Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

beeldkwaliteit videokaart

Anoniem
kid jansen
6 antwoorden
 • Bij de een aanschaf van een nieuwe computer, is voor mij vooral de beeldkwaliteit van de videokaart van belang.
  Het belangrijkste criterium is de beeldkwaliteit: ik ben professioneel fotograaf, doe niet aan games, dus het gaat mij niet om de hoogste snelheid. De kaart moet 2 monitoren kunnen aansturen.
  Tot op heden werk ik met een Matrox Millennium G550 (32 Mb), geeft mooi beeld maar is inmiddels wel wat te traag. Ik overweeg ook de aanschaf van een Eizo monitor. Graag advies!
 • Op gebied van 2D doen de moderne consumenten-videokaarten niet voor elkaar onder. Is geen duidelijke verschil tussen Nvidia of Ati.
  Wat wel in je voordeel kan werken als je met photoshop werkt is de GPU versnelling die Nvidiakaarten geven met behulp van bepaalde plugins.
  Check bijvoorbeeld dit:
  http://developer.nvidia.com/object/photoshop_dds_plugins.html

  Elke moderne kaart kan 2 videoschermen aansturen.

  Wil je echt voor een professionele kaart gaan dan kan je weer naar een matrox kijken, bijvoorbeeld uit de M-serie
  http://www.matrox.com/graphics/en/products/graphics_cards/m_series/
 • elke kaart kan 2 monitoren aansturen. voor kleur-echtheid, wat ik denk dat het belangrijkst is, samen met kleurbereik, is de keuze van de monitor oneindig meer belangrijk.
 • met een HD5000 zit het wel goed :D
 • Bewerken van foto,s dat rekenkracht vraagt hangt van meer factoren af dan enkel een goede videokaart.
  Heb je een snelle processor maar traag geheugen dan werkt het ook niet met een snelle videokaart.
  Voor meer rekenkracht wat betreft coderen is een 64 bits systeem een aanrader gesteld dat je dan meer dan 4GB kan inzetten aan geheugen wat ook snel is!
  zoek eens reviews op het internet over kaarten, dat zegt meer dan cijfers van megahertz van de processor van de kaart!

  Een keten is net zo sterk als de zwakste schakel!
 • Dilbert55, bedankt voor je reactie!
  Ik ga ervan uit dat vrijwel elke hedendaagse computer een verbetering zal zijn t.o.v. mijn 6 jaar oude apparaat. Daarin zit een AMD 2000 processor (1.67 Ghz), 2 Ghz werkgeheugen en dus de Matrox Millennium G550 (32 Mhz). Destijds zelf samengesteld en gekozen voor de Matrox vanwege de beeldkwaliteit. Voldoet op zich nog steeds prima, ook bewerkingen gaan snel genoeg voor zover ik die doe. Het 'probleem' is de trage beeldopbouw van RAW bestanden in Adobe Lightroom. Zoals gezegd doe ik niet aan games en 'bewerken' doe ik minimaal. Maar een nieuwe computer/videokaart moet behalve meer snelheid vooral diezelfde heel [b:fcda80c588]mooie beeldweergave[/b:fcda80c588] opleveren… Mocht je een tip hebben m.b.t. te kiezen moederbord, processor en videokaart, dan hoor ik dat graag!
  Groet, Linus

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.