Vraag & Antwoord

Feedback Forum

Is OS Anders te redden? Samenvoegen met OS Linux?

Anoniem
jolo
22 antwoorden
 • Het valt me op dat er nog nauwelijks gepost wordt in OS Anders. Veel minder dan een jaar of 3 geleden in ieder geval. Vaak zijn de geposte berichten bedoelt voor andere sub-fora. Ik vraag me af of daar iets aan te doen is. Is OS Anders wellicht niet de juiste naam voor dat sub-forum? Als er iemand is die een betere naam weet voor OS Anders, post dat hier.

  Of wordt er wellicht te weinig aandacht besteed aan andere besturingssystemen dan Windows en Linux in Computer!Totaal?

  Een andere mogelijkheid is OS Anders samen te voegen met OS Linux. Maar ook dan. Welke naam zou dat sub-fora dan moeten hebben? Bijvoorbeeld het gathering.tweakers forum hebben ze een Non-Windows Operating Systems sub-forum. Als iemand een mooie naam weet voor zo een sub-forum, post dat hier.

  Opmerking: de moderators svdmeer en maximilaan stuur ik een PB over dit topic.
 • Misschien het op deze manier doen?

  (legenda:
  - = hoofdforum
  + = subforum
  )

  Windows OS
  - OS vragen
  - Software vragen
  + Programmeren
  + Grafisch
  + Anders

  Mac OS
  - OS Vragen
  - Software vragen
  + Programmeren
  + Grafisch
  + Anders


  Unix OS
  - OS vragen
  - Software vragen
  + Programmeren
  + Grafisch
  + Anders


  In "Software vragen" zelf kan niet worden gepost. Er kan enkel in de onderliggende subfora worden gepost.

  Op deze manier wordt het heel overzichtelijk.
  De mods, moeten dan wel strikt kijken naar of een vraag, bv over Outlook (wat dus niet een OS vraag is, maar een vraag voor anders) ook in de juiste subfora komt.

  Eventueel kun je dan de subfaro per categorie uitbreiden.
 • De oplossing van teebone lijkt een beetje op hoe het forum vroeger was.

  En dat was teveel van het goede, teveel subfora waarin bovendien weinig wordt gepost.

  Mij valt overigens ook op dat os/linux en os/anders in omvang afnemen.
  Een algemene non-windows sectie kan dus wat mij betreft.
 • [quote:b9439e3c04="maximilaan"]De oplossing van teebone lijkt een beetje op hoe het forum vroeger was.

  En dat was teveel van het goede, teveel subfora waarin bovendien weinig wordt gepost.
  [/quote:b9439e3c04]

  ah ok, dat wist ik niet. 8)

  (was meer aan het vergelijken met hoe andere grote forums dit aanpakken)
 • [quote:d747a2db6f="maximilaan"]Mij valt overigens ook op dat os/linux en os/anders in omvang afnemen. Een algemene non-windows sectie kan dus wat mij betreft.[/quote:d747a2db6f] Zo is het. Dat lijkt mij ook de meest waarschijnlijke mogelijkheid. Alleen de vraag of er niet een mooiere naam is voor non-Windows? En is er nog een duidelijke omschrijving nodig. Misschien iets als:

  Vragen over andere besturingssystemen dan Windows kunt u hier kwijt. Zoals Linux, BeOS, OS2, MacOS, *BSD.
 • Of andersom: alleen "os windows" en "os anders"? Er zijn wel weinig vragen, maar het is ook weer niet zo, dat er géén vragen zijn. Denk trouwens wel dat apple of linux enthousiasten eerder op een ander forum zullen kijken. En dat geldt mogelijk nog sterker voor OS/2 BeOS en zo. Het is hier nu eenmaal wel sterk windows geörienteerd.
 • [quote:e8927a0368="gerben"]Denk trouwens wel dat apple of linux enthousiasten eerder op een ander forum zullen kijken. [/quote:e8927a0368]
  Dat denk ik ook (o.a. naar mezelf kijkende)
  [quote:e8927a0368="gerben"]
  En dat geldt mogelijk nog sterker voor OS/2 BeOS en zo. Het is hier nu eenmaal wel sterk windows geörienteerd.[/quote:e8927a0368]
  Ook dit is idd het geval.
  Echter, de meeste mensen hier, komen hier vanwege het tijdschrift. (denk ik)
  Dus, als CT wat meer *nix (waar apple OS-X ook toe behoord) minded zou worden, ook qua besprekingen van software/hardware en hun nieuws deel, dan zullen er denk ik ook meer mensen dit forum bezoeken voor *nix vragen
 • Ligt er natuurlijk wel aan, hoeveel kennis er bij de redactie aanwezig is. Misschien kan een van de linux gasten eens een leuk artikel schrijven? Open source is de laatste tijd geregeld in het nieuws. Denk dat er dus vast wel interesse is bij de lezers.
 • Goed idee Gerben.
  Vooral algemene dingen. Ik ben oa. geinteresseerd hoe het er voor staat met het gebruik van Linux door diverse (buitenlandse) overheden (Duitsland, meen ik me herinneren).
 • Jep, en Frankrijk is ook druk bezig. Bij de overheid, en ook op scholen. In Nederland is ook interesse bij diverse gemeenten. Denk ook, dat juist met de komst van vista en office 2007, de belangstelling nog wel eens flink groter kan worden.
 • hoe zit het eigenlijk met lindows ??
 • [quote:8f14a92558="MReLecTro"]hoe zit het eigenlijk met lindows ??[/quote:8f14a92558]

  hehe… is niet meer

  Linspire tegenwoordig. :lol:
 • De hoop is dat als overheden er geld in gaan stoppen dit de gebruikersvriendelijkheid van Linux ten goede kan komen. Mits ze de zaken algemeen toegankelijk houden, natuurlijk.

  Een van mijn problemen met Linux is niet de installatie, bij bv. Suze gaat dat glad genoeg, maar dan kun je opeens kiezen tussen x browsers en tussen y tekstverwerkers en je ziet van de bomen het bos niet meer.
  En een aantal applicaties heb je alleen onder Windows beschikbaar.
  Verder kan het installeren van sommige zaken een probleem zijn en bij nieuwe moederborden zijn soms de Linux drivers niet meteen beschikbaar.

  Dit niet als kritiek op Linux maar als indicatie waar dingen beter zouden kunnen.
 • [quote:ff031a9698="gerben"]Ligt er natuurlijk wel aan, hoeveel kennis er bij de redactie aanwezig is. Misschien kan een van de linux gasten eens een leuk artikel schrijven? Open source is de laatste tijd geregeld in het nieuws. Denk dat er dus vast wel interesse is bij de lezers.[/quote:ff031a9698]
  Dat valt dus vies tegen. Iedere keer als we iets over Linux schrijven, of het nu een beginnersverhaal of een verhaal over software onder Linux is, blijkt dat de animo onder de lezers erg mager is. Ook in het geval van series artikelen (dus uitgesmeerd over meerdere maanden).
 • Hoewel het een al wat ouder draadje is wil ik als Linux gebruiker er toch nog ff op reageren…

  Een aantal maanden terug besloot IDG dat het goed was als er uitgebreid banners en andere reclamedingen op het C!T forum geplaatst gingen worden en aldus geschiedde… Hierbij ging het nodige mis en de klachten waren dan ook talloos (kijk het feedback forum er maar op na…).

  Ik, en ongetwijfeld vele andere (vaste) bezoekers, hadden hier op een gegeven moment genoeg van en zijn vertrokken naar een ander forum. Vanwege mijn interesse werd dat bij mij een internationaal Linux forum: http://www.linuxquestions.org Het klaarblijkelijke gebrek aan interesse bij de C!T redactie om Linux artikelen te plaatsen heeft hier ook een rol bij gespeeld. Inmiddels lees ik 3 Linuxbladen: Linux Magazine (NL), Linux Format (UK) en Linux Journal (USA) en gezien de inhoud v/h laatste C!T nummer ben ik hard aan het twijfelen of ik nog wel lid wil blijven…

  Terugkomend op de oorspronkelijke vraag en de gegeven antwoorden: het is wel zeker dat het hele banner-debacle IDG een hoop bezoekers heeft gekost, en dat vanwege de aanwezige alternatieven dit in sterkere mate geldt voor niet-WinOS gebruikers. Echter, het samenvoegen van diverse sub-fora gaat m.i. een stap te ver, er zijn best nog wel vragen voor deze of gene OS dat absoluut niet thuishoort in een WinOS forum ;)

  Tip voor a.tip (solly :oops: ): Linux draait om vrijheid. De vrijheid om te kiezen wat jou het best bevalt en het aan [b:95674cf599][i:95674cf599]mogen[/i:95674cf599][/b:95674cf599] passen van software als het gebodene je niet bevalt. Maar dat hoort meer thuis op het Linux forum ;)
 • [quote:df9f6d1fe9="M.V. Wesstein"]het is wel zeker dat het hele banner-debacle IDG een hoop bezoekers heeft gekost, en dat vanwege de aanwezige alternatieven dit in sterkere mate geldt voor niet-WinOS gebruikers.[/quote:df9f6d1fe9]
  Ben benieuwd hoe je aan die zekerheid komt. De bezoekersstatistieken bewijzen het tegendeel. Het aantal pageviews en unieke bezoekers van zowel site als forum groeien de laatste maanden als kool…
  Het aantal Linux-gebruikers zit net boven 2%, het aantal Mac-gebruikers zit net onder 1%. Is overigens nooit anders geweest als ik in de historie kijk.
  Dat, gekoppeld aan de beperkte belangstelling voor de Linux-artikelen die we doen, zegt denk ik genoeg. Het maakt niet uit of we veel of weinig aandacht aan Linux besteden, er is gewoon niet genoeg animo voor.
 • M.V. Wesstein: Ik ben het totaal met je eens. Maar voor sommige zaken ken ik geen programma's die onder Linux draaien.

  Wat Linux op het C!T forum betreft, zelf kijk ik voor Linux informatie toch eerst op het Nedlinux forum (dat forum is ten slotte speciaal voor Linux) of ik googel.
  Misschien dat anderen dat ook doen.
 • [quote:1aa0c5b86e="Jeroen de Jager"]Het aantal Linux-gebruikers zit net boven 2%, het aantal Mac-gebruikers zit net onder 1%. Is overigens nooit anders geweest als ik in de historie kijk. [/quote:1aa0c5b86e] Dat zou kunnen. Ook volgens de OS Platform Statistics van w3schools zijn er weinig Linux en Mac-gebruikers
  [code:1:1aa0c5b86e]
  2007 WinXP W2000 Win98 Vista W2003 Linux Mac
  February 76.1% 7.4% 0.7% 1.2% 1.9% 3.5% 3.8%
  January 76.1% 7.7% 0.8% 0.6% 1.9% 3.6% 3.8%
  [/code:1:1aa0c5b86e] Maar toch wel meer dan 3 jaar geleden
  [code:1:1aa0c5b86e]
  2004 WinXP W2000 Win98 WinNT Win95 Linux Mac
  March 48.0% 31.1% 9.4% 2.4% 0.4% 2.6% 2.4%
  [/code:1:1aa0c5b86e] In plaats van meer zijn er minder topics gestart.

  En dat was de reden dat ik een andere naam voor OS Anders, of samenvoegen met OS Linux voorstelde. Zou het mogelijk zijn dat daarover een Poll komt? Eventueel op de Computer!Totaal site.
 • Ik ben toch wel een warm voorstander van OS Linux als apart subforum. Denk ook dat het OS het verdient op een forum van een computerblad, gedragen door een brede groep computerenthousiastelingen.

  Mogelijk moet OS Anders gewoon verdwijnen of opgaan in een ander forum. Maar ik zou dat oplossen zonder OS Linux erbij te betrekken.

  groetjes Ed, [i:321cd1a115]die denkt dat het succes van een subforum gewoon staat en valt met de kwaliteit en warme persoonlijkheid van de mod ervan… 8) [/i:321cd1a115]
 • [quote:5ad17aa329="Jeroen de Jager"][quote:5ad17aa329="M.V. Wesstein"]het is wel zeker dat het hele banner-debacle IDG een hoop bezoekers heeft gekost, en dat vanwege de aanwezige alternatieven dit in sterkere mate geldt voor niet-WinOS gebruikers.[/quote:5ad17aa329]
  Ben benieuwd hoe je aan die zekerheid komt. De bezoekersstatistieken bewijzen het tegendeel. Het aantal pageviews en unieke bezoekers van zowel site als forum groeien de laatste maanden als kool…
  Het aantal Linux-gebruikers zit net boven 2%, het aantal Mac-gebruikers zit net onder 1%. Is overigens nooit anders geweest als ik in de historie kijk.
  Dat, gekoppeld aan de beperkte belangstelling voor de Linux-artikelen die we doen, zegt denk ik genoeg. Het maakt niet uit of we veel of weinig aandacht aan Linux besteden, er is gewoon niet genoeg animo voor.[/quote:5ad17aa329]

  Ik ben het niet helemaal met je eens. Coputer!Totaal is een informatief blad en kan dus, met goede artikelen, animo voor andere systemen dan Windows creëren. Aangezien ik zelf naar een Mac verhuisd ben, zal ik een voorbeeld aan de hand daarvan geven. Nooit, maar dan ook echt nooit, wordt in bijvoorbeeld een verglijkende test een Mac meegenomen. Wanneer bijvoorbeeld een test wordt gehouden van Core2Duo-computers (top 10 heet dat toch bij jullie?) zou het heel logisch zijn om naast Acer, Dell, Toshiba en noem ze maar op ook een iMac mee te nemen. Met de mogelijkheid van het draaien van Windows op de Mac is een vergelijking toch goed mogelijk met als bijkomend voordeel dat mensen ook met Mac OS X kennis maken. Op die manier kan ook de mythe worden doorgeprikt dat Apple veeeeeeel duurder is dan andere merken, wat interesse kan wekken. Dit kan leiden tot meer animo en dus automatisch voor Mac OS X, omdat dat er nu eenmaal standaard bijgeleverd zit.
  In andere bladen als PCM en C'T wordt dit al veel meer gedaan. Windows voert de boventoon, maar Linux en Mac OS X (en heeeel soms andere systemen) passeren ook de revue. Dat zal naar mijn idee leiden tot een meer gemixte gebruikersgroep, waardoor Computer!Totaal ook echt weer totaal kan worden.
  Overigens is de reden dat ik van dit forum ben vertrokken uiteraard doodgewoon het feit dat ik een Mac heb gekocht. Daar is hier weinig over te doen, waardoor je automatisch naar Macwereld, MacOS X.nl of Macned verhuist. En dat, terwijl ik het hier (met nu eindelijk weer een Offtopicforum) toch altijd best gezellig vond. :cry: Maar ja, voor antwoorden moet ik nu iets te hard nadenken en kom ik met klik op 'Apple', 'System Preferences' en laat dat onder Windows nu niet echt werken….. Ik zal in ieder geval de drie Mac-vragen per jaar in de gaten houden :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.