Vraag & Antwoord

Videokaarten en monitoren

FAQ: Zoek hier eerst voor dat je wat post! [Ver 3.60]

Anoniem
Red Dragon
8 antwoorden
 • [list:46f115d476][b:46f115d476]
 • [b:edb6e231ba]
 • [b:91829ea467][size=24:91829ea467]
 • [b:bd5b17f129]
 • [img:92d7fe250c]http://www.ati.com/designpartners/media/images/thumbnails/atilogo_RED_thumb.jpg[/img:92d7fe250c]

  [size=18:92d7fe250c]
 • De GeForce 6800LE is op dit moment een zeer gewilde videokaart bij overklokkers. De prijs/prestatie verhouding is goed maar de kaart wordt pas echt aantrekkelijk als hij wordt gemod. In deze kleine FAQ wordt uitgelegd hoe je de 6800LE kan softmodden naar een 6800 of hoger!  Softmodden gebeurt doormiddel van een stukje software waardoor instellingen op de videokaart worden veranderd, je mag je soldeerbout dus in de gereedschapsdoos laten. Bij de GPU van de 6800 zijn 8 van de 16 pipelines en 2 van de 6 vertexshaders gedeactiveerd. Deze kun je met Rivatuner openen waardoor met een beetje geluk je videokaart gebruik kan maken van alle 16 pipelines en 6 vertex shaders. Ik zeg expres "met een beetje geluk" want in sommige gevallen is een groep pipelines daadwerkelijk kapot.  Om te beginnen moet je de nieuwste versie van het programma Rivatuner downloaden welke hier te vinden is: Rivatuner versie 15.3  Nadat je het programma gedownload, geïnstalleerd en gestart hebt krijg je dit venster:  [img:34a18f3e7c]http://home.planet.nl/~somer574/C!T/6800lefaq01.jpg[/img:34a18f3e7c]  Vervolgens klik je op "Customize" en daarna op "Low-level system settings".  [img:34a18f3e7c]http://home.planet.nl/~somer574/C!T/6800lefaq02.jpg[/img:34a18f3e7c]  In het scherm wat je dan krijgt klik je op "NVStrap drive" en daarna onder in het scherm op "Install".  [img:34a18f3e7c]http://home.planet.nl/~somer574/C!T/6800lefaq03.jpg[/img:34a18f3e7c]  Nou vink je het vakje "Allow enabling hardware masked units" aan, klik je bij de "Warning" op "yes", en selecteer je in het vakje daarnaast "custome". Nadat je nog even op "Customize" hebt geklikt begint het interessant te worden…  [img:34a18f3e7c]http://home.planet.nl/~somer574/C!T/6800lefaq04.jpg[/img:34a18f3e7c]  Op de bovenstaande afbeelding zie je 4 groepen pipelines staan, 0 tot en met 3 (elke groep bestaat uit 4 pipelines) en 6 vertex shaders, 0 tot en met 5. De vertex shaders en pipelines waarvoor een "V" staat die zijn al geactiveerd, de overige kun je zelf doen door op de plek waar geen "V" staat te klikken.  [img:34a18f3e7c]http://home.planet.nl/~somer574/C!T/6800lefaq05.jpg[/img:34a18f3e7c]

  (deze faq heb ik gemaakt met behulp van een GeForce 6800GE met 12 pipelines en 5 vertex shaders, vandaar dat er maar bij 1 vertex shader en bij 1 groep pipelines staat “HW masked”)  Nadat je alles geactiveerd hebt klik je op "OK" en start je de computer nieuw op (dit wordt je gevraagd voordat je rivatuner hebt afgesloten).  Als alle pipelines en vertex shaders werken heb je nu een flink opgevoerde kaart! Je kan de prestatie winst testen met bij voorbeeld 3DMark of Aquamark. Het kan ook wel eens voorkomen dat 1 groep pipelines gaar is, dit merk je doordat je rare strepen in je beeld krijgt of doordat de prestatie's slechter zijn. In dat geval moet je achterhalen welke groep defect is en deze uitzetten. Het zal in vrijwel ieder geval lukken om minimaal 12 pipelines en 5 vertexshaders te activeren… het is natuurlijk een beetje een kwestie van geluk!  Als je nog wil controlleren of de mod geslaagd is start je Rivatuner nog eens op, en dan zie je tussen haakjes staan In het balkje in het "Target Adapter" blok hoeveel pipelines en vertex shaders je geactiveerd hebt.  [img:34a18f3e7c]http://home.planet.nl/~somer574/C!T/6800lefaq06.jpg[/img:34a18f3e7c]  In het bovenstaande geval is dat dus, 16 Pipelines en 6 vertex shaders.  Succes met jullie mod!  Dank aan HardTrance voor het mogelijk maken van deze FAQ
 • [b:341a3a66a4]TFT FAQ[/b:341a3a66a4]

  Zolang de computer met beeldscherm bestaat heeft de mens behoefte aan een goed beeld op zijn monitor. Vroeger was dat eerder een wens en geen werkelijkheid. Wie kent de wijsheid dat men niet moest bezuinigen op de boxen maar liever op de versterker. Zo is de monitor een erg belangrijk eindpunt. De monitor is de enigste interactieve visuele communucatie tussen de computer en gebruiker. Vroeger moesten we het doen met een 14 inch beeldbuismonitor en sindsdien groeide de markt van monitoren explosief. De techniek vorderde en uiteindelijk werd het eerste TFT scherm geboren. In het begin was het TFT scherm alleen voor mensen met veel geld en voor niet-gamers. Ook deze markt groeide omdat de vraag hoger was dan verwacht. Zo zitten we nu met een weelde aan TFT schermen en krijgt de oude trouwe CRT monitor het heel benauwd. Men gaat met de tijd mee en TFT monitoren ook.


  * TFT, LCD, Flatscreen. Wat is het nu?

  TFT staat voor Thin Film Transistor en LCD staat voor Liqued Cristal Display. Of je het nu een TFT scherm of LCD scherm noemt zou niets uit moeten maken. Toch ligt TFT dichter bij de werkelijkheid. “Flatscreen” zegt dat een beeldscherm volledig plat is en geen cilindrische beeldbuisvorm heeft. Een TFT is flatscreen, maar een CRT kan dus ook flatscreen zijn.


  * DVI of D-sub, ofwel digitaal tegen analoog.

  Een venijnig en lastig vraagstuk. Laat ik maar zeggen dat de duurdere TFT schermen een DVI en D-sub ingang hebben en goedkopere schermen alleen een D-sub ingang. Mede daarom is D-sub nog steeds de meest gebruikte aansluiting, maar er zijn meerdere nadelen. Zo heeft een D-sub signaal snel last van storingen en ruis. Zeker als er leuke boxen bij je PC staan en/of er veel kabels achter je PC zijn. Ook is het D-sub signaal afhankelijk van de uitgang van je videokaart. Deze kan soms van mindere kwaliteit zijn. Maar waar zie je dat aan? Ten eerste zal een ruis zich kenmerken door een dans om een pixel. Kijk maar eens heel dicht op je scherm en je ziet dat het beeld wat danst om een pixel. Dit zorgt dus voor een minder scherp beeld en het belast de pixels van je TFT onnodig. Het is ook nog eens minder rustig voor je ogen. Een slechter signaal kenmerkt zich door schaduwlijnen in het beeld (zeker in verticale lijnen). Mensen die zeggen geen verschil te zien tussen een digitaal en analoog signaal weten of niet waar ze op moeten letten en/of ze hebben te maken met de meest gunstige omstandigheden. Het is bekend dat een analoog signaal (welk signaal dat ook moge zijn) altijd wat last heeft van ruis.
  Een digitaal ofwel DVI signaal heeft geen last van de nadelen van een analoog signaal. Een digitaal signaal is optimaal en laat een TFT echt tot zijn recht komen waarvoor een TFT gemaakt is. Digitale beeldaansturing is dé weg om in te gaan. Kun je het betalen en laat je videokaart het toe: koop dan asjeblieft een scherm met DVI ingang.


  * Responstijd, de pijn van een monitor.

  Waar een CRT geen last van heeft: heeft een TFT scherm wel last van. We noemen het de responstijd. Een responstijd van minimaal 25ms is gewenst en voldoende voor de meeste mensen. Lager is niet altijd beter. Waarom dan niet? Dat heeft te maken met een marketingtruuk en de techniek achter het opvoeren van de responstijd. De marketingtruuk is een truuk waarvan men de tijd meet tussen “wit-zwart-wit”. Dat is dus de meest ongunstige waarde en dat gebruik een fabrikant maar al te graag. De echte responstijd is optimaal als men meet tussen grijs-zwart-grijs. De techniek van het opvoeren is ook weer een truuk van kleurschakeringen. De monitor neemt dan een raster van kleuren en zoekt in zijn haast naar een nabijgelegen kleur. Wie goed kijkt naar zo'n TFT scherm tijdens een spel weet wat ik bedoel. Het effect is sterker met een analoog signaal dan met een digitaal signaal. Wie veel geld betaald voor een TFT met digitale ingang en met grijstintresponstijd kan prima spellen spelen op een 25ms scherm met weinig ghosting. Ook doen zich verhalen de ronde dat bijzonder veel TFT's met een snelle responstijd (< 20ms) maar 18-bits aan kleuren kan weergeven. Neem de truuks niet al te serieus. Ook op een goedkoper 25ms scherm kan men prima spellen spelen en voor weinig geld heb je tegenwoordig al een 8ms scherm. Prima voor een die hard gamer die een hekel heeft aan elke vorm van ghosting. Zelfs voor office gebruikers is een 25ms scherm gewenst. Een hogere responstijd is echt uit de mode en van de wens van de gemiddelde consument. Ook verschilt de responstijd per scherm. Deze verschillen zijn echter wel klein. Ghosting komt het meeste voor bij donkere kleuren. Speel je Doom III, dan is een snelle reactietijd zeer wenselijk.
  (Responstijd is de som van het aan en uit gaan van een hele pixel)


  * Contrast en brightness

  Hier valt na enige studie het een en ander over te vertellen. Een TFT wordt belicht door flourocentiebuizen. De hoeveelheid licht die zo'n buis afgeeft (en ook de levensduur) scheelt per fabrikant en uiteraart prijsklasse. Een TFT met een helderheid van 220 cd/m2(helderheid drukt men uit in Candela per vierkante meter) is niet veel helderder dan een beeldbuismonitor en ongeschikt om donkere spellen mee te spelen. Een TFT scherm met 430 cd/m2 geeft genoeg helderheid om in dachtlicht van achteren goed te kunnen blijven werken en de shaduwen in Doom III worden goed weergegeven. Werken met de zon direct op je scherm kan bijna geen enkel scherm aan. Er zijn schermen die rond de 1000 cd/m2 liggen en dat geeft echt een boel helderheid, maar lijkt mij overkill voor de gemiddelde consument.
  De contrastratio is het kleurverschil tussen de onderlinge grijswaarden. Een scherm dat beter doet dan 500:1 ratio is geschikt om mee te gamen en om hele donkere kleuren weer te geven. Een scherm met 800:1 of hoger is topklasse en zal Doom III tot in de puntjes verzorgen. Let erop dat beide waardes hoog zijn bij de aanschaf (verderop meer daarover)

  PS: Een TFT scherm dat zwart weergeeft is niet helemaal zwart en laat altijd "iets" licht door. Voor een gemiddelde gebruiker is het vaak zwart genoeg. Dit wordt ook steeds beter. Doe het licht eens uit en kijk naar de zwarte achtergrond van je TFT. Deze licht iets grijs op. Dat komt omdat de pixels altijd wel iets licht doorlaten op zwartwaarde. De buizen branden namelijk ook als jij de kleur zwart kiest..


  * Resoluties, interpolatie en grootte

  Een TFT scherm is opgebouwd uit een vast aantal pixels. Voor elk formaat is dat anders en daarom is dit lijstje het meest voorkomend.

  -15 inch 1024x768
  -17 inch 1280x1024
  -19 inch 1280x1024
  -20 inch 1600x1200

  Je kunt dus al raden dat een TFT scherm een vaste resolutie prefereerd. Een hogere resolutie dan aangegeven is dus niet mogelijk en een lagere resolutie moet geïnterpoleerd worden. Nu zijn de moderne interpolatietechnieken zeer goed en zal een lagere resolutie er niet altijd beroerd uitzien, maar wat donziger overkomen (scheelt ook per scherm). Stel je voor dat je op een 17 inch TFT 1024x768 gebruikt. Dan ziet het er nog zeer acceptabel uit. Ga je echter werken met 640x480 dan zul je merken dat het beeld er minder goed uitziet. De ouderwetse beeldbuis is hier heer en meester. Wees echter niet getreurd. Er is weinig reden om van de optimale resolutie af te wijken. Spellen zijn instelbaar en de desktop is ook instelbaar. De meeste betere videokaarten hebben geen moeite met 1280x1024 in spellen. De interpolatie van een DVD film is echter keurig in orde. Ook op je TFT ziet een DVD film er zeer goed uit.
  Ook heeft een TFT scherm geen last van onder de randen verstopte delen van het panel. Een 15 inch TFT is ook echt 15 inch en is vergelijkbaar met de diagonaal van een 17 inch oude beeldbuis.
  17 inch is helemaal in. Het beeld is van een prettige grootte. De resolutie van 1280x1024 is welliswaar wat hoog, maar het beeld is goed. Een goede 19 inch of groter TFT scherm is nog duur. Dat is nu nog alleen weggelegt voor de ware liefhebber.


  * Diepte, een lastig iets

  Wie werkt met een 19 inch CRT monitor weet hoe diep en zwaar die dingen zijn. Het buro moet van goede kwaliteit zijn en ook behoorlijk diep zijn. Een spaanplaat buro'tje is niet zo geschikt voor een grote CRT monitor.
  Hier is de TFT heer en meester. Zelfs de grootste TFT schermen nemen niet meer dan 25 centimeter aan diepte in beslag (voetstuk is het diepste). Ook is het makkelijk om met een TFT scherm een optimale kijkafstand te creëren wat met een CRT monitor heel lastig kan zijn. Ook zijn TFT schermen niet zo zwaar. Als een TFT scherm 10 kilo weegt is dat bijzonder zwaar. Prima dus voor je spaanplaat buro'tje. Ook kan een TFT scherm makkelijk op een desktop PC geplaatst worden zonder je zorgen te hoeven maken dat je desktop geplet word.


  * Behuizingen en de beschermende plaat
  TFT schermen komen voor in elke vorm die jij je maar kan bedenken. Sommige behuizingen zijn van inferieure kwaliteit terwijl andere behuizingen weer van top kwaliteit zijn. Een TFT scherm is een wonder van de techniek en laat het dan ook rusten in een solide behuizing. Ze zijn helaas erg kwetsbaar. Ook daar is een oplossing voor gevonden. Zo heb je schermen met een beschermplaat ervoor en schermen zonder beschermplaat ervoor. Over smaak valt haast niet te twisten, maar daarom weeg ik ze tegen elkaar af:

  Zonder beschermplaat ervoor:
  -Geen of echt amper last van reflecties
  -Beeld is iets contrast rijker en heel puur
  -Behuizing kan duidelijk slanker

  Met beschermplaat ervoor
  -TFT panel kan niet beschadigd worden
  -Meer degelijkheid en gewicht
  -Makkelijker schoon te maken
  -Alleen bij de duurdere modellen

  Een TFT panel kan vrij slecht tegen vingertjes en grote drukverschillen. Het schoonmaken moet dan ook met de grootste zorg gebeuren en met een antistatische niet pluisende doek! Wie per ongelijk een stukje plakband (of een klevend papiertje) op zijn TFT panel plakt en er weer aftrekt kan rekenen op flinke schade. Hetzelfde geld voor wie met een scherp voorwerpt drukt op het panel. Tegen de druk van een hard duwende vinger zijn ze ook niet opgewassen alhoewel een lichte druk over het algemeen geen schade zal opleveren. Wie kinderen heeft of zich wil wapenen tegen deze narigheden kan beter voor een scherm gaan met een beschermplaat ervoor. Neovo en Iiyama bijvoorbeeld hebben dit probleem al begrepen.


  * Kijkhoek
  Nog zo'n lastig punt om op te letten is de kijkhoek. Een horizontale en vertikale kijkhoek van 160 graden of meer is wenselijk in normale omstandigheden. Een nauwe kijkhoek die voorkomt bij de goedkopere en oude schermen is alleen prettig als meekijken ongewenst is. Voor welke consument geldt dat nou?
  Het beste beeld krijg je als je recht voor je scherm zit en het scherm op goede hoogte hebt staan. Zeker voor spellen en films is dat belangrijk. Een TFT geeft een vals beeld buiten de kijkhoek.


  * Defecte pixels.
  Een heel vervelend element van TFT schermen is dat bij het fabricageproces het nog steeds soms onmogelijk is om met de huidige techniek een pixelfoutenvrij panel te ontwerpen. Defecte pixels zitten er vaak vanaf het begin in of komen vaak kort na de aankoop tevoorschijn. De kans dat een defecte pixel na lange tijd ontstaat is vrij klein.
  Ook hiertegen kun je je wapenen. Vraag in de winkel altijd om een pixelpolicy. Vaak is dat mogelijk. Bij de wat duurdere schermen zal dat geen probleem mogen zijn. Zoek vooraf ook op internet wat de mogelijkheden van de monitor zijn waar je een oog op hebt. Dat bespaard een hoop ellende later. De meeste fabrikanten melden op hun site wat de regelgeving is omtrent dode pixels.
  Een oplichtende subpixel (bright dot) is hinderlijker dan een defecte subpixel (zero dot). Vooral wie veel spellen speelt moet opletten hoe het scherm presteert op een zwarte achtergrond. Er mogen liever geen puntjes oplichten. Op een witte achtergrond vallen dode puntjes direct op. Deze dode puntjes zijn niet zo hinderlijk als ze tenminste niet midden op het scherm staan. Een vergeten puntje in de rand van het scherm wordt vaak pas laat ontdekt.
  Als het scherm een bright dot in het midden van het scherm heeft zou ik er altijd werk van maken. Bright dots zijn vaak zeer hinderlijk.
  * Een 'dot' is een deel van een pixel zoals Rood, Groen of Blauw puntje.
  Er is geen rede voor angst. Wie goed oplet komt bijna altijd goed uit.

  PS: Het fabricageproces voor TFT panels wordt steeds beter. 8 op de 10 schermen is al goed.


  * Het kopen van een TFT scherm.

  Zoals ik al zei valt over smaak amper te twisten. Echter wil ik je een paar adviezen meegeven voor de koop.

  1. Kijk goed rond. Het ene scherm is niet het andere scherm.
  2. Het scherm in de showroom zegt niets over het zelfde scherm in de doos.
  3. Test het scherm uitvoerig op defecte pixels in de winkels
  4. Vraag naar het pixelbeleid van de monitor of zoek het op, op internet.
  5. Koop alleen een 2e hands scherm als deze pixelperfect is.

  Een TFT scherm mag normaal vervoerd worden. Vermijd ruig rijgedrag. Het is en blijft tere elektronica. Ik hoorde van mijn neef dat je een scherm met het panel naar boven het beste zo kunt vervoeren. Handel langzaam maar zeker voor een lange levensduur.

  Als laatste wil ik meegeven dat bijna elke winkel op hun PC's internet heeft. Als je een TFT wil testen op defecte pixels raad ik je aan te gaan naar:
  http://www.monitorsdirect.com/toolkit/index.shtml. Een winkel die deze dienst weigert moet je links laten liggen. Test altijd het exemplaar in de doos die je meeneemt! Succes ermee.

  PS: Zorg altijd voor een goed omgevingslicht. Bij een helder TFT scherm is het wijs om voor voldoende omgevingslicht te zorgen. Anders staat Hans Anders over een aantal jaren in je adressenlijst. Een pitje met 60 watt is eigenlijk niet genoeg omgevingslicht. Een felle lamp verborgen achter het TFT scherm is eigenlijk ideaal. Het licht wat er dan van de zijkanten afkomt verbreed de lichtval op je ogen en zorgen dat je ogen kwiek blijven. Deze tips moet ik ook nog toepassen en hoorde ik van een bekende.

  Supertip: Koop een pixelperfect showroomexemplaar waar al wat stof opzit en welke een behoorlijke tijd heeft aangestaan. De kans dat er nog defecte pixels bijkomen is dan namelijk heel klein. De garantie geldt vanaf de aankoop dus dat mag het probleem niet zijn. Misschien kun je zelfs wat van de prijs afkrijgen en het scheelt je extra pixelgarantiekosten. Zo kocht ik al mijn schermen. Leg de winkelier deze supertip niet uit. Houdt je nederig en standvastig.

  [b:341a3a66a4]
  Met dank aan Jimmy voor het maken van de FAQ.

  Lay-out en andere aanpassingen van deze TFT FAQ volgen nog.[/b:341a3a66a4]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord