Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Nieuwe monitor, welke te kiezen?

Anoniem
None
6 antwoorden
 • LS,

  Ik ga een nieuwe monitor kopen voor mijn nieuwe pc. De dingen die ik er het meest op zal doen is programmeren, misschien een beetje foto's bewerken, internetten en Office gebruiken, video kijken en oude spellen spelen. (Denk aan Age of Empires II, Red Alert 2, Age of Mythology, … en een enkel modern spel zoals Guitar Hero III)

  Voor de oude spellen leek de zgn "pixelmapping"-functionaliteit wel handig.

  Welke monitor zal ik kiezen, zelf had ik één van deze in gedachten:
  - Samsung Syncmaster T220
  - Samsung Syncmaster T240
  - Samsung Syncmaster 2253BW

  De monitor zal worden aangesloten op een Asus EAH3650 Silent/HTD.

  Alle op- en aanmerkingen zijn welkom!

  - Bas

  [b:b982de0bb1]Update #1:[/b:b982de0bb1]
  Met "video kijken" bedoel ik ook evt 720p/1080p video, al zal ik waarschijnlijk binnenkort ook een nieuwe tv kopen en die op dezelfde kaart aansluiten.
 • Wat is je budget Bas?


  In feite moet je ten eerste een keuze maken uit welk paneel je wilt..

  Goedkoopst is een zgn TN paneel.. deze schermen hebben een keihoge refresh rate (ideaal met games etc) echter kwalitatief zijn ze het slechtste want contrast ratio is minder, kijkhoek is vaak kleiner en kleurweergave is beperkt.

  De tegenhanger hiervan is eigenlijk een PVA scherm… Betere kleuren, beter contrast maar een iets lagere refreshrate (ik heb zelf een PVA scherm en merk er niks van met gamen). ik heb de 21" samsung 215TW.
 • D'acide! :D

  Mijn budget is ergens tussen de 200 en 300 euro, afhankelijk van wat ik ervoor krijg. Staat niet helemaal vast omdat primair gewoon gelijk iets goeds wil hebben. Afgaande op jouw verhaal wil ik dus een PVA-paneel. Ben je tevreden met jouw monitor?

  - Bas
 • Bassie :)

  goeiedag.

  Ik ben uitermate tevreden met mijn scherm. Gerben heeft zelf de 214 versie (ikke de 215 versie) en ook hij is er erg over te spreke.

  Punt is alleen dat je dit scherm niet meer zo gemakkelijk kan krijgen volgens mij.

  Dus mocht je hem nog ergens kunnen vinden op een betrouwbare plaats.. dan kan je hem wat mij betreft blind kopen. Ik heb er zelf destijds geen pixelgarantie bij genomen. Samsung schijnt een goeie kwaliteitscontrole te hebben.

  Ik heb hem destijds gekocht bij Salland.. maar die heeft hem volgens mij niet meer.


  behalve PVA en TN schermen heb je ook IPS en S-IPS schermen… deze zitten volgens mij tussen de eerder genoemde in… maar zijn volgens mij ook stukken duurder.

  kijk ook hier eens:
  http://www.tftcentral.co.uk/articles/panel_technologies.htm
 • Bedankt voor de link, ziet er compleet uit, zal die een dezer dagen eens helemaal lezen. Wat ik er zo snel uit haalde is volgens mij wel dat IPS veel duurder en beter is dan PVA, dus waarschijnlijk niet interessant voor mijzelf, met name vanwege de kosten.

  Overigens ben ik er inmiddels ook achter dat [i:4df0c2a2ab]pixelmapping[/i:4df0c2a2ab] niet helemaal is wat ik zoek. Het is namelijk een afkorting in de volksmond voor wat eigenlijk [i:4df0c2a2ab]1:1 pixelmapping[/i:4df0c2a2ab] heet, en feitelijk betekent dat lage resoluties altijd overal zwarte randen hebben. Ik ben meer op zoek naar een monitor die automatisch schakelt tussen verschillende verhoudingen afhankelijk van het inputsignaal. En dan natuurlijk sowieso de ratio's 4:3 en 16:10, en 16:9 zou dan ook mooi zijn. Laatstgenoemde is optioneel omdat ik niet van plan ben om er bijvoorbeeld een dvd-speler op aan te sluiten. Videospelers zoals Media Player (Classic) en Winamp schalen de video zelf automatisch goed. (Op mijn nieuwe HDTV moet het wel komen, maar die staat pas gepland voor de kerst omdat apparatuur dan meestal in de aanbieding is.)

  Ik moet nog even kijken welke populaire schermen momenteel een PVA-paneel bevatten, maar zover ben ik nog gekomen.

  Wordt vervolgd…

  - Bas
 • Ik kom er toch niet helemaal uit… :(

  Wie kan mij een 22" monitor noemen die ondersteuning heeft voor 16:10 en 4:3 aspect ratio's, afhankelijk van het inputsignaal? Of überhaupt het schalen met behoud van de aspect ratio? Gebaseerd op de prijzen ga ik denk ik toch voor een TN-paneel, bij voorkeur Samsung want die vind ik mooi maar een ander merk ik ook een optie.

  Alvast bedankt!

  - Bas

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.