Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

Flat-screen beeldbuis zonder irri lijntjes?

Anoniem
no_name
18 antwoorden
 • Zijn er al monitoren met flat-screen beeldbuizen (geen tft dus) zonder die irritante lijntjes door het beeld heen, 17 of 19 inch? Want ik wil een nieuwe monitor met een plat scherm, als dat er niet is moet ik toch maar eens aan een tft gaan denken :cry:
 • Voor zover ik weet heb alle Diamandtron- en Trinitron-schermen deze eigenschappen.

  Ikzelf vind het helemaal niet (meer) erg. Toen ik hem voor het eerst gebruikte viel het me meteen op. Laatst las ik ook al een beriggie hierover en werd ik er aan herinnerd. Ik moest toen echt wel even goed zoeken voor ik ze weer gevonden had… Nu weer trouwens… :lol:

  Je went er snel aan, maar als je het echt vervelend vind, dan is TFT een (veel duurdere!!) oplossing.

  Greetz!!
 • Ik heb zelf ook een Diamondtron beeld. heb hem al ruim 3,5 jaar en heb helemaal geen last van de lijntjes.

  overigens staat het antwoord op je vraag ook in de FAQ

  [quote:b54ee57367="FAQ"]
  [b:b54ee57367]Ik zie twee vage lijntjes op mijn monitor[/b:b54ee57367]

  Er is niets mis met je monitor. Je hebt er een met een aperture grill beeldbuis. Voor het aansturen van de kleuren op het scherm is een masker nodig, wat ervoor zorgt dat de rode, groene en blauwe fosfor apart worden aangestuurd. In jouw beeldbuis is dat opgebouwd uit verticale metalen draden. Voor de stabiliteit daarvan lopen er twee horizontale kunststof draden op ongeveer 1/4 en 3/4 van je scherm. Meestal went dit wel, sommige mensen ergeren zich er echter dood aan.

  [b:b54ee57367]Welk type monitor heeft die lijntjes niet?[/b:b54ee57367]

  Elke beeldbuis die geen aperture grill (sleuvenmasker) heeft. Dit geldt voor de klassieke [b:b54ee57367]schaduwmasker[/b:b54ee57367], die een invar plaat met ronde of ovale gaatjes heeft. Hou er rekening mee dat dit scherm veel donkerder is dan een met een aperture grill.

  Een nieuwer type is de [b:b54ee57367]slotted mask[/b:b54ee57367], een invar plaat met verticale rechthoekige gaatjes, in een soort halfsteens baksteen patroon. Het oppervlak van het metaal is hier veel geringer, waardoor meer electronen doorgelaten worden, en het beeld dus helderder is. Echter wel minder dan een aperture grill.

  [b:b54ee57367]Welke beeldbuis is echt vlak?[/b:b54ee57367]

  Alle typen beeldbuizen zijn tegenwoordig in een vlakke uitvoering te krijgen. Er zijn echter ook neppers, die aan de buitenkant vlak zijn, en aan de binnenkant cilindrisch (sleuvenmasker) of bol (schaduwmasker, flatsquare). Het verschil is opgevuld met dikker glas. Kijk hier goed naar, als je persé een plat scherm wilt. Het is goed zichtbaar als er strijklicht op het scherm valt, en ook als je vlak langs het scherm kijkt.

  [b:b54ee57367]Zitten er nadelen aan een vlak scherm?[/b:b54ee57367]

  Er zitten zeker negatieve kanten aan een vlak scherm. Het is technisch erg moeilijk een vlak scherm aan te sturen. Dit wreekt zich vaak in
 • Twee jaar geleden heb ik hier speciaal op gelet.
  Heb toen een Nec Multisync 95F 19" monitor zonder die 2 lijntjes gekocht.
  Maar het is wel erg zoeken, tegenwoordig zijn ze bijna
  niet meer verkrijgbaar zonder lijntjes (diamontron/trinitron).
  Meestal zijn ze goedkoper zonder lijntjes.
  Het schijnt trouwens wel een mooier beeld te geven met lijntjes,
  dus meer helderheid/contrast.
 • LG heeft volledig vlakke beeldbuizen zonder die lijntjes (Flatron).
  Het is een eigen ontwikkeling van ze en de enige die ook echt volledig vlak is (ook van binnen) waardoor er minder vertekening ontstaat.

  zie: http://www.lge.com/c_product/pc/monitor/flatron/tech/main.shtml
 • LG Flatron: slotted mask
  diamondtron: helderder en meer contrast, minder scherpte
 • dank jullie wel voor de snelle replies. Ik moet dus een met flatron of diamandtron hebben.

  Maar ik meende dat trinitron wel van die lijntjes heeft, deze techniek wordt/werd ook in (sony) tv's gebruikt, en daar zie je duidelijk lijntjes. Een trinitron monitor heb ik nog niet gezien, en het woord zegt het al eigenlijk al [b:c5afc0d1e8][u:c5afc0d1e8]Tri[/u:c5afc0d1e8][/b:c5afc0d1e8]nitron, beeld in drie stukken.

  Verder lijkt mij deze monitor wel mooi, DELL 19'' P992 Sony Ultra Scan Black Sony Trinitron, 0.24 dp, 1600x1200, 107Khz
  http://www.tigerdirect.com/images/SKUimages/medium/D100-1908.jpg Het is wel een dell, maar er zit toch sony spul in, wel een bakbeest :roll:
 • zit er geen samsung bij?? toen ik ging rondkijken voor dit soort monitoren had Ilyama van dit soort irietante beeldschermen :-?
  ik zal gewoon naar een grote winkel gaan en een beetje rondkijken en daarvoor natuurlijk ff op internet kijken of in een computerblad.
 • [quote:507560e01e="no_name"]dank jullie wel voor de snelle replies. Ik moet dus een met flatron of diamandtron hebben.

  Maar ik meende dat trinitron wel van die lijntjes heeft, deze techniek wordt/werd ook in (sony) tv's gebruikt, en daar zie je duidelijk lijntjes. Een trinitron monitor heb ik nog niet gezien, en het woord zegt het al eigenlijk al [b:507560e01e][u:507560e01e]Tri[/u:507560e01e][/b:507560e01e]nitron, beeld in drie stukken.

  Verder lijkt mij deze monitor wel mooi, DELL 19'' P992 Sony Ultra Scan Black Sony Trinitron, 0.24 dp, 1600x1200, 107Khz
  http://www.tigerdirect.com/images/SKUimages/medium/D100-1908.jpg Het is wel een dell, maar er zit toch sony spul in, wel een bakbeest :roll:[/quote:507560e01e]

  Volgens mij is Diamantron hetzelfde als Trinitron,
  maar dan van een ander merk.
  Flatron weet ik niet, maar zal ook dezelfde techniek zijn.
  Voor TV's is het trouwens wel perfect.
  Je kunt duidelijk het verschil in helderheid zien.
  De lijntjes zie je niet op kijk afstand.
  Bij een monitor zit je dichterbij en zie je de lijntjes wel.
 • He jongens, leest er nou niemand meer de faq en de antwoorden die al gegeven zijn? Volgens mij dit en volgens mij dat, en intussen niets anders dan verwarring zaaien.
 • Sluit me aan bij Gerben, de FAQ is duidelijk en heb er net nog een stuk uit gepost.

  maar goed, hier nog een keer de URL naar de FAQ want hij is wel heel moeilijk te vinden :roll:
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=75962&sid;=4747b85989ec5d213b1f1785f6c4cad5
 • Ik heb de Visionmaster 454, en toen ik net deze post las dacht ik er weer aan en zag de lijntjes toen ik goed keek. Toen ik de monitor net kocht had ik het er met RD over, en die zei dat het heel snel wende, dit is dus idd zo, ik zie er nu niks meer van :wink:
 • [quote:349e98eac6="cjdijk"][b:349e98eac6]Volgens mij[/b:349e98eac6] is Diamantron hetzelfde als Trinitron,
  maar dan van een ander merk.
  Flatron weet ik niet,[b:349e98eac6] maar zal ook dezelfde techniek zijn.[/b:349e98eac6][/quote:349e98eac6]

  zoals aangegeven, als je het niet zeker weet geef dan helemaal geen antwoord, zaait alleen verwarring bij de vraagsteller zoals al aangegeven…

  [quote:349e98eac6="gerben"]diamondtron: helderder en meer contrast[/quote:349e98eac6]

  Waar haal je die info vandaan als ik vragen mag? kan me er namelijk niet geheel in vinden.
 • Het is een simpel gegeven. Een schaduwmasker is een metalen plaat met gaatjes erin, in een honingraat-achtig patroon. Een sleuvenmasker bestaat uit dunne draden. Het oppervlak daarvan is slechts een fractie van dat van een schaduwmasker. Er worden dus simpelweg minder electronen tegengehouden, en er komen meer op de fosfors terecht.
 • [quote:22f5d652c8="Red Dragon"]Sluit me aan bij Gerben, de FAQ is duidelijk en heb er net nog een stuk uit gepost.

  maar goed, hier nog een keer de URL naar de FAQ want hij is wel heel moeilijk te vinden :roll:
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=75962&sid;=4747b85989ec5d213b1f1785f6c4cad5[/quote:22f5d652c8]

  Ja, allemaal mooi die FAQ, had hem dus gelezen :roll: , maar die faq vertelt niet wat nou beeldbuizen zijn met een slotted mask of aperture grill zijn, dus zonder lijntjes. Had dus geen idee, waar een diamond, of flatron toe behoorde, maar dankzij de replies op dit topic wel, dus toch niet echt overbodig. Dus aub, niet gelijk RTFM roll-eyes posts door het topic heen pompen.


  [quote:22f5d652c8="gerben"]Het is een simpel gegeven. Een schaduwmasker is een metalen plaat met gaatjes erin, in een honingraat-achtig patroon. Een sleuvenmasker bestaat uit dunne draden. Het oppervlak daarvan is slechts een fractie van dat van een schaduwmasker. Er worden dus simpelweg minder electronen tegengehouden, en er komen meer op de fosfors terecht.

  [/quote:22f5d652c8]
  Zo dat is nog eens duidelijke uitleg, ontwikkel je ze zelf ofzo :wink:
 • Neu, maar ik vind het wel interessante materie. Ben nou eenmaal een techneut.

  De faq geeft niet overal antwoord op, alleen op de in het verleden gestelde vragen. Verder verwijst de faq naar een aantal achtergrond artikelen, waarin dit wel verder uitgelegd wordt. Ik kan zo een boek volschrijven, als ik eenmaal begin te tikken. En dan is het ook geen faq meer.
 • Dan heb ik ook nog ff een vraagje over de monitor die ik gekocht heb… Wat is dan een Super Invar Shadowmask?? Dat het een schaduwmasker is had ik al door, maar wat is dat super invar dan?

  Dit is de monitor waar ik t over heb.
 • Invar is een speciale legering van twee metalen, die nagenoeg niet uitzet onder invloed van warmte. Let wel, alle maskers zijn gemaakt van invar, ook aperture grills.

  Super, ja dat kan van alles betekenen, maar is veelal een loze marketing kreet. Super betekent letterlijk (ergens) boven, in dit geval beter dan normaal of standaard. Maar dat beter kan ook betekenen dat het hun meer geld oplevert…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.