Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

samsung schermen

Anoniem
kappy
5 antwoorden
 • hallo,

  Ik ben van plan om binnenkort een nieuw scherm te kopen, en ik zat te denken aan een 22 inch scherm, is lekker groot voor het gamen. Maar met zo'n groot scherm heb ik natuurlijk wel een hogere resolutie, en kan over een tijdje mijn videokaart (8800gt) de games niet meer op hoge settings aan. Dus mijn eerste vraag is, is er een programmaatje ofzo dat je je resolutie op je beeldscherm bijvoorbeeld op 1280 bij 1024 instelt op een 22 inch monitor, maar dat het beeld dan niet uitgerekt wordt, maar gewoon echt die afmetingen krijgt met een zwarte rand eromheen?

  En mijn tweede vraag:

  Ik zat te denken aan een samsung syncmaster 226BW, voor zo'n 250 euro, met 2ms, en 3000:1 en nog andere goede dingen… maar ik zag staan dat hij een reso heeft van 1680 bij 1050. Maar de beeldscherm syncmaster 206BW is een 20 inch beeldscherm en is 50 euro goedkoper, en heeft voor de rest precies dezelfde specificaties, en heeft ook een reso van 1680 bij 1050, hoe kan dat nou? Hij is toch 2 inch kleiner?

  alvast bedankt,

  kappy
 • Ik ken geen programma dat een -onvertekend- kleinere resolutie op je TFT bewerkstelligt.

  Als je naar de specifikaties kijkt van de 22" en 20" schermen die dezelfde aantallen pixels hebben zul je zien dat de pixels op de 22" per stuk iets groter zijn dan op de 20". Ik meen .28 om .25. Dat betekent dat de standaard letters en ikoontjes op de 20" priegeliger zijn.
 • Ah ok, bedankt voor je antwoord. Maar is dat priegeliger juist beter, of is dat juist minder mooi? Want het lijkt mij dat kleinere pixels op elkaar een mooier beeld geeft…

  En ik had nog een vraagje:

  Als ik mijn oude scherm als 2e beeldscherm gebruik, krijg ik dan niet een veel hogere resolutie? Dus dat de resoluties van de 2 beeldschermen worden opgeteld? Want dan wordt het onmogelijk om een game te spelen op zo'n resolutie…. Of gaat dat niet van de prestatie van je videokaart af?

  weer vast bedankt voor het antwoord

  kappy
 • Of je 1650 X 1080 beter vindt ogen op een kleiner of een groter scherm is simpelweg een kwestie van smaak. Feit is dat als je wat ouder wordt (lees als je geen arendsogen meer hebt) deze resolutie op een 20" erg moeilijk wordt. Je kunt natuurlijk je burobladikoontjes + lettertype in teksten op groter zetten met je Windowsinstellingen, maar dat blijft een gedoe en sommige dingen zijn niet te vergroten.
  Zelf vind ik 1650 X 1080 op een 20 incher niet passen: neem dan een 19" met (standaard) een lagere resolutie.

  Voor het werken met 2 monitoren zijn verschillende opties: koppelen, waarbij resoluties bij elkaar worden opgeteld en je bij gamen inderdaad veel meer pixels moet aansturen. Maar ook 'los' gebruiken: ene programma op de ene, ander programma op de andere monitor.
  E.e.a. hangt af van je hardware en software. Er zijn (externe) kastjes voor en er zijn meer oplossingen. Ik ben daar geen expert in en laat het advies hierover graag aan een ander over.
 • Je kunt best een lagere resolutie instellen. In de nvidia driver kun je ook instellen, of een andere resolutie al dan niet opgerekt wordt. Het wordt wel wat waziger, maar het is meestal wel te doen. Had gisteren nog een game op 800x600 (default instelling game; monitor 1280x1024), en dat zag er ook niet vreselijk raar uit.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.