Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

LCD-scherm wordt niet herkend...

Anoniem
Charles-98
8 antwoorden
 • beste mensen,

  Ik heb een mooie 19" LCD-breedbeeldmonitor (of moet ik zeggen TFT?) maar Windows herkend hem niet. In apparaatbeheer staat er maar één monitor vermeld en dat is een
  'standaard crt-monitor'. Nou, zo'n bakbeest heb ik, gelukkig(!) niet meer :lol:
  De monitor is: GABA GB1901W en was heel voordelig in prijs.

  Echter, al snel stelde ik vast dat Win XP -of de videochip op het moederbord- de resuolutie niet kende (=1440 x 900). Om die reden heb ik een -eveneens voordelige- nieuwe videokaart gekocht; het betreft de nVIDIA GeForce FX5200 van MSI.
  LCD-scherm hierop aangesloten en vervolgens de instellingen aangepast, resolutie van 1440 x 900 kwam nu wel voor in het lijstje mogelijkheden. Het geheel werkt probleemloos, maar blijf het vreemd vinden dat Windows het LCD-scherm niet herkend…

  Bij deze monitor zat alleen een eenvoudige handleiding, geen drivers. Voorts heeft ie twee defecte pixels; eentje licht groen op en een andere rood. In het dagelijks gebruik zijn ze overigens niet hinderlijk of storend aanwezig.

  Is er toch een mogelijkheid om aan het OS te laten weten dat ik een LCD-breedbeeldscherm heb i.p.v. een bakbeest (crt-monitor)?
 • Verwijder en herinstalleer de nvidia driver eens. Een LCD monitor hoort herkend te worden als een plug&play monitor, inclusief resoluties en refreshrates. Lukt het helemaal niet, dan kun je een custom resolutie aanmaken in de nieuwere nvidia drivers.
 • Gerben, is dat het enige? Of dien ik eerst nog andere zaken te doen; bv. monitor loskoppelen v.d. kaart; event. actieve prog afsluiten (virusscanner, KPN mobiel internet; firewall, etc)?
 • Heb je het al geprobeerd? Of zoek je liever apen en beren. ;-)
 • Inmiddels gedaan wat jij schreef in jouw eerste reactie, Gerben. Dit gedaan middels apparaatbeheer waarna Windows moest worden herstart. Kreeg vervolgens de standaard VGA-waarden waarna Windows vroeg voor optimale instellingen. Deze vraag accoord gegeven en had weer de juiste instellingen; Win XP vond en deed dit automatisch, had de driver-cd niet eens nodig. Weer bij apparaatbeheer gekeken en nu staat er idd plug & play monitor (standaardmonitortypen).
  Dit is wat jij bedoelde?
  Mijn breedbeeldscherm wordt niet apart genoemd; ook niet als 'lcd-monitor'.
 • Nee, dat klopt. Zolang je geen specifieke drivers installeert, is het plug&pray. Is de resolutie nu ook goed?
 • ja, dat was ie al hoor. Maar goed, drivers opfrissen kan geen kwaad toch?
  Of is het misschien de moeite waard om nieuwe drivers te zoeken bij Nvidia?
 • Kan geen kwaad. Maar afgaande op je sig is het geen racemonster. Dus als je niet aan gamen doet, kun je het ook wel zo laten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.