Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Videokaart upgrade; hoe zit dat met voeding en koeling?

Anoniem
RexManning
22 antwoorden
 • Weet er weinig van, speel niet vaak een spelletje, maar weet wel dat als ik iets wil spelen, de videokaart het vaak niet trekt. Dus zoek ik een upgrade naar een geforce kaart met de relatief beste specs voor een beperkt budget (tientje of 7/8)

  Specs:
  Intel P4 640 dual 3.0ghz
  4gb ddr2 sdram 533mhz
  Dell dimension 9150
  Kaart nu: ati radeon X300 128mb op pci-e 16x (1.0 uiteraard). Voldoende ruimte om de kaart heen overigens.

  Hoe zit dat nou met voeding en koeling, hoef ik daar niet naar te kijken en kan ik dus gewoon een toffe geforce 9600 met 1gb kopen voor dat bedrag? Of moet ik toch kijken naar hoe dat ding stroom gaat krijgen en koeling en en en en…

  Alvast grote dank!!
 • je voeding is het belangrijkst. je hebt een voeding van rond de 400watt nodig. je moet ook kijken of je pci-e power plugs hebt op je voeding of er op letten dat je een omzet stukje hebt van de 12V rail naar pci-e 6 pins.

  je kan kijken naar 4650/4670, 4830 en 9600GT. maar alleen de 46x0 heeft geen extra 6pins stroom nodig. gezien je verhaal gok ik dat 4650 meer dan snel genoeg is overigens.
 • Oei. Dat zegt me helaas allemaal niet zo veel…

  Ik heb maar wat foto's gemaakt. Op die 2e zitten twee "stopcontacten" volgens mij, waarvan er 1 wordt gebruikt voor de dvd.

  [img:e5bf50cb57]http://home.orange.nl/shmbiesterbos/20090208_0011.JPG[/img:e5bf50cb57]
  [img:e5bf50cb57]http://home.orange.nl/shmbiesterbos/20090208_0016.JPG[/img:e5bf50cb57]

  Is dit handig?
 • De Dell Dimension 9150 werd geleverd met een zeer efficiënte 375W voeding. Je kunt er gerust een wat zwaardere videokaart in zetten.

  De beste keuze voor jouw budget (70-80 euro) is een Radeon HD4670, deze kaart zit qua prestaties tussen de GeForce 9500GT en 9600GT in. Deze kaart hoeft niet extra bijgevoed te worden (wordt volledig gevoed via het PCI-e slot) en blijft ook relatief koel, dus de ideale upgrade voor jouw Dell.

  Een 1GB versie van een mid-range kaart is trouwens grote marketing-onzin, neem gewoon een 512MB versie: Pricewatch
 • Bizarre parate kennis dat je dat gewoon weet over een paar jaar oude dell; súper bedankt, ik ga direct bestellen!
 • Heb zelf nog een oude Dell Dimension 5000 met 305W voeding waar een 6600GT in hangt … die voedingen van Dell hebben gewoon een erg lage rating meegekregen maar kunnen relatief veel hebben.

  En als je lang genoeg op een forum als deze rondhangt, dan heb je al regelmatig topics over de 9150 voorbij zien komen! :lol:
 • Nou, ik vind het anders verdraaide handig!! (overigens hoop ik dat al die topics over de 9150 niet allemaal om problemen draaiden??)

  Wellicht dat ik over een jaar of 1,5 wel weer kom zeuren of er een ander moederbord in mijn dell-kast past, of een andere voeding. Dan weet ik je hopelijk weer te vinden. :wink:

  In de tussentijd; ik heb gisteren de [b:d62ebe6fdc]Sapphire Radeon HD 4670 512 MB [/b:d62ebe6fdc]besteld.
  - Inderdaad geen 1GB, omdat die trager loopt en ik geen groot scherm heb.
  - Ook niet de ultimate versie (die passief is gekoeld), omdat ik niet zeker weet of ik daar wel ruimte voor heb.
  - Levertijd iets langer dan MSI, club3d of Asus, maar die waren óf te groot, te duur en blijkbaar minder populair dan het voor mij tot nu toe onbekende Sapphire.
  - Kosten incl verzenden: € 83,98

  Ik zal volgende week een update geven over hoe het bevalt (nu heb ik een [b:d62ebe6fdc]superhoge 3dmark score van 197[/b:d62ebe6fdc] :o , dus zelfs een lier aan de zijkant van de kast die ik zelf kan aanzwengelen zal een hogere score geven :lol: )
 • Ok dan, ben ook wel benieuwd naar de nieuwe 3DMark score … welke versie van 3DMark draai je eigenlijk?
 • Erm… Ben daar ook niet echt in thuis, maar een paar weken geleden heeft iemand dat voor mij erop gezet: Ik zie 3dmark-06 advanced edition staan.

  Heb alles verder uit staan, maar wellicht te hoge resolutie. Zal het zo nog eens doen met dat naar beneden geschroefd.
 • mmm…weet niet meer wat ik deed voor die score, maar zelfs als ik alles naar beneden schroef lijkt het wel een dia-voorstelling. Wellicht dat dat programma niet helemaal lekker draait, kan dat?
 • 3dmark 06 is een test programma. als het niet lekker loopt is je pc niet echt game geschikt. een score van 197 is erg laag. met je nieuwe videokaart zal dat beter gaan
 • Ja, ben ook benieuwd!

  Maar toch; die 197 haal ik nu niet eens meer, eerder in de 30… is dat helemaal niet raar met een p4-3ghz, 4gb intern en een 128mb videokaartje? Haal niet eens 1fps in dat programma op 800x600 en alles uitgeschakeld.
 • ik heb geen idee. ik neem aan dat het geen volledige versie is van 3dmark, want anders kan je gewoon vergelijken met andere pc's. ik gok dat met een 4670 ergens rond de 9000 uit zou moeten komen. ook al ben ik niet helemaal zeker van hoe een 3ghz P4 tegen een core2duo oploopt
 • Die HD4670 is nog niet binnen neem ik aan?
 • Helaas, dat duurt nog wel een paar dagen. Populaire kaart blijkbaar.

  [b:730ef9bfc6]EDIT 1: [/b:730ef9bfc6]Net bericht gehad…duurt zelfs nog tot de 18e. Ze zouden er iets aan moeten doen; correct en eerlijk zijn met de verplichte verwachte levertijd. Nu kies je voor een webwinkel met de kortste levertijd, betaal je en een dag later hoor je dat ze een week langer nodig hebben. In dit geval Salland Automatisering, vroeger best een betrouwbare…

  [b:730ef9bfc6]EDIT 2:[/b:730ef9bfc6] Van de ratten besnuffeld… :o net een mail gekregen dat ze pas de 25e kunnen leveren! Die bestelling dus annuleren en hopen dat ze daar iets netter omgaan dan met hun vermelde levertijden.

  Ooit…ooit komt er wel een nieuwe kaart in… :)
 • Ik ben net de hele computerstraat (ceintuurbaan) in A'dam maar langs geweest om eens fysiek te kijken of deze kaarten echt zo moeilijk te krijgen zijn. Klopte helaas (nu weet ik weer waarom je dat niet moet doen, want kwam thuis met een nieuwe harddisk :lol: )

  Een blik op deze pressrelease http://www.sapphiretech.com/en/pressfiles/101_reg1.doc brengt uitleg denk ik…er is een [b:2f8e42e8e8]512mb GDDR4 [/b:2f8e42e8e8]versie uit…maakt dat veel verschil en loont het de moeite daar op te wachten? Heb me er toch al bij neergelegd dat het niet dit weekend gaat worden :D
 • Wel een domper van Salland. Probeer het ook eens bij een andere webshop, er zijn zat winkels die zo'n kaart verkopen (met indicator of er voldoende voorraad is bij de leverancier).
  http://tweakers.net/pricewatch/223301/msi-r4670-2d512-d3.html

  Sneller geheugen op zo'n kaart zou trouwens weinig uitmaken, kijk liever naar een snellere coresnelheid.
 • Poging 2 bij Komplett dit keer. Toch maar even gewacht op de GDDR4 versie, niet alleen vanwege het geheugen (alhoewel volgens sommige sites het wel een paar fps scheelt), maar omdat;

  - de prijs is goedkoper dan het oudere model (€ 77)
  - belangrijker; er nu schijnbaar een muisstille ventilator op zit, waar ik niet ongevoelig voor ben.

  Overigens voor de geïnteresseerden een wel heel positieve review (voornamelijk bij overclocken) http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=291&Itemid=72

  Hopelijk kan ik de kaart morgen ophalen, dan laat ik vrijdag uiteraard weten hoe die bevalt!
 • FANTASTISCH!! Helemaal te gek. Er zit een fan op ter grootte van een cd, die muis maar dan ook muisstil is. Met de catalyst control center van ati overgeclocked middels autotune op:

  GPU clok 790mhz
  Memory 1175mhz

  De temperatuur kwam tijdens de testen niet boven 57 graden uit en ik hoorde helemaal niets van de fan. (nu is die idle op 37graden en de fan op 34%, dat kan ik bijstellen maar ik zie niet in waarom - ik hoor m toch niet)

  Tot nu toe alleen COD4 getest: werkt als een speer, ik weet alleen niet goed hoe je een gemiddelde fps kan zien. Heb het programma fraps laten draaien. Gek genoeg maakte de defaultsettings en alles op full (voor m'n schermpje is dat max op 1280*zoveel) en alles aan helemaal geen verschil in de fps: deze hingen voornamelijk rond de 60 (soms wat uitschietertjes omhoog en omlaag, maar daar merkte ik niets van).

  Als jullie nog meer info willen, let me know. Ik ben in ieder geval helemaal blij met het advies en de superkaart!!

  BEDANKT!
 • En zo zie je maar dat de systeemeisen qua videokaart en processor (P4 3.0GHz) helemaal niet zo hoog zijn als je moderne games draait op max. een 19" TFT onder WinXP.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.