Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

wat is precies het nut van workstation GPU in Solidworks?

Anoniem
kid jansen
6 antwoorden
 • Ik vroeg me af wat het nut is van een workstation GPU in Solidworks. Ik wil over een paar maanden (augustus, zodat ik hem klaar heb voor het volgende collegejaar) een nieuwe vaste PC kopen, en aangezien ik toch niet game had ik al overwogen om dan een workstation GPU er in te gooien in plaats van een consumenten (game) kaart.

  Het gaat dan straks om Solidworks 2010 (en nieuwer) op Windows 7 Professional 64 bit.

  Wat kan dan een Nvidia Quadro FX 3800 of een ATI FirePro v7750 wat een ATI Radeon HD5870 niet kan? Behalve dan Realview graphics, allemaal leuk en aardig als modellen er realistischer uit zien, maar zo spectaculair is het nou allemaal ook weer niet en ik vind het zeker geen ¤300 extra waard.

  Zijn er bijvoorbeeld bepaalde berekeningen die de GPU dan overneemt van de CPU? Welke berekeningen zijn dat dan?

  Wat ik doe is allemaal niet heel spectaculair, het is allemaal voor m'n studie, grootste model wat ik tot nu toe heb gemaakt bestaat uit zo'n 100 parts (grotendeels ondergebracht in de vijf subassemblies die ik had gebruikt) en iets van 250 mates. Daar had m'n laptop (zie sig) het overigens wel heel erg zwaar mee (XP Pro SP3 en Solidworks 2009).

  Ik noemde net overigens al twee kaarten, de Nvidia Quadro FX 3800 en de ATI FirePro v7750, dat zijn de twee kaarten waarvan ik nu denk dat het tussen die twee zou gaan. Wat is voor Solidworks 2010 64bit op Windows 7 Pro 64bit de betere keuze? Komen er nog opvolgers van deze kaarten voor augustus (uiterlijk september)?
 • Dergelijke kaarten zijn beter en sneller in het renderen van opengl. Ze hebben meer geheugen, waar grotere textures in passen, etc. Wees er echter wel zeker van, dat solidworks er iets mee doet, anders is het geldverspilling.

  Er komen zeker nieuwe kaarten uit voor september. Maar het is onmogelijk te zeggen, wat op dat moment de beste keuze zal zijn. De nieuwe nvidia kaarten komen vandaag uit, en ongetwijfeld komen op basis van ide gpu ook opengl kaarten. Maar ati zit ook niet stil, het zou me verbazen als er voor september niet een nieuwe of geüpdatete serie zou uitkomen. Zeker als blijkt dat de nieuwe nvidia's beter presteren, dan de huidige ati kaarten.
 • Het probleem is juist dat ik niet wat Solidworks er mee doet. Ik las wel al op diverse sites dat Autodesk veel van z'n programma's aan het omgooien is, AutoCAD, 3Ds en Inventor gebruiken voortaan DirectX. Daar kan je dan dus straks misschien juist beter een consumentenkaart voor gebruiken. Of Dassault iets vergelijkbaars van plan is met Solidworks weet ik niet, nu maakt het volgens mij gebruik van OpenGL.

  Ik weet dat Solidworks het gebruikt voor RealView graphics, een functie waarmee je modellen er realistischer uit van gaan zien door de optische eigenschappen van materialen beter toe te passen en meer te doen met belichting en schaduw.

  Maar zoals ik al zei vind ik dat niet genoeg reden om zo'n workstation kaart te kopen in plaats van een consumentenkaart.

  Verder schijnen die kaarten beter te zijn in nauwkeurigheid, maar ik vind het zelf niet zo belangrijk dat alles perfect op het scherm komt. Consumentenkaarten zouden renderfouten kunnen maken, waardoor je model niet op het scherm staat zoals je het getekend hebt, maar dat zijn natuurlijk zeer kleine verschillen. Een lijn zal niet ineens 50 pixels opschuiven.
 • Als solidworks zelf niks zegt over dergelijke kaarten, lijkt het me niet waarschijnlijk, dat je er veel aan zult hebben. Je kunt ze natuurlijk eens mailen.
 • [quote:bd8e3665f4="Solidworks Benelux"]Helaas kan SolidWorks Benelux geen technische ondersteuning verlenen. Daarvoor verwijzen wij u door naar de Reseller die u SolidWorks geleverd heeft.

  Ook voor vragen over hardware compatibiliteit verwijzen wij u naar een SolidWorks Reseller. Kijk voor meer technische informatie ook eens op de Amerikaanse website van SolidWorks: http://www.solidworks.com/sw/support/technical-support.htm[/quote:bd8e3665f4]

  Ik heb geen reseller, want ik heb het van de universiteit gekregen. Als ik zie hoe diep de kennis van Solidworks hier gaat betwijfel ik of ze ook maar enig idee hebben wat zo'n kaart doet in Solidworks. Ik vraag me af of ze überhaupt het verschil weten tussen workstation kaarten en consumenten kaarten.

  Solidworks VS heeft geen e-mailadres op z'n site staan, en voor het forum heb ik een speciale supportcode nodig.

  Ik heb wel even een topic op GoT aangemaakt, misschien dat ze het daar weten.
 • Blijkt dat je geen supportcode nodig hebt, je hebt gewoon de serial nodig. Die pakte hij eerst niet als ik hem in dat veld plakte, maar ik had hem net even een keertje overgetikt in het invoerveld en toen werkte het wel. Ik ga dus nu eens op het Solidworks forum navragen hoe dit zit.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.