Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

NVIDIA, ATI OF INTEL

Anoniem
Obi-wan-kenobi
15 antwoorden
 • Hoi,

  Een familielid van mij is op zoek naar een nieuwe computer, geen krachtpatser, maar gewoon een prima computer waar hij jarenlang gebruik van kan maken. Nu zie ik steeds vaker dat computers over een Intel videokaart beschikken.

  Als ik bij deze computer van Dixons bijvoorbeeld kijk, is het enige wat hierbij staat een Intel HD Graphics, geen typenummer of niks:
  http://www.dixons.nl/computer/computer/acer-aspire-slimline-x3960-i3-2100.html


  Nu is mijn vraag, zijn de Intel videokaarten van het niveau Nvidia en ATI, aangezien ik Intel voorheen alleen kende als processor?

  Alvast bedankt.
 • Intel maakt geen losse videokaarten. Deze videochip zit ingebakken in de processor. Deze is ruim voldoende voor internet/office werk en films kijken, maar totaal ongeschikt voor gamen. Het is dus maar net wat ie ermee wil doen.
 • In dit geval betreft het een Intel Sandy Bridge processor (i3-2100) met ingebouwde grafische chip. In een review als deze krijg je een idee van de capaciteiten hiervan:
  http://www.anandtech.com/show/4083/the-sandy-bridge-review-intel-core-i7-2600k-i5-2500k-core-i3-2100-tested/11

  Voor "huis, tuin en keukengebruik" zal zo'n videochip overigens prima voldoen: Deze Intel HD Graphics 2000 is voldoende voor bijv. Full HD media content die je via je webbrowser voorgeschoteld kan krijgen. Maar ook eenvoudige spellen als The Sims 3 zijn geen probleem hiervoor.

  Koopje voor eenvoudig gebruik vind ik trouwens de Dell Vostro 260 die je al voor ca. 272 euro incl. BTW en verzenden kunt krijgen:
  http://www.dell.com/nl/bedrijven/p/vostro-260/fs

  Prima PC'tje voor wat internet en office applicaties.
 • Bedankt voor je reactie. Is het dan ook zo dat wanneer de processor kapot zou gaan, de videokaart ook niet meer functioneert? Of begrijp ik dat verkeerd?

  Wanneer je voor ongeveer dezelfde prijs een computer hebt met een ATI Radeon HD6450, welke raad je dan aan?
 • [quote:d4a0487a93="Criz"]Is het dan ook zo dat wanneer de processor kapot zou gaan, de videokaart ook niet meer functioneert?[/quote:d4a0487a93]Klopt, maar zonder processor heb je toch niks aan alleen het grafische gedeelte … het is ook maar één onderdeeltje!
  [quote:d4a0487a93="Criz"]Wanneer je voor ongeveer dezelfde prijs een computer hebt met een ATI Radeon HD6450, welke raad je dan aan?[/quote:d4a0487a93]Zoals Gerben al aangaf, het is maar wat je ermee doet: HD6450 is als grafische kaart niet veel bijzonders, dus waarvoor zal het familielid die grafische kracht willen gebruiken? Welke applicaties zullen erop gaan draaien?
 • De computer zal voornamelijk gebruikt worden voor internet, bijv. Youtube, maar ook voor Office en muziek(programma's) op Windows 7. Het is wel de bedoeling dat hij er jarenlang mee kan. Ik weet dat de HD6450 ook geen krachtpatser is, maar dat is ook niet de bedoeling.
 • Ok, als het niet om muziek componeren gaat, dan kun je nu met een hele simpele PC (zoals bijv. die goedkope Dell) nog jarenlang vooruit.

  En mocht Youtube of de opvolger ervan over een jaar of 4/5 opeens bijzonder veel grafische kracht nodig hebben, dan zou je op dat moment ook een grafische kaart erbij kunnen prikken (let er dan wel op dat het moederbord een vrij full size PCI-e x16 slot heeft).

  Want daarvoor nu al een HD6450 aanschaffen is dan zonde van het geld, zeker als je niet eens weet of die videokaart over een jaar of 4/5 wel voldoende is voor "Youtube Extreme".
 • O ja, misschien een betere tip: Haal volgende week woensdag bij de Aldi een Medion PC met de nieuwe Quad-Core A8-3800 processor van AMD: De in de processor geintegreerde grafische chip noemt men een AMD Radeon HD 6550D en is daarmee krachtiger dan zo'n HD6450.
  http://www.aldi.nl/OFFER_NL_MI/OFFER_38/OFF21.SHTML
  http://aldi.medion.com/md8362/nl/?refPage=medion#ausstattung_anker

  Ik vind het voor dat geld een zeer complete PC met ook nog een ingebouwde WiFi adapter (Wireless N).

  Review AMD A8-3800 processor hier:
  http://www.guru3d.com/article/amd-a83800-llano-processor-review/1
 • Dank je wel. Alleen is de processor mij even onbekend. Ik zie dat de processor 2,4 ghz is, is dat niet wat weinig? De vorige computer die hij kocht was te langzaam, vandaar dat hij wel graag een goede processor in de nieuwe computer wil hebben.

  En wat vind je van deze?
  http://www.computerland.nl/a/desktop_pc_s/80002928/medion_e2212d_i3_2100_4gb_1tb_hd6450/details.aspx
 • Ghz zegt helemaal niets in vergelijking met oude processoren.

  Kort gezegd is het voor dat geld een prima processor.

  Edit: ik vind de review niet zo geweldig die Obi geeft. Ze hadden dit beter met wat goedkopere CPU's kunnen vergelijken om een goed beeld te geven.
 • Tsja, kloksnelheid zegt hier niet zoveel. De A8-3800 heeft vier cores die op 2.4GHz lopen en de i3-2100 heeft twee cores die op 3.1GHz lopen. De A8 kan in Turbo Core op 2.7GHz lopen, de i3 ondersteunt geen Turbo Mode.

  In de praktijk zullen beide PC's elkaar weinig ontlopen qua prestaties, maar de AMD is wel 100 euro goedkoper. Dan is de keuze wat mij betreft snel gemaakt. En die Intel bij Computerland heeft trouwens geen ingebouwde Wireless N adapter.
 • Ik heb dus de balle verstand van processoren, dus als ik zie dat de één 3,1 ghz is en de ander 2,4 ghz dan lijkt mij dit een groot verschil. Daarbij heb ik ook geen idee wat cores doen.
 • [quote:2d49f9ddd1="arjant2"]Edit: ik vind de review niet zo geweldig die Obi geeft. Ze hadden dit beter met wat goedkopere CPU's kunnen vergelijken om een goed beeld te geven.[/quote:2d49f9ddd1]Misschien is deze review in dit verband wel het meest interessant, een vergelijking t.o.v. de i3-2100 en dan wel de GPGPU Application benchmarks:
  http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-a8-3800_20.html#sect0
 • Het zegt me allemaal barweinig moet ik zeggen. Als ik het goed heb zijn de Intel Core i3 2100 - 3,1GHz en de AMD A8-3800 processor ongeveer gelijkwaardig? Ondanks het verschil in Ghz?
 • Het komt er op neer dat een i3-2100 in puur CPU taken toch wel wat sneller is, maar taken waarbij het grafische gedeelte meespeelt de A8 weer sneller is.
  En dan zou ik de prijs de doorslag laten geven…

  Overigens zeggen die Ghz dus alleen iets als het dezelfde processor is, dus een A8 op 3,2Ghz is sneller dan een A8 op 3,1Ghz.
  Verschillende type processoren met elkaar vergelijken op Ghz zegt niets.

  Bedenk bijvoorbeeld maar eens dat een oude Pentium 4 van een jaar of 8 geleden, die draaide gerust op 3,4Ghz of hoger. Huidige processoren zijn zomaar 10 keer sneller terwijl ze lager geklokt zijn.

  Alles hangt natuurlijk met budget samen. Wil je een razendsnelle pc dan kom je uit bij een i7-2600 zoals je kunt zien in de benchmarks die Obi als eerste gaf. Maar dat komt met een prijs, dan kan je bijvoorbeeld zoiets kopen:
  http://www.medion.com/nl/electronics/prod/MEDION%C2%AE+ERAZER%C2%AE+PC+X5316+D/110015209?category=search_totaal

  Dan heb je en een snelle processor, een snelle SSD harde schijf, een snelle grafische kaart (waarmee je prima kan gamen) etcetc.
  Prima pc, maar voor het gebruik van jouw kennis een enorme overkill.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.