Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

AGP (1x) (2x) (4x) ? ! ?

Anoniem
None
3 antwoorden
 • Ik heb een Gateway2000 G6-266 computer met een STB AGP (1x) -kaart met 4 MB geheugen. Ik wil deze vervangen door bijvoorbeeld een GFORCE2 MX AGP (4x) met 32 MB geheugen.
  Wat betekent AGP (1x) of AGP (2x) of AGP (4x) ?
  Kan ik zomaar mijn oude kaart AGP (1x) vervangen door een AGP (4x) kaart ?

  Wie kan mij helpen?
 • AGP 1 — 4X betekend het aantal data transfers per klok cycle.
  Voor AGP 1 en 2x wordt een klokpuls niveau gebruikt van 3,3Volt. Een klokpuls is een serie spanningsvariaties in het geval van een AGP bus met 66MHz. Dus we zien 66.000.000 spanningspiekjes per seconde op de AGP bus. Nu, AGP 1X kan alleen data verzenden wanneer er zo'n spanningvariatie optreedt. In principe kan er met een frequentie van 66MHz data verzonden worden. AGP 2X kan data verzenden op het moment dat zo'n klokpuls komt en wanneer die weer verdwijnt. Dit betekend dat deze methode twee keer data kan versturen op één enkele klokpuls. De verandering in spanning van deze klokpulsen wordt flank genoemd. Dus we kennen een flank die van 0V naar 3,3V gaat en eentje die van 3,3V weer terug gaat naar 0V. Dit herhaalt zich dus 66.000.000 keer per seconde.
  Een spanning heeft maar twee flanken waardoor je een kunstgreep moet uithalen om 4x data te kunnen verzenden. Hierbij wordt de klokpuls in tweeën gedeelt. 3,3Volt wordt 2x 1,5Volt gemaakt. Er ontstaan nu twee spanningen (iets verschoven van elkaar)met elk hun opgaande flank ( 0V - 1,5V ) en neergaande flank ( 1,5V weer terug naar 0V ) De klokfrequentie blijft altijd 66Mhz maar nu kan er 4x per klokcycle data verstuurt worden.
  Deze methodes dienen om meer bandbreedte (meer ruimte om data te versturen) te maken voor CPU - GPU verkeer.
  De bandbreedte geeft men aan in GB/sec en is nuttig in het gebruik van complexe spellen.

  [img:785bd32f0f]http://www.intel.com/update/archive/issue6/stories/pix/nextgen.gif[/img:785bd32f0f]

  Dat AGP4x 8x de bandbreedte heeft van PCI komt doordat PCI maar één keer data kan versturen per klokcycle en het daarbij ook nog eens moet doen met 33MHz i.p.v. 66MHz.

  AGP snelheden zijn tot nog toe backwards compatible. Daarom zou die GF2MX moeten werken op jouw systeem. (Tegenwoordig is de GF4MX al te krijgen voor een schappelijke prijs…)
  _________________
  "No, no, I'm not playing, I'm testing… give me that controller back… muaaaaaaa…."

  [ Dit Bericht is bewerkt door: Slashhead op 2002-03-21 01:10 ]
 • Hartelijk dank voor dit duidelijke en uitgebreide verhaal.

  Groeten,
  Hanniman

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.