Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Wat voor videokaart voor videowerking?

Anoniem
None
13 antwoorden
 • Ik wil graag weten wat voor videokaart je het beste kan hebben voor een pc die alleen voor video berwerking wordt gebruikt.
  Aangezien G-force en Radeon kaarten volgens mij alleen voor spelletjes echt nuttig zijn…. Kan ik dan bijvoorbeeld beter een Matrox G550 nemen? of misschien een andere? Maakt het nog wat uit voor het afspelen van films?
  Ik heb nog de search gebruikt maar kan niets vinden wat mijn vraag beantwoord.
  Dus ik hoop dat er iemand is die mij een antwoord kan geven. Want ik heb totaal geen kaas gegeten van video bewerking… Ik heb al een pinnacle kaart dus ik heb alleen een videokaart nodig die ook goed films kan afspelen.
 • De Matrox Perhelia is een goede keuze, stoomd Nvidia en ATI voorbij aangaande 2D kwaliteit.
 • Maar de bedoeling was juist iets goedkoper uit te zijn maar die Parhelia is ongeveer net zo duur als de duurste 3d kaarten.
  Maar zo'n Matrox G550 hoe performt die ten opzichten van een G-force of Radeon? Of zijn er misschien nog andere kaarten dan matrox die goed op 2D gebied zijn?
 • Parhelia heeft een goede 2D, maar is ook op gamers gericht. Als het je puur en alleen om beeldbeewerking gaat, dan is een G550 volgens mij de beste keuze. Snelheid is van minder belang als 2D, omdat de films ed toch door de CPU gerendered worden. De 2D van de G550 is als altijd bij Matrox heel erg goed.
 • Voor video maakt het eigenlijk geen ruk uit wat voor kaart je neemt, alleen een beetje op de beeldkwaliteit letten. Radeon 9000 of 9200 is eigenlijk al overkill. Maar die zijn redelijk betaalbaar, en van goede kwaliteit.
 • Laats heb ik ergens gehoord/gelezen dat ATI in zee gaat met de ontwerpers van DivX om het de- en encoderen op Radeon kaarten voor DivX films te versnellen dus als het je om DivX gaat kun je misschien beter kiezen voor ATI kaarten.
 • Ik heb eigenlijk min of meer dezelfde vraag als de topicstarter, maar het idee dat deze nog niet geheel beantwoord is..

  De vraag is , is video- en beeldbewerking een Matrox Millennium G550 met 32 MB aan te raden boven een in prijs vergelijkbare 128MB 3D kaart??

  Zo ja, wat zeggen die MB's dan eigenlijk bij een videokaart?

  ..

  Gelieve niet weer met de Parhelia op de proppen komen, want deze kaart is voor mij verre van betaalbaar..
 • Start de volgende keer een topic, ipv een oud topic omhoog te halen.
  Het aantal MB's op een videokaart is niet van belang bij het videobewerken.
  Het aantal MB's is alleen van belang bij het spelen van spellen en andere 3d omgevingen.
  bij het videobewerken komt bar weinig 3d aan te pas. Vrijwel alleen maar 2d. Aangezien de Matrox beter in 2d weergave is dan de nVidia of Ati kaarten, kun je die beter doen als je veel wilt videobwerken.
 • het geheugen is belangrijk voor:
  in geheugen worden textures enz. opgeslagen zodra het geheugen vol is gaat alle data naar het systeem geheugen wat veel minder snel bereikbar is vandaar dat voor games veel geheugen vaak snel is
  maar teveel heeft ook weer geen nut aangezien een video-kaart dan gewoon niet snel genoeg is om het vol te krijgen
 • [quote:1e6437725f="Johnny321"]Start de volgende keer een topic, ipv een oud topic omhoog te halen.[/quote:1e6437725f]Ik ben het met je eens, maar in ieder geval heeft deze TS de search gebruikt. Of hij is wel erg ver terug gegaan in de tijd :lol:

  Een simpele berekening:
  als je een resolutie wilt van 2048*1536 met 32-bit kleur, heb je 2048*1536*32/8=12MB geheugen nodig voor een (1) scherm vol pixels.

  Ik weet helaas niet exact wat video kaarten doen met het surplus; de eerdere posts geven daar een antwoord op. Als je videokaart minder geheugen heeft (bv 8MB) zul je dus of de resolutie moeten verlagen of het aantal kleuren moeten terugbrengen.
 • Bedankt voor de reacties..

  over het ophalen van een oud topic, mijn excuses hiervoor.. op een van de weinige fora waar ik veel rond hang was het juist de norm om oude topics die (deels) de vraag overlappen op te halen ipv een nieuwe te starten, om te voorkomen dat er teveel bijna gelijke topics zouden ontstaan … maarja, het zal niet meer gebeuren.
 • Ik zou ook eens kijken naar de Matrox P650, een stuk beter dan de G550. Ik denk wel iets duurder dan de G550.
 • Ik heb zelf de Matrox Millenium G550 DH.
  Deze heb ik met name genomen voor video bewerken met twee beeldschermen op verschillende monitor resoluties.

  monitor 1 = 19 inch crt @ 1600*1200 @85 Hz
  monitor 2 = 17 inch crt @ 1024*768

  Er zijn echter nu meer video kaarten die redelijk goed met meerdere monitoren kunnen werken.


  Peter

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.