeg dat overclocken, ik weet niet hoe dat moet, en ik wil geen nieuwe ventilator of voeding kopen. Dus als je weet hoe ver ik kan gaan met mijn Celeron D 3,46 GHz zonder dat de hitte erg zal oplopen, dan zou dat wel fijn zijn.
 • [quote:6d0f528ca0="marco.meijer"]Volgens wikipedia is de HD3800 serie high end. Nou ja boeie, als hij maar goed is.[/quote:6d0f528ca0]In ieder geval heeft ie een mid-range prijsje. :wink:
  [quote:6d0f528ca0="marco.meijer"]ik wil geen nieuwe ventilator of voeding kopen.[/quote:6d0f528ca0]Wat voor een voeding heb je nu dan? Het heeft geen zin om een vraag te stellen over de bottleneck van de CPU als je nog niet weet welke videokaart je maximaal kunt nemen qua stroomverbruik.
 • Ik las net trouwens van alles over overclocken, en ik denk dat het me te veel moeite wordt. Trouwens als mijn aantal GHz de bottleneck veroorzaakt, dan kan ik toch prima zonder bang te zijn bijna elke grafische kaart nemen?

  ik heb 3,46 GHz.

  Voeding weet ik niet of die het aankan, eventueel koop ik nog een nieuwe. Ik ga van tevoren nog die kast opendraaien en dan kijk ik ff of hij een lekker wattage levert. Ik kan verder niet kijken wat voor voeding het is. Staat niet op de website en niet achterop de computer.
 • Wat betreft de 'MHz mythe', de kloksnelheid is niet geschikt om cpu's die niet uit dezelfde serie zijn of dezelfde core hebben te vergelijken.
 • Met overklokken verhoog je ook je FSB dus kan de processor sneller gegevens uitwisselen met het geheugen (en de videokaart?).

  Ook worden Celeron D's helemaal niet warm en ze verbruiken weinig stroom.
  Zelf heb ik een 300 Watt voeding. ;)
 • Klinkt goed, met dat overclocken, maar ik wil niet te hoog gaan. Ik wil niet dat mijn systeem instabiel wordt. Eigenlijk is het enige wat ik wil gewoon ff wat getalletjes neerzetten en dan dat alles werkt. Moet je gewoon alleen in je BIOS rommelen of moet je nog wat meer doen?
 • Ik heb mijn processor overgeklokt met Clockgen.
  Het is gewoon een kwestie van het schuifje steeds een stukje te verschuiven en dan steeds een paar uur testen met Prime95 of de processor nog stabiel is en met HWmonitor kijken of ie niet te warm wordt.

  Maar je moet je er wel even in verdiepen. ;) Ander gaat er wat kapot.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.