Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

30" monitor res lager dan standaardres 1:1 weergeven?

Anoniem
None
43 antwoorden
 • [quote:e1f77f3b0c="Red Dragon"]Als ik zelf zou moeten kiezen zou het de dell wezen, kijk onders eens op het forum van tweakers.net. daar zijn een hoop mensen die een 30" scherm hebben en gebruikers ervaring.

  Voor games op een dergelijke resolutie heb je een GeForce GTX280 of Radeon HD 4780 X2 nodig.

  Ik lees echter in de andere topic dat je wil wachten op de Nehalem, kan je beter tegen die tijd weer een topic openen. nieuwere videokaarten en misschien ook wel meer keuze qua schermen tegen die tijd.[/quote:e1f77f3b0c]

  Dat hangt er dus vanaf, als er een al redelijk geprijsde Nehalems komen rond oktober dan wel, want de planning was dus dat ik september/oktober die nieuwe pc ga kopen. Maar als het aanbod van Nehalem CPU's dan heel erg magertjes is, de prijzen niet in verhouding tot prestaties, of dat het veel later wordt, dan ga ik gewoon voor de huidige generatie. Ik heb geen zin om tot 2009 te wachten.

  Welke Dell bedoel je trouwens, de 3007WFP-HC of de 3008WFP? Want ik zag dat die 3007WFP ook nog vrij redelijk verkrijgbaar was. Dat, samen met een Gateway die ik nog tegenkwam, is het totaalaanbod van 30" schermen als volgt:

  Dell 3007WFP-HC
  Dell 3008WFP
  Apple Cinema HD 30"
  Samsung 305T(+)
  Samsung XL30
  HP LP3065
  NEC 3090WQXi
  LG W3000H
  Eizo CG301W
  Eizo SX3031W
  Gateway XHD3000

  EDIT: 3007WFP moet 3007WFP-HC zijn, even verbeterd dus

  trouwens absurd hoeveel mensen op tweakers.net die 3007WFP-HC hebben, kwam alleen wel het volgende tegen:

  [quote:e1f77f3b0c]Ik zou dit scherm kopen voor fotobewerking, dus kleurechtheid is belangrijk.
  Nu in deze review http://www.behardware.com/articles/6…d-samsung.html staat er een opmerking over Dell monitors met een niet Dell-Pc

  <artikel>
  One last comment in this area. Those who will use this monitor with a non Dell computer can't install the Color Monitor application, which replaces the monitor's OSD. They will only be able to access brightness, which is the only option available directly on the monitor. For other parameters, it will be necessary to go through the graphic card driver. A colorimeter will also be of use to correct colors, and, unfortunately, it won't be possible to change the color temperature. The default temperature is 5900K and if you don't have a Dell computer (like us) you will have to stick to it.
  </artikel>

  Dus als ik dit goed begrijp kan je kleurtemperatuur van het scherm of de RGB sliders niet aan passen via een OSD maar via software, die enkel werkt op een Dell PC.

  Is dit scherm perfect te calibreren via een niet Dell-pc want anders ga ik opzoek naar iets anders ?
  Ik gebruik een Gretagmacbeth Eye-one Display2 calibrator.[/quote:e1f77f3b0c]
  dat vind ik toch wel heel erg jammer, ik heb namelijk geen zin om een Dell PC te kopen.

  Waarom lijkt het trouwens alsof iedereen op tweakers.net de S-IPS panelen van LG.Philips prefereert boven de S-PVA panelen van Samsung? Ik dacht zelf dat S-PVA juist beter was, maar het kan zijn dat ik ergens in mijn zoektoch gevallen ben voor een marketingpraatje…

  Weten jullie trouwens waarom de 3008WFP vrij snel na release ineens niet meer leverbaar was bij Dell? Bij Qsix.eu staat hij nog wel, staat zelfs nog bij A01 revision (newest), dus blijkbaar is hij ook al een keer geupdate.

  Die Gateway XHD3000 heeft trouwens ongeveer dezelfde multimedia features als de 3008WFP
 • ah, hehe, S-PVA heeft inputlag (of schijnt dat te hebben), en S-IPS niet
 • Okee, ik kon me er opzich wel iets bij voorstellen. Overigens heb ik nergens beweerd dat het te maken had met de afmetingen van het scherm, ik had het alleen over de grootte van het kleurbereik.

  Trouwens mooi dat die 10 bits schermen komen, zijn die dan ook volledig 10 bits?
 • Er zijn reeds 10 en 12 bits plasma en LCD TV's, google maar eens wat rond.
  Ik heb ze jaren terug al op de CeBit beurs in Hanover gezien.
  Of die een look-up table hadden of volledig 10/12 bits weet ik echter niet.

  zelfde geld voor de toekomstige schermen, blijft afwachten er is nog niks aangekondigd.

  Voor thuis gebruik is het ook zinloos, denk niet dat je snel veel verschil zult zien. maar voor professioneel gebruik wel handig.
 • Ik heb een vraag met betrekking tot 30" monitoren. Deze monitoren hebben een resolutie van 2560x1600, wat in veel gevallen heel erg fijn is en ik zit er dan ook over te denken bij m'n volgende pc, die ik ergens eind september wil gaan kopen, zo'n 30" monitor te kopen.

  Nu wordt het gebruiksdoel grotendeels officewerk, HD video afspelen, en audio-/video-/beeldbewerking, maar stel dat ik een keer een game zou willen spelen zou het fijn zijn als dit ook kan. Nu was ik alleen niet van plan om ruim de helft van m'n budget uit te gaan geven aan een (quad/triple) SLI/Crossfire opstelling, en ik heb eerlijk gezegd m'n twijfels of gamen met een enkele kaart mogelijk is op deze resolutie (zijn er überhaupt games die het ondersteunen?).

  Nu kan je ook bij een 30" scherm de resolutie wel aanpassen, maar dat ziet er alleen acceptabel uit als je bijvoorbeeld de resolutie 2x zo laag zet, dus 1280x800. Nu vind ik dat een beetje zonde, want ik zou graag een wat hogere resolutie willen gebruiken.

  Nu zag ik dat Eizo schermen resoluties lager dan de standaardresolutie, zowel beeldvullend als 1:1 kunnen weergeven. Dit lijkt mij ideaal, want dan kan je bijvoorbeeld ook 1920x1200 of 1680x1050 weergeven, en dat daar dan een grote zwarte rand omheen zit. Dit maakt gamen met een enkele kaart een stuk makkelijker. Jammergenoeg ben ik deze mogelijkheid alleen bij Eizo tegengekomen, nu is mijn vraag, hebben 30" schermen van andere fabrikanten ook deze functionaliteit, want dat kan ik eigenlijk nergens terugvinden. Zo nee, ligt het in de lijn der verwachting dat dit nog dit jaar komt?

  Ik heb best wel wat voor zo'n scherm over, maar geen €2280 wat de Eizo SX3031W kost, als ik dat wel had, had ik waarschijnlijk die monitor namelijk zo gekocht. Anders wordt het denk ik of geen gamen, of in plaats van een 30" een 24" scherm kopen.
 • Het ligt eraan welke spellen je gaat spelen. Crysis gaat niet eens lukken, maakt niet uit hoeveel videokaarten je erbij doet. De nieuwe GTX280 en de 4870x2 die van de zomer uitkomen zullen de meeste spellen wel in hun eentje trekken op die resolutie en dan ook nog met allerlei dingen aanl.
 • maar de vraag over de monitor zelf, zijn ook 30" monitoren van andere merken dan Eizo in staat om resoluties lager dan 2560x1600 1:1 weer te geven in plaats van uit te rekken tot beeldvullend? Want die 4870x2 en GTX280 zijn waarschijnlijk duurder dan wat ik aan een videokaart wil uitgeven. Ik heb gezien de dingen die ik voornamelijk ga doen liever sneller en meer geheugen, en een snellere processor.

  Crysis is trouwens sowieso niks voor mij, ik heb WoW gespeeld, maar ik heb eigenlijk geen zin om dat weer te gaan doen, maar je moet het wel in die categorie zoeken, Age of Conan bijvoorbeeld.
 • Zoiets is driverafhankelijk, niet monitorafhankelijk. Met nVidia drivers kun je gewoon schalen naar een 4:3/5:4 verhouding.
 • Sommige monitoren kunnen het vanzichzelf, pixel mapping 1:1
  Moet je bij de specificaties kijken / even zoeken / vragen aan de verkoper

  Bij bv Nvidia drivers met DVI zit het ingebakken en kan je ook pixelmappen. Wellicht kan het bij ATI ook, weet ik niet zeker.
 • Ok, ik dacht dat het echt een monitorspecifieke functie was, en dat als de monitor het niet ondersteunde het altijd werd uitgerekt naar beeldvullend (of in ieder geval in één dimensie in het geval van andere beeldverhouding)
 • Ik had trouwens nog een vraagje, ik heb nog vrijwel geen 30" schermen gezien met andere aansluitingen dan duallink DVI. De enige uitzondering was namelijk de Dell 3008WFP die vrij snel na release ineens niet meer leverbaar was. Die had naast duallink DVI-D ook nog HDMI en Displayport voor aansturing op standaardresolutie (2560x1600).

  Nu vroeg ik me dus af in hoeverre duallink DVI nu ingeburgerd is, hebben alle videokaarten dit tegenwoordig, of nog steeds alleen de wat duurdere?
 • Volgens mij supporten de meeste huidige verkrijgbare kaarten wel Dual Link.
  Gewoon een kwestie van even checken in de specs, staat er meestal wel in.
 • Ik ben nu al een hele tijd aan het rondkijken welke monitor ik dan zou willen. Hierbij kijk ik voor de vergelijking ook naar de monitoren boven m'n budget, maar ik moet zeggen dat dit toch best lastig is.

  Het aanbod van 30" monitoren is echt heel erg beperkt. Dell, Apple, HP en LG hebben allemaal één 30" monitor met een S-IPS panel van LG. NEC heeft er één met een H-IPS panel (maken ze die zelf?). En Samsung en Eizo gebruiken S-PVA panels, maar ik heb nergens kunnen vinden of Eizo nou eigen panels maakt of die van Samsung gebruikt.

  Helderheid, contrast en reactietijd kan vrijwel niks nuttigs over gezegd worden, sowieso hebben alle fabrikanten hun eigen manier om deze waarden te bepalen, en je hebt geen één test waar één persoon met één meetsetup al die schermen onder handen neemt. Dus zelfs als je zoekt op gemeten waarden heb je nog geen zekerheid dat die waarden ook vergelijkbaar zijn.

  Als ik kijk naar features vallen alleen de Dell op (heel veel aansluitmogelijkheden) en de NEC (pivot op een 30" scherm en het scherm is in hoogte verstelbaar met een bereik van bijna 20cm). De Samsung en Apple vallen in negatieve zin op, want die zijn volgens mij niet in hoogte verstelbaar.

  Als ik kijk naar afmetingen zie ik dat de NEC meteen al af valt, dat ding is echt veel te diep met 343mm (bureau is 80cm diep en ik wil wel een normale afstand tot het scherm kunnen zitten), wel jammer, want hij heeft met 23mm de dunste rand, en dat vind ik een behoorlijk pluspunt, die dikke randen om het scherm vind ik namelijk spuuglelijk. Om die reden wordt de Dell al minder aantrekkelijk met 28mm aan rand om het scherm, en de LG ziet er al helemaal niet uit, met 31mm aan rand aan de zijkanten en onder en boven nog meer. Bovendien is het design van de LG naar mijn mening sowieso al niks.

  Wat betreft design vind ik de Apple verreweg het mooist, met op een gedeelde plaats de Eizo's en Samsung en op de derde plaats de Dell.

  Komt er op neer dat vrijwel alle schermen wel nadelen hebben, en ik heb echt geen idee welke ik zou moeten nemen. Voor de gebruiksdoeleinden verwijs ik naar dit topic, dat gaat over de PC die ik eind september van plan ben te gaan kopen en dit topic gaat over het scherm wat ik voor die PC wil kopen.
 • Als ik zelf zou moeten kiezen zou het de dell wezen, kijk onders eens op het forum van tweakers.net. daar zijn een hoop mensen die een 30" scherm hebben en gebruikers ervaring.

  Voor games op een dergelijke resolutie heb je een GeForce GTX280 of Radeon HD 4780 X2 nodig.

  Ik lees echter in de andere topic dat je wil wachten op de Nehalem, kan je beter tegen die tijd weer een topic openen. nieuwere videokaarten en misschien ook wel meer keuze qua schermen tegen die tijd.
 • ik heb 24 inch (1920 keer 1200) en niet alle games ondersteunen deze breedbeeld resolutie. Ach, zo erg is dat niet hoor, echt lelijk is het niet. Bijvoorbeeld unreal classic is wel speelbaar.

  Crysis draait in 1920 pixels 30 fps op mijn systeem.
 • Ik bedoel de nieuwste dell, dat is inderdaad de 3007WFP-HC

  S-IPS heeft betere kleuren dan S-PVA en geen input-lag.
  S-PVA heeft vaak minder backlight bleeding al hoewel dit niet inherent aan S-IPS is maar aan de montage van het paneel.
  Groter S-PVA panelen (30";) zijn duur te fabriceren, S-IPS is goedkoper.

  S-IPS is niet per definitie beter dan S-PVA, het is maar wat je belangrijkere eigenschappen vind.
  Input-lag vind ik persoonlijk overhyped, je moet wel erg gevoelig zijn wil je dit merken.

  Ik heb zelf in het verleden alleen het eerste model van de 30" Dell schermen getest, die was goed maar was niet onder de indruk van de kwaliteit. de 3007WFP-HC is een 2 tal generaties verder en moet redelijk goed wezen voor zover ik dat her en der lees.

  Of het scherm geen RGB sliders heeft en dat het alleen kan met een Dell pc weet ik niet. ik gebruik zelf toch een Spyder 2 voor calibratie van mijn scherm dus mij maken die sliders niet veel uit.

  Ik hoef zelf geen 30", ik heb er zo'n 3 a 4 weken mee gewerkt/gegamed maar voor het iets te groot van het goede. wel handig als je ver van je scherm zit of hoog detail wil hebben. of gewoon films wil kijken.
  Ik hou het gewoon op 24". maar dat is persoonlijk.
 • De nieuwste is de 3008WFP A01 revisie (volgende zou dus ook best een -HC kunnen worden zoals bij de 3007WFP gebeurd is), die heeft een scaler, heel veel aansluitmogelijkheden, ander design (vooral de voet).

  30" heb ik zelf nog nooit mee gewerkt, wel andere mee zien werken, voordeel ten opzichte van 24" is het veel grotere pixeloppervlak. Wat betreft grootte is een 24" wel groot genoeg, maar ik vind 1920 net iets te smal als je twee vensters naast elkaar wil openen, dan heb je net geen lekkere breedte, met 2560 heb je daar geen last van.
 • Je hebt gelijk, de 3008WFP is de nieuwste versie. Dat model heeft ook een legio van aansluitingen wat hem wel aantrekkelijk maakt. ook displayport. mooi future proof.

  Ik ben het met je eens dat een 30" scherm voor de door jou omschreven doeleinden beter geschikt is.
  Ikzelf gebruik mijn scherm voor internet, office (word en excel) en games. Daar is 1920x1200 groot genoeg voor. meer ruimte nodig hebt dan zal je naar een hogere reso moeten en kom je inderdaad op 30" uit.
  Wel jammer dat 27" schermen geen resolutie tussen 1920x1200 en 2560x1600 hebben. de stap is direct zo groot imho.

  Als je games wilt spelen op dat scherm kom je al snel op een GeForce GTX 280 uit of een Radeon HD 4780 X2.
 • Dat is inderdaad waar, daar liep ik zelf ook tegenaan, IMHO slaat 27" nergens op als het dezelfde resolutie heeft als een 24". De dotpitch van een 30" is 0,2505mm, die van een 24" 0,270mm en die van een 27" 0,303mm. Die 27" is dus een heel stuk minder scherp dan een 30" wat ik dus echt zonde vind, ze zouden echt iets tussen 1920x1200 en 2560x1600 in moeten maken. Want als je ook naar de afmetingen van zo'n scherm kijkt, een 24" valt best mee, maar een 30" is een behoorlijk bakbeest.
 • Van tweakers.net wel aardige reviews gevonden van de Dell 3008WFP:

  http://www.extremetech.com/article2/0,1558,2243995,00.asp
  http://www.hothardware.com/articles/Dell_UltraSharp_3008WFP_30inch_LCD_With_DisplayPort/

  Beiden sites hebben ook reviews van een aantal andere 30" schermen:

  http://www.extremetech.com/article2/0,1558,2077914,00.asp
  http://www.extremetech.com/article2/0,2845,2192619,00.asp

  http://www.hothardware.com/articles/Dell_UltraSharp_3007WFPHC__92_Color_Gamut_30_Inch_LCD/
  http://www.hothardware.com/articles/HP_LP3065_30inch_Flat_Panel_Monitor/

  De extremetech review is iets uitgebreider wat betreft testen, en ook een stuk kritischer

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.