Vraag & Antwoord

Feedback Forum

Ergernissen in de internet fora

Anoniem
None
37 antwoorden
 • Misschien ligt het aan mij, dat is ook heel goed mogelijk, maar toch ben ik benieuwd naar de mening van anderen.
  Het betreft veel vragen van beginners uit de webdesign en webprogrammeren fora. Een goeie ontwikkeling is welliswaar dat men er tegenwoordig vaker code bij post zodat we de bron beter kunnen bekijken. Maar ik heb de indruk dat het tegenwoordig naar de andere kant begint door te slaan: "Hier is mijn code, zoek de fout en geef me de oplossing" en vervolgens krijgen we een hele lap door Dreamweaver uitgespuugde code voorgeschoteld.

  Om er wat beeldspraak tegenaan te gooien; Ze hebben hun rijbewijs nog niet maar willen al wel in een Ferrari rondrijden en komen dan hier vragen waarom het ze niet lukt. Niet dat ik geen vragen wil beantwoorden maar veel posters hollen zichzelf voorbij en zouden er gewoon het beste bij gebaat zijn om gewoon een stapje terug te doen en vanaf daar maar eens opnieuw te beginnen. Zo heb ik het ook gedaan. Ter illustratie: ik ben al menig gepost voorbeeld tegengekomen waar men niet in staat was om een div te positioneren, maar er stond al wel "Pietje webdesign" onder aan de pagina. Ik weet niet hoe het met de anderen zit, maar ik heb daar absoluut geen zin in en ik negeer die posts dan ook.

  Maar aangezien deze fora mij nogal aan het spreekwoordelijke hart gaan vind ik het wel erg jammer. Ik vind het hartstikke leuk om vragen te beantwoorden, maar dan wil ik wel minimaal een behoorlijke en concrete vraag. Van de andere kant, als iedereen deze postst zou negeren, net zoals ik, dan haakt men weer af. Hetgeen weer potentiele forumbezoekers kost. Maar ja, moeten we mensen harder gaan wijzen op de procedures alvorens te posten? Dat staat ook weer erg zeikerig. M.a.w. ik heb zelf ook geen oplossing en ben dus nieuwsgierig wat anderen hiervan vinden.
 • Van meer dan 75% (of zelfs meer… niet exact geturfd, meer een indruk) van ALLE technische en softwarematige vragen is via Google dan wel het volledige antwoord dan wel voldoende richting te vinden…

  Het is pure gemakzucht (*)….. Vaak negeer ik het maar ik zet ook wel de Google link met de trefwoorden uit hun eigen vraag erbij…
  Met erbij… het antwoord staat op "plaats 4 of… van de hits"….

  (*) Toch gemakkelijk als iemand anders het voor jou opzoekt… kun jij in tussen gewoon verder gaan met wat je bezig was…. minachting voor de ander vind ik dat…..
  En dan heb ik het nog niet over commerciëlen…. die ons als gratis helpdesk gebruiken….

  Bijdrage voor een mogelijke oplossing:
  een kleine aanscherping van de regels….
  Wat hebben ze zelf gedaan om het op te lossen, met weblinks erbij en niet alleen de opmerking dat gegoogled hebben, wat ze niet gedaan hebben; hun eigen trefwoorden invullen en dan vaak 100% raak schieten is het bewijs…

  M.i. zouden moderatoren zsm mogelijk op hierop in moeten grijpen, door vriendelijk te vragen eerst eea toe te lichten, zonder meteen een slotje, zoals ze dat op GoT zonder eigen initiatief wellicht wel meteen gehad zouden hebben…. waardoor ze tijdelijk afhaken / wellicht nooit meer terugkomen? Aan de andere kant, zitten we te wachten op mensen die alleen irritatie oproepen….?

  Op deze manier wordt de drempel toch een stuk lager gehouden dan op GoT maar wordt er iets meer zelfwerkzaamheid verwacht en gaat de irritatie zoals van hierboven ook naar beneden….
 • Ik ben het ermee eens
 • Probleem is alleen als je ze probeert op te voeden er een andere gebruiker tussendoor de topicstarter uitgebreid gaat helpen en zo de te proberen zelfwerkzaamheid en de bedoeling van de vaak sardonische vragen aan de TS de grond in boort.

  Maare, aan de andere kant, kijk ook eens welke antwoorden er worden gegeven, veel geflame en broodjes aap vervuilen vaak ook een topic, ook niet fijn.

  Moet ook wel zeggen dat ik een behoorlijke zuurpruim ben. :P
 • [quote:2786a1c01e="Lange Pier"]Probleem is alleen als je ze probeert op te voeden er een andere gebruiker tussendoor de topicstarter uitgebreid gaat helpen en zo de te proberen zelfwerkzaamheid en de bedoeling van de vaak sardonische vragen aan de TS de grond in boort.
  …[/quote:2786a1c01e]Is er geen optie in de software die het mogelijk maakt dat alleen de TS zijn start kan modden na zo'n ingreep van de moderator? Dan is het voor de TS en de anderen (via kleur, icoontje of standaard woorden toevoeging) duidelijk dat de TS eerst met meer op de proppen moet komen… Als dat ok is dan wordt het topic weer vrijgegeven door de moderator.
  Geen slotje, maar dus een tijdelijke rem….

  We kunnen ook door "modderen" of er werkelijk iets aan doen…
  Het is mijn irritatie ook… GoT waar ik ook actief ben is meer relaxed tav dit punt, de mod grijpt gewoon in, en dat staat duidelijk in de forumregels waarom…..

  Dus als hier de regels ook aangepast worden…

  Ik ben ooit op een forum geweest waar je eerst door 20 of meer vragen heen moest…. een enquete… als je vragen fout hebt dan kwam je gewoon niet op het forum…. dus iemand die erop kwam wist donders goed wat er van hem verwacht werd….
  Het is wat harder… maar iedereen begrijpt het wel en het forum is een stuk schoner…

  edit: oja en als je op dat forum "zondigt'…. moet je weer door die > 20 vragen heen….. als iemand echt graag zijn vraag kwijt wilt… lukt dat best….
  En het helpt ook voor "veel geflame en broodjes aap"…. vast beter dan een slotje… want dan gaan ze in een ander topic verder klieren…..
 • Niks ervan. Er komen geen extra regels. Dit forum dient om te leren en elkaar te helpen. Logisch dat er verschillende niveaus zijn. Als topicstarters in jouw ogen 'lui' zijn, dan reageer je gewoon niet. Kan een ander het wel opbrengen om te antwoorden, hulde. Probeer dan niet je eigen waarden en normen aan anderen op te leggen.
  Kom je bij een groepje mensen staan en staat het gesprek of de gesprekspartners je niet aan, dan ga je weg en zoekt een ander groepje. Zo werkt de wereld toch gewoon? Dan ga je niet de manier van spreken reguleren.

  Dit is een vrij forum en dat blijft het. Dit geldt voor topicstarters en degene die reacties geven. Alle discussies voor meer regels en meer 'eisen' aan een startpost zijn zinloos. [b:8f6f2a0bb2]Er komen geen extra regels![/b:8f6f2a0bb2]

  Ik geloof dat ik wel duidelijk ben…
 • Probleem kan ook zijn dat:
  A) Google wel treffers oplevert, maar vaak ook (om diverse uiteenlopende redenen) onbruikbare
  B) Veel van die treffers behoorlijk doorspekt zijn van (te) technisch jargon
  Als dit laatste dan ook nog in het "niet Nederlands" is, kan dat een probleem opleveren

  Even los van het feit dat dit topic expliciet over webdesign gaat, maar ook ik maak dikwijls mee dat Google (ondanks het feit dat mijn kennis van PC's en Engels op behoorlijk niveau ligt) om (b.v.) bovengenoemde redenen weinig zinvols oplevert. Ook ontbreekt de tijd vaak.
  En tja….., je bent geregistreert voor deze fora, dus hoop je dan dat iemand jouw probleem ook al eens meegemaakt heeft.
  't Is dus niet altijd onwil….

  Edit:
  Ik sluit me volledig aan achter Jeroen. Wat wel eens wordt vergeten, is dat de kennis van de bezoekers hier (en ook op andere fora) behoorlijk varieert. Wat voor de een simpel lijkt, kan voor de ander moeilijk zijn.
  We benne op de wereld om mekaar te hellepe niewaar… :wink:
 • Jeroen ziet de bui al hangen… ergens een kop op een ander forum of op Webwereld… nav een klacht van een forumlid….

  [quote:2c73561402]C'T weigert hulp op het forum…[/quote:2c73561402]

  Daar gaat je reputatie…. :evil:
  Ai ai…..
  Tja, gelukkig mogen we nog wel schrijven wat we kwijt willen want dat valt dan ook onder deze vrijheid… 8)

  Maar dat er misbruikers zijn van het forum, blijft m.i. staan….

  ik heb mijn kennis in de jaren, zonder IT-achtergrond.., ook via veel "zelfwerkzaamheid" opgebouwd…. maar dat schijnt tegenwoordig een moeilijk woord te zijn….
 • [quote:2ed14861ae="andre@home"]ik heb mijn kennis in de jaren, zonder IT-achtergrond.., ook via veel "zelfwerkzaamheid" opgebouwd…. maar dat schijnt tegenwoordig een moeilijk woord te zijn….[/quote:2ed14861ae]

  Bedenk dat er ook mensen zijn die absoluut geen zin hebben om een uitgebreide IT kennis op te bouwen, dan wel geen affiniteit hebben met "IT", maar wel met een probleem zitten.
  Ook die mensen bezoeken dit forum en kloppen aan om hulp. Google is niet zaligmakend.
  Als ik aan een bezoeker in wat simpele tekst duidelijk kan maken wat-ie moet doen om de zaak weer op de rails te krijgen, dan doe ik dat. Ongeacht of het een simpel of zwaar geval betreft.

  Zo zijn er (uiteraard) ook autofora voor technische problemen. Iemand heeft geen bal verstand van auto's, loopt toch tegen iets aan dat-ie zelf hoopt op te kunnen lossen. "With a little help from his friends" lukt dat dan vaak.
  Geeft toch een prima gevoel als je weer iemand op weg hebt geholpen? :wink:

  Let wel: ik heb het hier niet over iemand die totaal niet gehinderd door enige kennis aan de slag gaat met webdesign, maar meer algemene problemen.
 • Het is vaak: C'est le ton qui fait la musique….

  Het gaat dus niet om goedbedoelde vragen en mensen die uberhaupt nog op weg geholpen moeten worden, die vermelden dat ook vaak zelf al wel wat hun ervaring is…..

  De "niet gehinderd door enige kennis" gevallen zijn er behoorlijk wat……
  Mensen zonder enige programmeer ervaring willen een complete handleiding hoe ze zoiets op moeten zetten…. das toch net iets anders dan een pechgevalletje….
  Ik denk dat we daar vooral het onderscheid moeten maken….
 • [quote:a890c446e2="andre@home"]Jeroen ziet de bui al hangen… ergens een kop op een ander forum of op Webwereld… nav een klacht van een forumlid….[/quote:a890c446e2]
  Nee hoor, ik heb alleen gemerkt dat als dit soort discussies een bepaalde kant op gaan men ervan uitgaat dat de gevormde mening automatisch forumbeleid wordt. Vandaar dat ik vroeg en erg duidelijk de kaders aangeef.
  Ik hou van vrijheid en duidelijkheid.
 • Wat was ook al weer het verkiezingsmotto van de komende US-president..?
  Oja… 'change"….. 8)

  PS: nu nog even kijken of het lukt…
  Misschien dat het CT-team er inspiratie uit kan putten….. of blijven we door transpireren ;)
 • Als 'Change' bestaat uit 'change' voor de 'change', dan doen we dat natuurlijk niet..:-)
 • Dat doen ze bij elke wisseling van de president, Republikein / Democraat al,… dus dat schiet niet op…. neen nu eens echte "change"….. 8)
 • Dit gaat natuurlijk een discussie worden zonder eind… :D
  Ik denk dat toch best wel vaak 'vergeten' wordt dat er een grote variatie is aan kennis onder de posters.
  Er zijn idd doorgewinterde computeraars onder ons, maar ook relatieve beginnelingen die amper bekend zijn met
  "standaard instellingen" die anderen blindelings kunnen opsommen…

  Tja, mijns inziens heeft eenieder gewoon het recht om op dit forum vragen te stellen :lol:

  Enne, domme vragen bestaan niet. Onvoldoende kennis van je eigen pc helaas wel :evil:
 • Ook al komen "wazige" topics steeds vaker voor, ik ben het grotendeels met Jeroen eens. Een van de redenen waarom ik destijds bij GOT ben afgehaakt (zo'n 5 jaar geleden) is omdat het over-gemodereerd werd. Mijn (toen nog beginners) topics werden om de haverklap binnen 10 minuten gesloten. Welliswaar met een begeleidende verklaring maar zonder de kans om iets te herstellen. Na een keer of vier denk je dan: "Zak maar in de pudding met je ***forum". Dus nee, strengere regels of strenger modereren gaan inderdaad niet werken. Bovendien is een van de belangrijkste redenen waarom ik hier met plezier rond hang juist dat het C!T forum een forum is waar van alles rondhangt, beginners en gevorderden.

  Van de andere kant denk ik niet dat een instelling van: "Als het je niet bevalt dan reageer je gewoon niet" de gedachte van "een forum voor iedereen" ten goed komt. Nu zal niet iedereen er net zo'n problemen mee hebben als ik, maar mochten er wel meerdere zijn die er net zo over denken, dan ga je met die instelling juist richting "een forum voor beginners" omdat de meer ervarenen dan niet meer gaan regeren, hetgeen alleen de beginners overlaat. M.a.w. ook geen forum voor iedereen.

  Dat is nu juist ook de reden waarom ik dit topic heb geopend, ik zie het probleem maar ik zie ook dat er geen simpele oplossing voor is. Ik denk (net als Jeroen) dat het 'm zit in de manier hoe de andere forumbezoekers er mee omgaan. Van de andere kant denk ik niet dat negeren die methode is.

  [quote:912952deeb="Charles-98"]Enne, domme vragen bestaan niet…[/quote:912952deeb]
  Klopt, maar vage verhalen bestaan wel.
  "Wat doet dat rare knopje op mijn scherm?"
  is al een heel andere vraag dan
  "Waarvoor dient dat groene knopje linksonder in mijn beeld waar 'Start' op staat?"
 • Het blijft lastig… ik had juist een wat meer stellige houding aangenomen om te kijken wat er los kwam….
  Ik vind wel nog steeds dat het eenvoudig invullen van je eigen trefwoorden in Google best iedereen kan doen. Mijn ervaring is dat je toch veel relevante hits krijgt.
  Misschien is het mogelijk om de zoek pagina duidelijker naar voren te laten komen? Veel vragen zijn al beantwoord…..
  En een "begeleide" Google zoek pagina waarin mensen die geen ervaring hebben met zoekstrings wat beter terecht kunnen?

  Over degenen die andere voor hun karretje willen spannen… vergeet het maar ze zullen altijd creatief proberen elke regel te omzeilen….
 • [quote:824b2fe531]Over degenen die andere voor hun karretje willen spannen… [/quote:824b2fe531]
  Ja, die mensen kom je overal tegen. Op diverse forums kom je deze lieden tegen.

  Anderzijds kan het best zo zijn dat je gewoon iemand treft die weliswaar niet dom is, maar -nog- niet overal de weg weet.
  En zelf worstel ik elke keer weer met de resultaten van zoekmachines zoals bv. Google. Er wordt een onvoorstelbaar lange lijst gegeven die aan de zoekopdracht zouden voldoen, dat ik mij daarmee geen raad weet :oops:

  Voeg daar nog bij, in mijn geval dan, dat de Engelse taal bepaald niet mijn sterkste punt is…
  Dan is het ook voor mij gewoon handig zo'n forum over computers :D
  En soms, heel soms, kan ik de vraag van een ander forumlid beantwoorden omdat het in mijn beleving een simpele vraagstelling is.
 • [quote:21df77ebe9="Gooly"] Een van de redenen waarom ik destijds bij GOT ben afgehaakt (zo'n 5 jaar geleden) is omdat het over-gemodereerd werd. Mijn (toen nog beginners) topics werden om de haverklap binnen 10 minuten gesloten. Welliswaar met een begeleidende verklaring maar zonder de kans om iets te herstellen. Na een keer of vier denk je dan: "Zak maar in de pudding met je ***forum". Dus nee, strengere regels of strenger modereren gaan inderdaad niet werken. Bovendien is een van de belangrijkste redenen waarom ik hier met plezier rond hang juist dat het C!T forum een forum is waar van alles rondhangt, beginners en gevorderden.

  Van de andere kant denk ik niet dat een instelling van: "Als het je niet bevalt dan reageer je gewoon niet" de gedachte van "een forum voor iedereen" ten goed komt. Nu zal niet iedereen er net zo'n problemen mee hebben als ik, maar mochten er wel meerdere zijn die er net zo over denken, dan ga je met die instelling juist richting "een forum voor beginners" omdat de meer ervarenen dan niet meer gaan regeren, hetgeen alleen de beginners overlaat. M.a.w. ook geen forum voor iedereen.

  [/quote:21df77ebe9]

  Goh, ook al? waren ze daar nu consequent mee dan had ik er geen moeite mee maar de vriendjespolitiek was en is daar vrij sterk aanwezig, idd wegwezen.

  Het klopt natuurlijk wel dat je niet hoeft te reageren en als je het wel doet zou je het kunnen proberen om de TS een beetje op te voeden, mijn manier is daar niet zo geschikt voor maar probeer het soms wel. :P

  Overigens is het wel leuk dat op vrijwel alle fora dit soort discussies aanwezig zijn.

  Kijk ook eens op Helpmij(niet), dan valt je mond open van verbazing wat er allemaal voor een onzin wordt neergeplempt, daar is het hier heilig bij.
 • Altijd dezelfde vragen is voor de mensen die willen helpen ook niet altijd leuk, op die manier word het af en toe een ondankbare taak. Er bestaat niet alleen google maar ook de zoek functie van dit forum, welke natuurlijk ook geraadpleegd kan worden ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.