Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

De ATI 9700 of ATI 9700 pro?

Anoniem
Red Dragon
18 antwoorden
 • Ik wil in mijn systeem:

  Pentium 4 2,6 Ghz
  512 DDR RAM CL2
  Epox EP-4PEAE moederbord
  Geforce 3 ti200

  een nieuwe videokaart zetten. Ik heb wel interesse in de ATI Radeon 9700. Maar ik weet niet of ik de pro versie moet aanschaffen of niet. Ik geef niet te graag teveel geld uit en ik verwacht dat de prijs van deze kaarten flink zal zakken als de 9800 pro uit is. Denken jullie dat het veel scheelt om de pro verie aan te schaffen, hoeveel punten in de 3D mark test 2001 ongeveer in mijn systeem. En welk merk bevelen jullie me aan, ik weet alleen van CREATIVE wel een goed merk is. Ik scoor nu trouwens rond de 8000 punten en als ik mijn kaart overklok 9600 in de 3D mark test 2001. Met deze kaart zou ik de 15000 toch kunnen halen?

  Alvast bedankt!
 • heb je problemen met overklokken??
  nee:dan kan je een 9700 non-pro naar een 9700 pro overklokken
  ja: dan hangt het er van af wat je er precies mee wilt gaan doen??
 • precies.
  Als je van plan bent te gaan overklokken kan je beter een radeon 9700 kopen ipv de PRO.

  er vanuit gaande dat je niet gaat overklokken… wat ga je met de kaart doen?
  Games spelen?
  weet je wat FSAA & Anisothropische filtering is?

  als je games speelt en GEEN FSAA & Anisothropische filtering gebruikt kun je net zo goed een radeon 9500 PRO gebruiken.
 • Vind je dat RD, ik denk dat een 9700 of 9700 pro nog steeds stukken beter is dan een 9500 pro. (Kijk maar naar jouw scores) En wanneer je de optie hebt om FSAA en AF te gebruiken zul je dit waarschijnlijk toch wel doen. Nu kan die dat zeker niet met ze Ti200 (he gerrit :wink: )

  Ook zullen de prijzen van de 9700 nog behoorlijk omlaag gaan over een week of 3, als de 9800 er eenmaal is.
 • Als je gamer bent kies je voor de 9700 serie. Zie Nerdo voor de keuze, ook afhankelijk van je budget.

  Bij mijn weten zal Creative geen Radeon set gebruiken. Creative is van de Nvidia chipsets, dus zoek je een Radeon, kies dan uit bijvoorbeeld Hercules of Maya. Prestaties van verschillende merken maken weinig uit, de prijs vaak wel. De prijsverschillen komen vaak ook tot uiting in software (lees: spellen) die worden meegeleverd. Naast prestaties is er soms WEL een hardware componenten verschil. De koeling van Hercules is bijvoorbeeld echt beter dan de koeling van diverse kloonmerken.

  Tot slot, de prijs van de 9700 pro zakt al aardig. Zo'n 70 euro al van de prijs en inmiddels onder de 400 euro te koop bij Alternate Ridderkerk.

  Mijn keuze: de Radeon 9700 pro van Hercules omdat ik geen overklokker ben. Je systeem kan t hebben en prima kaart!
 • Ik denk dat ik zoiezo voor een 9700 serie kies. De scores liggen toch beduidend hoger, ik weet alleen niet of het verschil is prestaties tussen de pro en de non-pro wel het geld waard is.

  Kijk, ik zal de 9700 non-pro naar de pro kunnen overklokken, maar als ik toch ga overklokken kan ik de pro versie weer verder overklokken. Verschil zal er altijd zijn. Het verschil is 50 Mhz en dit is op (275 9700 en 325 9700-pro) toch zo'n 15 procent. Ik denk dat ik daarom maar voor de pro kies als het verschil in prijs niet groter is als 50 euro, wat mss zo zal zijn als de prijs over een paar weken weer gezakt is. Er zijn natuurlijk genoeg mensen die hier niet over sukkelen en gewoon gelijk een 9800 pro aanschaffen (he christiaan :wink: ).

  Welk merk bevelen jullie me aan als ik wil gaan overklokken en welk merk als ik dit niet ga doen?
 • de overklok van de pro hoeft niet hoger te zijn dan van een non-pro vraag maar aan RedDragon en BA
 • Idd, RD heeft een 9700 en heeft zijn core naar 412mhz :o geklokt.
  Ba heeft een 9700pro en zijn core blijft steken op 392mhz.

  Wat betreft de core maakt het dus niet uit, je moet gewoon een beetje de mazzel hebben dat je een goede core hebt. Wat betreft het geheugen komen de pro's van Ba en 2fast verder dan RD. Zij concluderen dat de pro's beter geheugen hebben. Het blijft natuurlijk een afweging van budget en wat je wilt.
 • Euh.. ik haal [b:330c2e9957]419[/b:330c2e9957]core en niet 412 (zie 3dmark '03 link)

  Het geheugen van de PRO is inderdaad sneller, echter heeft dit niet veel invloed op de kaart. OCen van de Core is veel effectiever dan het OCen van het geheugen.

  Ik zou voor de non-pro gaan niet duur en prima te overklokken.
  je moet alleen wel geluk hebben zoals ik.

  ALs je gaat Overklokken is de Hercules interessant (maar duur) deze heeft een erg goeie cooler.
  verder maakt het niet veel uit welk merk je kiest. je moet nog steeds geluk hebben, een Hercules garandeerd geen hoge Overklok.

  als je niet gaat overklokken kan je gewoon een Club-3d of Saphire of Connect-3d nemen. deze kaarten zijn prima en doen niet onder aan een dure Hercules.
 • :oops: Deed ik uit mijn hoofd :oops:

  Maar 412 is ook al een hele mooie overclock :wink:
 • Ik denk dat hij nog wel hoger wil, maar dan moet ik een zware fan of zo op mijn zalman cooler late blazen. de heatsinks worden loeiend heet. er blaast slechts 1 casefan op en dat is een 80x80mm van pabst die niet zo krachtig is maar erg stil. (12db)

  maar om terug te komen op de topic.
  ik kan het niet vaak genoeg zeggen.. je weet nooit van te voren of je kaart ver kan overklokken. je moet dan ook niet met die achterliggende gedachte een kaart aanscaffen vind ik.
  Koop gewoon een kaart die "out-of-the-box" goed presteerd.
  Als je echt wilt ocen moet je water cooling voor je videokaart kopen. :)
 • Ik ga mijn kaart ook niet kopen om hem flink over te klokken. Mijn huidige kaart staat nu standaard 25 Mhz Core en 30 Mhx Memory overgeklokt. Ik heb hem nu inmiddels al bijna een jaar en hiervoor heeft CV hem een aantal maanden gehad :P . Ik wil dus wel een tijdje vooruit kunnen met mijn kaart. Ik merk nu gewoon dat mijn kaart de rest van mijn systeem niet meer zo goed kan bijbenen en dat vind ik toch zonde aangezien ik die onderdelen 2 maanden geleden voor zo'n 650 euro heb aangeschaft.

  Als er dus verder niet teveel risico's aan verbonden zijn en de non-pro goed over te klokken valt naar de pro hoef ik niet nog verder over te klokken, mss int begin om ff te kijken hoe ver hij kan.

  Ik kies dus maar voor de non-pro versie aangezien prestaties niet veel verschillen. Ik kijk dan nog wel of ik hem standaard pro laat draaien.

  Als ik mijn kaart standaard (als mijn kaart dat toelaat) non-pro op pro wil laten draaien welk merk bevelen jullie me dan aan of is het verschil allemaal niet zo groot en ligt het prijsverschil vooral aan design en extra's die je erbij krijgt? Welk merk heb jij bijvoorbeeld RD?
 • Kaarten verschillen allemaal niet zoveel van elkaar. Hercules is meestal iets duurder dan de rest omdat ze standaard erg goede koeling op de kaart hebben zitten. Verder verschillen de kaarten niet zoveel van elkaar.
  Heleboel vervangen hun originele koeling ook, heeft RD ook gedaan, die heeft een Zalman VGA cooler (dat grote ding) en dat schijnt ook goed te werken.
 • [quote:a102fb97e5="G. Sitters"]Welk merk heb jij bijvoorbeeld RD?[/quote:a102fb97e5]
  RD heeft een club3d vbolges mij

  zelfs als je niet een heel erg hoge overklok haalt met een gewone radeon 9700 is hij nog steeds behoorlijk snel
 • Nee, hij heeft een connect3d, ik heb een Club3D.

  Ik denk wel dat mijn kaart hoger kan, maar dan moet er eerst een andere koeler op, die kaart wordt echt superheet.
 • Om precies te zijn heb ik een Connect-3d met een CLub-3d PRO bios.

  Als ik mijn pc opstart staat hij daardoor standard op 325/310. daar hoef ik dus geen eens een overklok programma voor uit de kast te pakken :)

  De Zalman ZM80A-HP cooler die ik er op heb is in combinatie met een 80x80 casefan een erg goeie aanrader. stil en krachtig genoeg om leuk te OCen.
 • Goed, ik ben eruit. Ik koop de non-pro versie en dan kijk ik over een maandje wel welk merk het goedkoopst is en schaf ik die aan. Lukt het overklokken zonder probleem, en kan ik hem standaard op pro laten draaien zonder dat tie te warm wordt, dan ben ik mooi klaar.

  Anders koop ik nog wel een nieuwe koeler ervoor.

  IIG allemaal bedankt
 • [quote:5de3ff637e]De Zalman ZM80A-HP cooler die ik er op heb is in combinatie met een 80x80 casefan een erg goeie aanrader. stil en krachtig genoeg om leuk te OCen.[/quote:5de3ff637e]
  Gebruik ik ook, alleen met 2 case-fans. Er zit niet veel verschil meer tussen. Alleen krijg ik de core niet hoger als 391 en het mem 344 :cry:
  Red Dragon: Heb jij nog tips om hem nog hoger te krijgen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.