Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

2 monitors

Anoniem
El Barkhuysen
5 antwoorden
 • Hallo, ik heb nu 1 monitor, en ik merk dat ik toch nog een tweede nodig heb (de twee beeldschermen moeten twee verschillende beelden weergeven, zodat ik op een pc makkelijk met vier word-documenten tegelijk kan werken en dus op elk beeldscherm twee vensters proppen).
  Ik kan waarschijnlijk niet meer aan precies dezelfde komen.
  Ik heb een 1024*768 15 inch VGA monitor. Ik ga kijken of ik nog zoiets kan kopen.
  Het zou ook kunnen dat ik een nieuwer type ga nemen met DVI en een hogere maximale resolutie.
  Zou volgens mij geen probleem moeten zijn, als ik iets heb met verkeerde aansluitingen zijn er wel converter-blokjes te koop.

  Mijn huidige videokaart is een Ati Radeon Xpress 200 (heeft VGA-poort en gele TV-uit connector), maar binnenkort neem ik een nieuw systeem met een Ati Radeon HD4850 (misschien neem ik nog veel later een tweede Radeon HD4850 in Crossfire).
  http://www.alternate.nl/html/shop/productDetails.html?artno=JBXUO1&

  Ik wil nu graag dat ik heel makkelijk twee beeldschermen kan gebruiken als ik schoolwerk moet doen, maar ik er maar een zal gebruiken als ik ga gamen of films ga kijken.

  Ik gebruik Vista, XP en Ubuntu.

  Nu nog het laatste detail:
  Ik heb geen flauw idee hoe je twee beldschermen op een computer aansluit.
  Tot nu toe heb ik nog nooit meer dan 1 aangesloten op een pc.

  Kan iemand me heruit helpen?
 • Het is vrij simpel. De meeste moderne videokaarten hebben twee video-uitgangen en daar kun je dus in principe twee beeldschermen aan hangen. Je moet alleen goed kijken, of de videokaart tweemaal DVI, tweemaal D-sub of éénmaal DVI en éénmaal D-sub als uitgang heeft:

  [img:ad58be2c10]http://www.hardwarebg.com/reviews/asus/9800xt/vga-dvi-dsub.jpg[/img:ad58be2c10]
  [b:ad58be2c10]D-sub (links), TV-out (midden) en DVI (rechts) op een graka[/b:ad58be2c10]

  Oudere monitoren kunnen op de D-sub, die een analoog signaal geeft en moderne monitoren op de DVI, die een digitaal signaal geeft. Om een oudere monitor toch op een DVI-uitgang aan te kunnen sluiten, heb je een verloopstekker nodig:

  [img:ad58be2c10]http://www.2direkt.de/i-sell2u/images/ebay/AD0001.jpg[/img:ad58be2c10]
  [b:ad58be2c10]…en die ziet er zo uit…[/b:ad58be2c10]

  Maar als ik jou was, zou ik gewoon een goed breedbeeldscherm aanschaffen, dat je kunt aansluiten op een DVI-uitgang. De weergegeven resoluties van moderne schermen zijn zo hoog, dat je met gemak twee Word-documenten naast elkaar kunt plaatsen ;)

  Overigens is CrossFire alleen mogelijk op een moederbord dat twee PCI-e 16X-sloten heeft en waar je dus twee grafische kaarten kunt plaatsen. Daarnaast zijn een zware voeding (vanwege het stroomgebruik) en een flinke batterij ventilatoren (vanwege de warmte-ontwikkeling) zeer sterk aan te bevelen :P
 • Ik bedoelde dus twee op elk scherm, samen 4.
  Breedbeeld zal idd ook wel een optie zijn.
  Anders wordt het hier toch wel krap.
  Aan de andere kant is een nieuw bijzonder scherm toc nog wel duur (ik zat er wel al aan te denken één te nemen, maar het is toch nog veel geld.
  Gewoon weten: kan je trouwens ook twee schermen aan één VGA'tje hangen?

  En werkt twee schermen ook onder Linux?
 • Onder Linux zou het volgens mij verder probleem moeten zijn… Maar ik ben geen Linux-expert, dus hoe je het één en ander configureert, zou je aan iemand anders moeten vragen.

  En twee schermen aan één VGA-poort..? Geen idee of dat gaat werken :P !
 • [quote:3bce17dc04]Ik heb een 1024*768 15 inch VGA monitor. Ik ga kijken of ik nog zoiets kan kopen[/quote:3bce17dc04]

  Ik heb een heleboel 17 inch CRT schermen liggen, laatst heb ik 35 schermen weggegooid die beter waren dan die van jou. Platte schermen zijn op dit moment de norm. Je plannen voor een peperdure sli oplossing kan ik dan niet rijmen met een 15 inch crt uit 1997. Hoe zit dat?

  Een goede optie is een dual screen oplossing met 2 keer 22 inch breedbeeld TFT schermen. Dat is niet zo duur en je hebt dan ruimte genoeg voor 4 word documenten naast elkaar.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.