Vraag & Antwoord

Feedback Forum

Forumbeheer...

Anoniem
None
17 antwoorden
 • Vooraleerst wil ik melden dat ik met dit topic niet beoog mensen te schofferen, maar simpelweg een probleem aan de kaak stellen wat mij al geruime tijd bezighoudt. Ik heb de indruk dat dit niet alleen voor mij geldt, maar ook voor veel andere forumleden. Dat is dan ook de reden dat ik dit openbaar schrijf en niet per PB doe.

  Ik heb namelijk de indruk dat dit forum echt afglijdt en dat als het zo doorgaat, het forum niet geen lang bestaansrecht meer houdt. Dat zou ik erg zonde vinden. Een aantal symptonen die ik waarneem:


  [b:9f587e49e5]Aanhoudende technische problemen[/b:9f587e49e5]
  Al ruim een jaar krijgt men regelmatig een critical error i.v.m. de databaseproblemen. De laatste tijd is dat wat minder (al had ik het zojuist ook nog), maar dat zulks al een jaar speelt is natuurlijk absurd voor een bedrijf als IDG.

  Dito met de forumsoftware. C!T draait op techniek die stamt uit 2002, inmiddels alweer 9 jaar geleden en het wordt al ruim 2 jaar niet meer ondersteund. Er zitten bekende veiligheidslekken in en het vraagt om eveneens verouderde PHP-versies die ook al niet meer ondersteund wordt (al valt daarvoor te compenseren). Gebruikers ervaren regelmatig problemen met deze verouderde en buggy aangepaste software. Zoals een gebruiker het laatst verwoorde:
  [quote:9f587e49e5]Dit soort problemen moet je gewoon verhelpen, in feite sta je op deze manier als computerblad behoorlijk voor l*l bij je lezers. Mensen adviseren over het beveiligen van hun pc en ondertussen en forum in de lucht houden uit het jaar kruik met allerlei bugs en lekken. Grote kans dat de vraagsteller van gisteren afhaakt als forumbezoeker, afgeschrikt door alle lege posten in zijn allereerste topic.[/quote:9f587e49e5]


  [b:9f587e49e5]Uitblijven van reacties in feedbackforum[/b:9f587e49e5]
  Op de bovenstaande quote kwam geen reactie van het beheer, en dat is een terugkerend probleem. Onlangs bijvoorbeeld (in het topic over reclame) heeft het maar liefst 5 weken en ruim 40 reacties geduurd voordat er een reactie van het beheer kwam. En dat was nog een reactie als "Tsja, we kennen het probleem (al even)" die pas kwam toen ik meldde dat het zelfs volgens de opzet zoals die er was (en die iedereen vervelend vond) verkeerd ging. Toen kon er ineens binnen anderhalf uur gereageerd worden. Prioriteiten? Misschein, maar ik vind het onbeschoft.
  Verder vond ik het erg apart dat uit het toetsenbord van nota bene een moderator het volgende komt:
  [quote:9f587e49e5]Aangezien de beheerders van de website niet meer reageren ga ik er vanuit dat er niks aan zal veranderen[/quote:9f587e49e5]Dus zelfs de moderators zijn eraan gewend geraakt dat er geen reactie van het beheer komt?

  Ander voorbeeld: het topic waar ineens alle vermeldingen over C!T waren verdwenen t.g.v. de reclame. Het beheer reageerde pas in de offtopic-discussie 4 weken later. Het probleem was opgelost, maar betrokkenheid ontbreekt blijkbaar.


  [b:9f587e49e5]Het foute en stoute posts-topic[/b:9f587e49e5]
  Dat wordt al sinds dinsdag niet meer bijgehouden blijkbaar. Althans, sinddien is met de meldingen niets meer gedaan. Als gebruikers iets melden, kun je ervanuit gaan dat men zich eraan stoort. En als men zich eraan stoort, dan is het duidelijk slechte reclame voor nieuwe bezoekers.
  Tevens is het niet bevordelijk voor de sfeer dat gebruikers zelf maar anderen gaan aanspreken op hun gedrag en fouten (zie ook de melding aldaar) omdat beheer en moderators blijkbaar niets meer doen.


  [b:9f587e49e5]Niet deelnemen aan discussies over zulke zaken[/b:9f587e49e5]
  In diverse recente feedbacktopics is er een discussie ontstaan over het gebrek aan reacties van het beheer, de kwaliteit, de uitstraling, etc. In geen van die discussies is er een inhoudelijke reactie gekomen van het beheer. Je zou verwachten dat men dan wel een bepaalde verklaring, standpunt, zienswijze, of iets van dien aard afgeeft. Niets, nada, noppes. Dat impliceert dat het beheer het probleem erkent óf dat het ze niets kan schelen. Immers, als ze het er niet mee eens zou zijn, dan zou er wel een reactie komen zou je denken. In beide gevallen (erkennen/desinteresse) vind ik het een teken aan de wand.


  Dit zijn zo eens een paar recente zaken die ik onder de symptonen van een afglijdend forum schaar. Buiten dat ik me eraan stoor, zou ik het gewoon erg jammer vinden als dit forum inderdaad in de spreekwoordelijke afgrond terecht komt. Zoals ik eerder al een paar keer aangaf vind ik de community nog steeds erg prettig en kom ik hier -ondanks bovenstaande bezwaren- nog steeds elke dag. De reden hiervoor ligt echter puur in de 5 jaar forumervaring die ik hier inmiddels heb opgebouwd. Dat geldt voor veel ouwe rotten hier. Nieuwe gebruikers schrik je echter af, en daardoor zul je een steeds kleiner wordende aanwas hebben. Het aantal mensen dat hier weggaat (iets wat bij elke site/forum gebeurt) zal echter alleen maar groter worden vanwege voornoemde problemen. Je beheeft je dan op een hellend vlak, met alle risico's van dien en met als uiteindelijk mogelijk resultaat een doodgebloed forum.

  Hoewel we dit al enkele keren tussen de regels hebben aangekaart, lijkt het de beheerders niet echt heel erg te interesseren. Er is immers nog nooit een reactie op gekomen van het beheer. Een forumlid schreef onlangs ook:
  [quote:9f587e49e5]Ik begin een beetje het gevoel te krijgen dat Theo Maassen (vrij vertaald naar deze situatie) beschrijft. Dat men jaren naar zo'n forum heeft zitten staren en uiteindelijk heeft gedacht: "Nee, dat wordt niks" en men is gewoon vertrokken. Dus dat we eigenlijk de schimmel in een achtergelaten pan macaroni zijn.[/quote:9f587e49e5]
  Naar:
  [quote:9f587e49e5="Theo Maassen"](…)
  Die man [size=9:9f587e49e5][i:9f587e49e5][God][/i:9f587e49e5][/size:9f587e49e5] die heeft gewoon miljoenen miljoenen jaren naar zo’n oceaan met plankton zitten staren. Ja en op een begeven moment heeft ie gedacht: ja, dat wordt niks. En hij is er gewoon tussenuit genaaid, naar een ander universum. Dat wij de schimmel in een pan macaroni zijn die god heeft weggezet. Zo gaat dat toch met dingen die je niet interesseren.[/quote:9f587e49e5]

  Hoewel er hier en daar al wel wat schimmel te zien is, denk ik dat deze pan macaroni nog wel te redden is. Sterker nog: soms jeuken mijn handen (niet van de schimmel ;) ) en zou ik willen dat ik de beheerder was en dat ik deze pan samen met wat andere ouwe rotten hier weer een lekkere maaltijd van maak.
  Helaas ben ik hier niet de kok, en ben ik dus overgeleverd aan het beheer. Ik hoop dus maar dat deze post serieus genomen wordt, en dat hier wél een reactie op komt.

  Overigens ben ik ook heel benieuwd naar de mening van andere forumleden. Ik heb er hier enkelen geciteerd, maar dat wil niet zeggen dat ik de gemiddelde mening te pakken heb.
 • Gezien de desinteresse van het beheer inzake het functioneren van het forum zoals dit naar voren kwam in de discussie over de problematiek ten aanzien van de irritante reclamebanners op het forum heb ik me voorgenomen niet meer te reageren, niet meer te signaleren en niet (proberen) te corrigeren als er iets fout loopt maar gewoon de pagina dicht te klikken en het op een later tijdstip nog eens te proberen. Gaat dat niet dan duurt het eens een paar dagen voor ik weer kom kijken. Nu heb ik niet de illusie dat daar veel aan verloren is voor het forum en dat ze het zonder mij ook wel redden,of dat mijn bijdragen de redding van het forum zijn, maar als iedereen zo denkt is het inderdaad snel gedaan… Het haalt niet alleen het niveau van het forum omlaag maar straalt ook af op het blad als zodanig. Vroeger was ik een fervent koper van het blad (ik kan me nog heugen het spel 'Last in Amsterdam' gespeeld te hebben), nu is de aantrekkingskracht sterk gedaald. Ik vrees dat ik hier niet de enige in ben, als ik de verhalen over teruglopende verkoopcijfers hoor. Ook ik heb dus mijn twijfels over het toekomstige bestaansrecht van forum en blad. Hoe mooi had het kunnen zijn…..
 • Als een van de geciteerde forumgangers, kan ik me hier uitstekend in vinden. Al betwijfel ik of hier reactie op komt, wij worden geacht bannerviews te realiseren en de redactie niet teveel te belasten. :P

  Misschien dat het punt van het foute/stoute-topic onbedoeld wat te negatief overkomt tav de mods. Volgens mij zijn lang niet alle mods in het forum-overzicht nog actief. In ieder geval heb ik veel respect voor de overgebleven vrijwilligers die ondanks uitblijven van support van IDG hun werk blijven doen. Men heeft ook een priveleven en dus kan je geen 24/7-support verwachten.
 • http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=211896
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=211879
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=211868

  hier wordt niks aangedaan .
  het is niet de eerste keer .
  het verval is al ingezet .
 • Ik ben het volkomen met Ger eens en als het forumbeheer, of de moderators of wie dan ook goed lezen, dan leest men een positief stuk van iemand die het forum blijkbaar na aan het hart ligt en die laat zien dat hij bereid is om er energie in te steken. Nee, die er al een boel energie in heeft gestoken zelfs.

  Het is duidelijk niet de bedoeling om mensen aan de paal te nagelen (daar begint hij ook mee, om dat duidelijk te maken) en ieder die zich qua kritiek aangesproken voelt kan hier iets positiefs uit halen.

  Voor wat mijn mening mbt het forum betreft heb ik inderdaad het gevoel dat men de boel verwaardloosd. En als men geen interesse meer heeft, of het niet ziet zitten, prima, dat kan. Niks mis mee. Maar geef het dan aan en laat een ander het doen die het wel kan en wil doen.

  Hoewel het natuurlijk niet helemaal alles zegt heb ik, via de "Zoek naar alle berichten van…" optie, eens naar de meest recente bijdrage van alle moderators gezocht. En op zijn zachtst gezegd ben ik daar behoorlijk van geschrokken. Minder dan de helft van alle moderatoren had in de afgelopen twee weken ergens gereageerd, een deel al enkele maanden niet meer en ik ben er zelfs enkelen tegen gekomen wiens laatste reactie uit 2009(!) stamde.

  Dat lijkt me toch een teken aan de wand.
  Kijk, als IDG de stekker er uit trekt, dan houd het op hier. (Al zou dat voor hun aanzien nog een betere optie zijn dan het maar dood laten bloeden, in feite hun rommel rond laten slingeren, maar dat terzijde)
  Maar zolang dat niet gebeurt is er een boel goeds met dit forum te doen, als men de boel maar goed beheerd. En het kan nog altijd, de boel kan hier echt weer tot leven komen. Maar dan moet het dus wel even gebeuren.

  En mocht de stekker er uiteindelijk toch uit gaan, laat het dan even tevoren weten. Dan heb ik nog de kans om een aantal kanjers op dit forum te vragen waar ze naar toe gaan, dan kan ik mee ;-)
 • [quote:fd42ba2c71="Gooly"]
  En mocht de stekker er uiteindelijk toch uit gaan, laat het dan even tevoren weten. Dan heb ik nog de kans om een aantal kanjers op dit forum te vragen waar ze naar toe gaan, dan kan ik mee ;-)[/quote:fd42ba2c71]

  Misschien moeten we maar een ontruimingsplan maken met een vluchtforum en een backup van het woordenlijn spel. :wink:

  Ik denk dat de meeste vaste gasten geen nieuw thuis hoeven te zoeken, waarschijnlijk is een ieder van ons al actief op meerdere andere fora.
 • [quote:e6222d22be="PS"] waarschijnlijk is een ieder van ons al actief op meerdere andere fora.[/quote:e6222d22be]
  Nou eerlijk gezegd is dit het enige 'algemene' forum waar ik actief ben en waar ik dagelijks kom kijken. Ik ben nog wel op enkele andere fora actief, maar dat is allemaal heel specifiek voor een enkel onderwerp (Wordpress, PivotX) en daar kom ik hooguit een keer in de twee weken even gauw voorbij geklikt, of ik moet zelf een probleem hebben op dat gebied.
 • [quote:de09c76b4b="Gooly"] als het forumbeheer, of de moderators of wie dan ook goed lezen, dan leest men een positief stuk van iemand die het forum blijkbaar na aan het hart ligt en die laat zien dat hij bereid is om er energie in te steken. Nee, die er al een boel energie in heeft gestoken zelfs.

  Het is duidelijk niet de bedoeling om mensen aan de paal te nagelen (daar begint hij ook mee, om dat duidelijk te maken) en ieder die zich qua kritiek aangesproken voelt kan hier iets positiefs uit halen.[/quote:de09c76b4b]Laat dat inderdaad duidelijk zijn: ik ben dit topic gestart met alleen maar goede bedoelingen in de hoop dat het tij gekeerd kan worden. Ik wil dit forum absoluut niet afbreken. Hell, ik zou het met liefde overnemen om er weer wat méér van te maken (maar ja: dan zit je ongetwijfeld weer met merkenrechten etc. te kijken).

  [quote:de09c76b4b="Gooly"] En mocht de stekker er uiteindelijk toch uit gaan, laat het dan even tevoren weten. Dan heb ik nog de kans om een aantal kanjers op dit forum te vragen waar ze naar toe gaan, dan kan ik mee ;-)[/quote:de09c76b4b]Ach, als al het andere faalt, dan kunnen we altijd nog C!T-refugees opstarten. ;)
 • Even een reactie van mij aangezien ik naast de moderators het forumbeheer ben. Het ontbreken van mij in discussies e.d. is meestal domweg tijdgebrek.

  Ik wil geen tranentrekkend verhaal afsteken want ik heb de mooiste baan van de wereld maar als hoofdredacteur van zo'n 40 print-uitgaven per jaar plus de website van Computer!Totaal moet ik mijn tijd verdelen.
  Ook de redactie (twee redacteuren en twee eindredacteuren) heeft flink wat verschillende projecten en taken. Gelukkig hoeven we alles niet zelf te produceren en gebruiken we een flink aantal freelancers.

  Gevolg is wel dat er voor de redactie amper/geen tijd is om op het forum aanwezig te zijn. Dat is in het verleden niet echt anders geweest. Het forum heeft altijd gedraaid voor en door de forumleden en ik denk dat daar wel een en ander is veranderd.

  De moderators zijn deels gemotiveerde freelancers en deels vrijwilligers die allemaal op vrijwillige basis actief zijn. Veel van hen zijn dat al meerdere jaren dus ik kan me voorstellen dat door veranderende interesses en internet/mediagebruik hun aandacht en tijdsbesteding is veranderd. Ik denk dat dat ook voor een deel van de 'oude' forumgebruikers geldt. Er gaan nog steeds maar 60 minuten in een uur en er zijn wel nieuwe communicatievormen bijgekomen (reacties direct op artikelen op websites, communities en sociale media). Daarbij is de typische computergebruiker ook van gedrag veranderd. De computer/het apparaat wordt steeds meer een commodity en het in de lucht houden van het ding wordt steeds eenvoudiger. Dus wordt de informatiewens en eventuele organisatievorm van de computergebruikers anders.

  De bezoekcijfers geven nog steeds een gezond beeld. Vooral door de 'naslagfunctie' en de goede indexering bij Google krijgen we veel nieuw bezoek. Helaas is die ook snel weer weg. Neemt niet weg dat ik zeker nog een toekomst voor een forum en specifiek dit forum zie. Er is gigantisch veel kennis aanwezig en blijkbaar ook een groep enthousiaste mensen. Dat vind ik hartverwarmend.

  De techniek heeft zeker niet meegezeten. Dat komt/kwam niet door een verouderde phpBB-versie maar door hosting-issues die alle IDG-websites hebben getroffen. Beloftes kan niemand maken maar het lijkt erop dat het lek daar zo'n beetje boven is en het traject voor een permanente oplossing in gang kan worden gezet.

  Nu de vraag wat te doen. We zijn bezig met een vernieuwde website waar het forum een integraal onderdeel van uitmaakt. Het zou zo maar kunnen dat we daarvoor over gaan stappen op andere forumsoftware. Termijnen en specs kan ik niet geven omdat het daarvoor te vroeg is.
  Daarom zou ik allereerst willen beginnen met te vragen wie eventueel beschikbaar is voor moderator-schap om het beheer nieuw leven in te blazen. Ik ga dit sowieso ook in de huidige mod-groep gooien en met hen hierover van gedachten wisselen. In dit topic kan dat met de 'harde kern'..:-)

  Heb wel een beetje geduld met me want ik kan niet altijd even snel en volledig reageren en zal zeker niet op elke opmerking en vraag reageren gezien mijn tijd. Bedankt voor jullie input!
 • Prima uitleg van J.d.G ! :)
 • Mooi te horen dat er achter de schermen blijkbaar de nodige plannen zijn, had het eerlijk gezegd niet verwacht omdat er al enige tijd ook geen connectie meer met de artikelen in het blad was dmv die maandelijkse topics.

  Hopelijk krijgen we snel wat meer van de plannen te horen of te zien. En nieuwe site met wat promotie in het blad zou voor nieuwe aanwas of misschien terugkomende oude leden kunnen zorgen.
 • Jeroen, bedankt voor deze reactie. Dit is ook wel zo'n beetje de reactie die ik hoopte te lezen :-)

  [quote:df8520f3c9="Jeroen de Jager"]Gevolg is wel dat er voor de redactie amper/geen tijd is om op het forum aanwezig te zijn. Dat is in het verleden niet echt anders geweest. Het forum heeft altijd gedraaid voor en door de forumleden en ik denk dat daar wel een en ander is veranderd.

  De moderators zijn deels gemotiveerde freelancers en deels vrijwilligers die allemaal op vrijwillige basis actief zijn. Veel van hen zijn dat al meerdere jaren dus ik kan me voorstellen dat door veranderende interesses en internet/mediagebruik hun aandacht en tijdsbesteding is veranderd.

  <….>

  Daarom zou ik allereerst willen beginnen met te vragen wie eventueel beschikbaar is voor moderator-schap om het beheer nieuw leven in te blazen. Ik ga dit sowieso ook in de huidige mod-groep gooien en met hen hierover van gedachten wisselen. In dit topic kan dat met de 'harde kern'.[/quote:df8520f3c9]

  Dat moderatoren door de tijd heen andere bezigheden, interesses en agenda's hebben gekregen is logisch natuurlijk, dat verwijt ik ook niemand. Maar dat men de boel daardoor maar wat liet aanmodderen wel. "Geef het dan aan, laat een andere het dan doen" dacht ik dan. En dat vond ik dan weer een taak van het forumbeheer. Delegeren houdt immers ook een stuk procesbewaking in (hoor mij nou ;-))

  Maar een paar alinea's verderop lees ik dan dat jou dit ook bezighoud en dat je van plan bent om er ook iets mee te doen, dus onderaan je reactie waren mijn vragen toch beantwoord. Ik vind het een duidelijke en positieve reactie.
  En wat beschikbaarheid voor het moderatorschap betreft, ik stuur je wel een DM. Want dat verhaal van mij gaat buiten de context van deze discussie.
 • Jeroen, allereerst mijn respect en dank voor je uitgebreide reactie. Ik ben blij dat het signaal serieus genomen wordt en dat men open staat voor verbeteringen.

  [quote:a2c4ad90d4="Jeroen de Jager"]Gevolg is wel dat er voor de redactie amper/geen tijd is om op het forum aanwezig te zijn. Dat is in het verleden niet echt anders geweest. Het forum heeft altijd gedraaid voor en door de forumleden en ik denk dat daar wel een en ander is veranderd.

  De moderators zijn deels gemotiveerde freelancers en deels vrijwilligers die allemaal op vrijwillige basis actief zijn. Veel van hen zijn dat al meerdere jaren dus ik kan me voorstellen dat door veranderende interesses en internet/mediagebruik hun aandacht en tijdsbesteding is veranderd. [/quote:a2c4ad90d4]Daar heb ik alle begrip voor. Echter, zoals Gooly ook aangeeft is het jammer dat men daarom de boel heeft laten versloffen. Niet dat ik de wijsheid in pacht heb, maar bij alle andere fora waar ik bij betrokken ben (allen gerund door vrijwilligers), geldt een regel dat van ieder teamlid een bepaalde minimum inzet vereist wordt. Lukt dat niet meer: even goede vrienden, en we gaan op zoek naar vervanging. Op die manier houd je de kwaliteit van het forum cq de website op peil.

  [quote:a2c4ad90d4="Jeroen de Jager"]De bezoekcijfers geven nog steeds een gezond beeld. Vooral door de 'naslagfunctie' en de goede indexering bij Google krijgen we veel nieuw bezoek. Helaas is die ook snel weer weg. [/quote:a2c4ad90d4]Is er ook een beeld van waarom men weer snel weg is? Het kan zowel positief zijn (direct gevonden waarnaar gezocht werd) als negatief (kon er niets mee / afgeschrikt). Dat is een wezenlijk verschil.

  [quote:a2c4ad90d4="Jeroen de Jager"]Daarom zou ik allereerst willen beginnen met te vragen wie eventueel beschikbaar is voor moderator-schap om het beheer nieuw leven in te blazen.[/quote:a2c4ad90d4]Tja. Ik heb hier best even over na moeten denken. Iemand die op een manier als deze aan de bel trekt, moet ook verantwoordelijkheid willen/durven nemen. Echter, het beleid van IDG en mijn mening liggen regelmatig niet op één lijn met elkaar, getuige ook de vele feedbacktopics van mijn hand. ;)
  Ik vraag me daarom ook af of het bevorderlijk is als ik onderdeel van het team word. Aan de andere kant: misschien valt er van 'binnenuit' meer te bereiken. :) Laat ik het zo zeggen: als jullie behoefte hebben aan mijn diensten, dan valt er zeker over te praten. Stuur me dan ook vooral een PB.

  [quote:a2c4ad90d4="Jeroen de Jager"]Heb wel een beetje geduld met me want ik kan niet altijd even snel en volledig reageren en zal zeker niet op elke opmerking en vraag reageren gezien mijn tijd. Bedankt voor jullie input![/quote:a2c4ad90d4]Tuurlijk. Dit is geen lees-klik-type-klik-klaar onderwerp. Neem je tijd. Zolang je het maar niet uit het oog verliest. ;)
 • ff een topic-kick, zojuist de enquete over het forum ingevuld. Benieud of dit ook echt tot de verleden jaar aangekondigde veranderingen gaat leiden of dat het laatste stukje forum binnenkort ook dood bloed.
 • Och, dat er een enquête gehouden wordt (wat ook echt wel een paar duiten én tijd kost) geeft toch aan dat er in geïnvesteerd wordt zou ik zeggen. :)
 • Het kan ook enkel zijn om te bepalen of de stekker eruit gaat of niet, dat is niet echt investeren. :wink:
 • Gezien de specifieke vragen (wat zou je verbeterd willen zien e.d.) verwacht ik niet dat ze de stekker eruit trekken. Sowieso: als je alleen maar benieuwd bent naar de bezoekerstrends heb je voldoende aan analytics en ga je geen dure enquête houden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.