Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

[opgelost] laptopscherm defect? (ASUS A6JC-Q088H)

Anoniem
kid jansen
16 antwoorden
 • M'n ASUS A6JC-Q088H vertoont sinds een paar minuten kuren, het scherm flikkert heel erg, en valt steeds uit. Je krijgt hem alleen weer aan met Fn+F7, wat de toetsencombinatie is om de backlight uit te schakelen. Uit zichzelf blijft hij nog geen 10 seconden aan! Opnieuw opstarten helpt niet, en ook het uitschakelen van Power4Gear (energiebeheer tooltje van ASUS) en Spyder 3 Utility (programma van m'n beeldschermkalibrator) helpt niet.

  Ik werk nu op m'n CRT scherm die ik er standaard op heb aangesloten. Kostte nog moeite om die in te stellen (stond nog op laptop+TV), omdat het laptop scherm dus de hele tijd uitviel.

  Is m'n backlight inderdaad stuk? Zo ja, wat kan ik daar aan (laten) doen? De laptop heb ik 14 september 2006 gekocht bij Salland Automatisering, de garantie is er dus al ruim een jaar af, maar het lijkt me dat je mag verwachten dat zoiets niet na 3 jaar al stuk is.

  Wat ook erg irritant is, is dat ik niet m'n CRT als primair scherm in kan stellen, die optie is grijs… Dus m'n taakbalk staat op het laptopscherm, en alle programma's openen daar ook op.

  Kan dit nog gerepareerd worden? En doen ze dat ook? Wat zou dat ongeveer kosten?

  Ik baal hier behoorlijk van, want m'n laptop is m'n primaire PC en heb ik nog nodig voor m'n studie. Het enige wat ik nog meer heb liggen is een ruim 7 jaar oude budget PC, en daar valt met Office 2007 al amper op te werken. Laat staan dat Solidworks of Maple er fatsoenlijk op draait.

  Als ik met Crystal Diskinfo kijk zie ik dat de harde schijf in m'n laptop 14854 power on hours heeft gehad. Ik schat dat de backlight van het scherm van m'n laptop daar ongeveer de helft van heeft aan gestaan. Aangezien ik als ik kort weg ga, altijd m'n laptop aan laat, maar de backlight uit doe. Ook als ik series of films op m'n TV kijk via de TV-out gaat de backlight uit. Is 7500 uur veel voor een laptop backlight?
 • Kijk eens op Consuwijzer over rechten en plichten over garantie in Nederland. http://www.consuwijzer.nl/Consumententhema_s/Garantie
  Probleem is alleen je garantie te claimen. Je kan er ook klachten indienen.
 • Wat mag ik als consument verwachten van een laptop? Hoe lang hoort een laptop mee te gaan zonder noemenswaardige defecten? Een jaar of 5?
 • Aanvragen van een RMA bij Salland Automatisering geeft aan dat ik beter de RMA via ASUS kan laten lopen.

  [quote:4f163dcdcb="Salland Automatisering BV"]U kunt dit product rechtstreeks bij de Asus ter reparatie aanbieden. Een product rechtstreeks naar de fabrikant retour sturen gaat over het algemeen sneller. In sommige gevallen scheelt het zelfs verzendkosten.

  Hiervoor kunt u onderstaande gegevens gebruiken:
  Merk: Asus
  Adres: Nw.Amsterdamsestraat 44
  Postcode: 7814 VA
  Plaats: Emmen
  Telefoon: 0591-570290
  E-mail:
  Website: http://rma.asus.de/pick_eu/nl/

  Alleen notebooks, pda en lcd producten kunnen via Asus zelf gerepareerd worden.

  RMA Nummer:

  De meeste fabrikanten handelen reparaties af door gebruik te maken van een referentienummer (ook bekend als RMA Nummer).

  Het RMA nummer dient u vooraf bij de fabrikant aan te vragen.

  Wij adviseren u dit nummer goed te bewaren omdat bij vragen over de status of andere vragen meestal om dit nummer zal vragen.

  Verzending:

  Wanneer u zelf de goederen aan de fabrikant dient te verzenden, raden wij u aan om een degelijke verpakking te gebruiken. Ook stellen de meeste fabrikanten als voorwaarde dat uw eigengegevens en het RMA nummer zichtbaar zijn op de verpakking.[/quote:4f163dcdcb]

  Dus ik ben naar die website van ASUS gegaan, daar vond ik het volgende telefoonnummer: 0591-570290. Dat heb ik even gebeld, en uitgelegd wat het probleem was, de persoon die ik aan de lijn had vertelde me vervolgens dat in dergelijke gevallen het gehele scherm wordt vervangen, dus inclusief het paneel. De hele reparatie zou op zo'n ¤350 komen dan, het zou goedkoper uit kan vallen, maar het zou ook duurder uit kunnen vallen.

  Ik denk dat die laptop dat eerlijk gezegd niet eens meer waard is, dus het lijkt me dan een beter idee om een nieuwe laptop of PC te kopen. Wat vinden jullie?

  Voor mij is dan denk ik de laptop die Universiteit Twente aanbied wel interessant, dat is een HP EliteBook 8530w voor ¤899.

  http://www.utwente.nl/icts/nsc/notebooks0910/SpecificatiesHighendNotebook.doc/

  Volgens mij is dat deze, dus dan is ¤899 27% goedkoper.
 • Mischien dat je zelf iets kan vervangen. Kijk eens op onderstaande site:


  http://www.replacedirect.com/nl/content/rep_inverter_nl.html

  Ze hebben ook een reparatieservice.
 • Dat is wel heel toevallig, ik wilde net posten dat ik dezelfde site had gevonden via marktplaats.nl, ik heb ze net gebeld en zij kunnen de reparatie voor ¤250 uitvoeren, ¤60 service en ¤190 onderdelen.

  Hoe interessant is het om die laptop voor ¤250 te laten maken? ¤350 was sowieso een no go vind ik, ¤250 is al een heel stuk beter, maar vind ik nog steeds wel erg duur. Kan ik beter repareren, of beter ¤650 toevoegen en die HP kopen? Hoe goed is zoiets zelf te doen? Is dat die ¤60 waard, je hebt natuurlijk geen garantie dan, en als het fout gaat ben ik nog meer problemen.

  Plan was om nog anderhalf à twee jaar met deze laptop te doen, ergens rond oktober 2010 nieuwe PC kopen, en ergens begin 2011 een nieuwe laptop.
 • deze aanbieder op marktplaats.nl heeft ook een AU Optronics B154EW01, maar staan geen prijzen bij, geen website, en dan moet ik het paneel ook zelf inbouwen.
 • Denk dat het toch goedkoper is om die laptop op te sturen naar Replace Direct. Als ik met de trein vanuit Enschede ga kost me dat twee keer 3:40 uur, inclusief het wachten daar dus een hele dag, met studentenkorting kost retour Hengelo-Oss ¤21,40.

  Als ik met de auto vanuit Haarlem ga (ja, dat is ook een optie) moet ik in totaal zo'n 300km rijden, volgens viamichelin duurt een enkele reis dan 1:42 uur. Brandstofkosten zullen dan ongeveer ¤35 zijn schat ik.

  Als ik m'n laptop op stuur kost het me een uur en waarschijnlijk nog geen ¤10 (retourzending zit bij reparatiekosten inbegrepen).

  Vrije dagen heb ik wel, maar dan kan ik ook gaan werken, krijg ik ruim ¤10/uur.

  Hoe kan ik die laptop trouwens het best verzenden? Afmetingen zijn 354x284x35mm en hij weegt 2,7kg. Aangetekend 0-5kg inclusief verzekering tot ¤5500 kost ¤10 (tarieven aangetekend verzenden TNT post)
 • Hier nog een site die inverters verkoopt:
  http://www.almedo.nl/lcd-inverter

  Ze hebben ook een reparatieservice:L
  http://www.almedo.nl/Inverter-vervangen-4.2.html
 • Dat is degene die ik op marktplaats.nl vond zie ik nu.

  Overigens heb ik met wat Googlen gevonden dat het ook aan de inverter kan liggen, en dat dat eigenlijk ook waarschijnlijker is. Onder andere deze twee threads:

  http://www.helpmij.nl/forum/showthread.php?t=260587
  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1244517

  Zou wel mooi zijn, want dan is de hele reparatie (service+onderdelen+verzenden) iets van ¤150
 • Ik heb een reparatieverzoek ingediend bij Replace Direct, morgenochtend stuur ik m'n laptop op. Net eventjes voor de zekerheid gegevens gebackupped.
 • [quote:b79a406db9="kid jansen"]Ik heb een reparatieverzoek ingediend bij Replace Direct, morgenochtend stuur ik m'n laptop op. Net eventjes voor de zekerheid gegevens gebackupped.[/quote:b79a406db9]

  Succes met de reparatie. Hoop dat het inderdaad de inverter is. 250 Euro zou voor mij ook wel de grens zijn. Voor 250 Euro koop je geen gelijkwaardige laptop.
 • Nee klopt, maar het is zonde om een laptop die 39 maanden oud nog voor heel veel geld te laten repareren, dus ¤250 vond ik wel echt het limiet. Ik hoop inderdaad dat het de inverter is.

  Vanochtend rond 9:30 bij de DA (drogisterij) ter verzending aangeboden, kostte ¤10 om aangetekend verzekerd tot ¤5500 te verzenden.
 • Ontvangst bevestiging gekregen van ReplaceDirect.com en ook meteen een indicatie van de prijs van de reparatie. Dat was ¤265, dus het scherm wordt vervangen en niet de inverter.

  Voor de zekerheid even opgebeld, irritant dat ze geen directe keuze hebben bij dat telefoonnummer voor de reparatieafdeling. Kreeg iemand aan de lijn met een sterk Frans accent, was niet heel goed te verstaan, maar die verbond me na een tijdje door met de reparatieafdeling.

  Degene die ik aan de lijn kreeg zei dat meteen bij het opstarten het scherm een rode waas gaf, dat probleem had ik zelf totaal niet, maar zij dus wel. Daarna ging het scherm dus flikkeren en viel het kort daarna uit.

  Ze hebben er een ander scherm in gezet, en die staat nu al een tijd aan werd me verteld en gaf nog steeds goed beeld. Waarschijnlijk is daarmee het probleem dus verholpen. Dat is dan dus wel mooi, en ook dat het zo snel gaat, maar natuurlijk wel balen dat het dus niet de relatief goedkope inverter is die het probleem veroorzaakte, maar het scherm zelf.

  Met de verzendkosten erbij kost het me dan in totaal ¤275, en dat is toch wel een hoop geld, kost me zo'n drie dagen werken.

  Ook vraag ik me toch echt af of die laptop dat nog wel waard is. Als ik zo op Marktplaats.nl kijk vind ik vergelijkbare of betere laptops van ASUS voor ¤250-¤350.
 • Kreeg 16:05 mailtje dat reparatie klaar is, meteen betaald met iDeal, reparatie kostte uiteindelijk ¤249. Als het goed is heb ik hem morgen alweer terug, erg snelle service dus.
 • [b:42a0877f71]EDIT 11:47:[/b:42a0877f71] hij is binnen en werkt weer, een huisgenoot van me had hem aangenomen. En ik had gezegd dat hij het pakketje wel mocht open maken en de laptop even aanzetten, en die werkt dus.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.