Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Zijn LCD-monitoren beter voor je ogen?

Anoniem
S0epkip
3 antwoorden
 • Mijn vader denkt erover om onze 17 inch monitor te vervangen door een LCD-monitor, omdat hij heeft gehoord dat een LCD-monitor "rustiger voor de ogen" is. Klopt dat? Is een LCD-monitor beter? Zijn er ook nadelen (behalve de belachelijke prijs dan)?
 • dat klopt wel, is veel ''rustiger'' voor je ogen, alleen zijn er wel nadelen vind ik, allereerst een TFT kan een minder hogere resolutie aan als een CRT, ze zeggen dat de TFT's ook wel eens wat langzamer zijn, dus met gamen enzo kan ie het niet helemaal bijlopen als er een hoge FPSrate is..

  en daarnaast loop je soms nog wel het gevaar op dode pixels, soms zitten ze er al in bij de aankoop, maar aangezien de leverancier een percentage aan dode pixels toelaat kan het soms wezen dat dit niet onder de garantie valt, en je een monitor hebt met ''plekjes'' op de display..

  ze zijn wel goedkoper in de kosten wordt gesuggereerd, maar daar heb ik wel mn twijfels bij, je kunt als je hem nu nog aanschaft wel 50 E terugvangen van je energie bedrijf, das wel lekker…
 • Dat het beter is voor de ogen zit zo: bij een CRT wordt het beeld constant ververst (vb 60hz = 60x nieuw beeld per seconde). Hoe hoger de frequentie, hoe beter voor de ogen. Bij 60hz zal je dan ook gauw hoofdpijn krijgen. Bij een TFT wordt het beeld niet constant ververst, een puntje op het scherm is ofwel aan, ofwel uit, en dus kan je geen hoofdpijn krijgen van een lage frequentie.

  Om te gamen moet je het echt niet laten. Dat een TFT trager is bedoelt men de response time. Zo kan je met een lage response time de tekst niet lezen van internet terwijl je scrolt.

  Wat betreft die resolutie is voor mij de hoofdreden (samen met de prijs) dat ik geen TFT moet hebben. Wanneer je met grafische software gaat werken is het echt irritant als je sommige lijnen beter ziet dan de andere (kromme zwarte lijnen zullen bvb niet overal even donker zijn door een lage resolutie op een TFT). Dat weet ik uit ervaring.

  Maar als het gaat om gamen moet je je echt nix aantrekken van die FPS, je ziet tenslotte toch geen verschil tussen bvb 50fps en 60fps (ook niet op CRT)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.