Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

LCD-Scherm

Anoniem
Salv
3 antwoorden
 • Een lcd / tft-scherm staat vast in een bepaalde resolutie.
  Wat betekent dit ?
  Kun je alleen in die werken of wordt een deel van het scherm niet benut als je met andere resoluties werkt ?
  Hoe zit het met de leesbaarheid als je in een andere resolutie werkt ?

  Is een lcd nu al een volwaardige crt vervanger ?
 • De pixels op een tft scherm zijn losse puntjes, die apart aangestuurd worden. Deze hebben een vaste resolutie. Gebruik je een lagere resolutie, dan wordt het beeld kleiner, of opgerekt naar de volle grote. Soms acceptabel, soms lelijk. Het beste is gewoon de 'native' resolutie te gebruiken.
 • Door datgene wat Gerben beschrijft, zien de karakters er bij lagere resoluties wat wollig uit. De enige echt scherpe resolutie is dus de native resolutie. Bijn een 15" LCD is dit doorgaan 1024x768 en bij een 17" 1280x1024. Laatste resolutie is op een CRT scherm "uit verhouding", maar bij een LCD scherm niet.

  Wat betreft de leesbaarheid bij lagere resoluties: dit verschilt per monitor, maar zoals ik als zij is de leesbaarheid redelijk, alleen ziet alles er wat wollig uit. Je bent in de praktijk dus feitelijk op die hoogste resolutie aangewezen. Overigens zien filmpjes en games er bij lagere resoluties bij mij gewoon prima uit.

  Maar is de LCD een volwaardige CRT vervanger? Wat mij betreft wel wat betreft beeldkwaliteit, contrast, geen geflikker, geen straling, laag verbruik. Voor de die-hard gamer niet, want hogere respons-time en minder resoluties die echt scherp worden weergegeven. Verder is de kleurechtheid bij CRT vaak wat beter.

  Ben je dus die-hard gamer of Film/foto freak, zoek het dan voorlopig bij CDR. In alle andere gevallen is de LCD de juiste keuze wat mij betreft.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.