Vraag & Antwoord

Feedback Forum

Fatsoenlijk Nederlands

Anoniem
None
94 antwoorden
 • Is er eigenlijk op dit forum een richtlijn over gebruik van Nederlands? Ik wil niemand verplichten een examen Nederlands af te leggen voordat ze iets mogen plaatsen en ik ben er langzamerhand wel aan gewend dat het verschil tussen en d en een t blijkbaar erg moeilijk is, maar sommige gebruikers, of het uit onwetendheid of gewoonte is, maken er een raar soort MSN-taaltje van dat nauwelijks te volgen is.
 • Het is niet de bedoeling dat men in een SMS/MSN stijl een bericht post.
  Er is hier geen officieele richtlijn voor, maar je kan uit het onderstaande wel de conclussie trekken dat duidelijke taal wel wenselijk is:

  [quote:4f87583eb5][b:4f87583eb5]Wees duidelijk[/b:4f87583eb5]


  Als u een nieuw onderwerp start, geef dan de essentie van uw vraag of stelling zo duidelijk mogelijk weer in de titel. Een onderwerp als Vraagje, Computerprobleem of Help mij zegt uw medebezoekers niets; de meeste onderwerpen in dit forum zijn immers hulpvragen bij computerproblemen. Neem het onderwerp van uw vraag kort in de titel op, bijvoorbeeld: Hoe sluit ik mijn analoge videorecorder aan op een pc? of IE 6 loopt vast onder Windows 95. Geef vervolgens in het bijbehorende bericht een duidelijke schets van de situatie. Zeg bijvoorbeeld niet slechts: Mijn computer doet het niet, maar geef aan wanneer uw probleem precies optreedt, wat er precies gebeurt, wat voor systeem of welke software u gebruikt en onder welke omstandigheden het probleem ontstaan is. Als u alle relevante informatie duidelijk bij uw vraag vermeldt, is de kans dat u snel een bruikbaar antwoord krijgt aanmerkelijk groter.
  Naar boven

  [b:4f87583eb5]Houd rekening met uw medegebruikers[/b:4f87583eb5]


  Wees vriendelijk en beleefd; grof verbaal geweld is in dit forum niet toegestaan. Val uw medegebruikers niet aan omdat hun kennis lager is dan de uwe, maar steek liever een helpende hand uit. Probeer tegelijkertijd in uw communicatie zou duidelijk mogelijk te zijn, zodat u uw medegebruikers niet voor raadsels stelt. En als u om de mening van anderen vraagt, wees dan niet verontwaardigd als u kritiek krijgt. Als u zich beledigd of benadeeld voelt door een medegebruiker, kunt u contact opnemen met een van de moderators.[/quote:4f87583eb5]

  Dit komt uit de Handleiding: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/faq.php#1
 • Dit zal wel een heel teer onderwerp zijn. Ooit op een ander forum (genealogie) een eindeloze discussie gezien, waar iemand (anders dan in deze posting!) weinig tactvol van de bovenste plank kritiek leverde op de vele spelfouten en het ontbreken van komma's en punten in postings van sommige forumleden. Het gevolg liet zich raden.

  Maar inderdaad soms wordt een taaltje toegepast, dat ik echt helemaal niets van de vraagstelling begrijp. En ik dus niet alleen. Begrijpelijk dat er af en toe dan een opmerking verschijnt van deze of gene van: "Leer eerst eens fatsoenlijk Nederlands", of "ga terug naar de lagere school".

  Uiteindelijk zal het toch de bedoeling zijn dat men je vraag meteen begrijpt. Dus is goede leesbaarheid alleen maar in het belang van een inzender zelf. En dan die d's en t's? Ach de een is daar gewoon wat bedrevener in dan de ander. En misschien wordt er soms iets te gauw op de verzendknop gedrukt, zonder de tekst nog even na te lezen. Ik probeer zelf zo zorgvuldig mogelijk te zijn, maar wil daar verder niet over zeuren.

  Dan het gebruik van komma's en punten. Sommigen vinden dit helemaal niet belangrijk. Het zij zo. Maar wat wordt er nu met de volgende leestekenloze zin zonder hoofdletters bedoeld:

  [i:2bf6b4e98e]pa zei jan zullen we vanmiddag een nieuwe computer kopen[/i:2bf6b4e98e]

  Wie stelt hier nu voor om een nieuwe computer te kopen, pa of Jan? Het is maar net hoe je het leest. Het lijkt me dat leestekens bij deze zinsconstructie onmisbaar zijn.

  Jan de Boer[i:2bf6b4e98e][/i:2bf6b4e98e]
 • Over de verkeerde plaatsing van trema's comma's e.d. zal ik niet vallen ook een d of een t maak ook ik nog wel eens een foutje mee. Maar het valt me op dat er steeds meer topics worden geopend in een soort MSN taaltje (bijvoorbeeld hier). Nu is dat wel heel modern maar bijhoorlijk vervelend om te lezen. Dus misschien dat hier wel wat meer aandacht op gevestigd kan worden.
 • Nou weet je, het zijn nieteens de eventuele spelfouten van de 'poster' die me ergeren. Een foudje :wink: kan iedereen maken, en ik vind dat we daar ook niet te moeilijk over moeten doen.

  Het is meer de vaagheid waarmee sommige mensen op dit forum zich duidelijk proberen te maken. Ik zal geen namen noemen want dat is zo lullig, maar ik zie het regelmatig. Echt, zinnen met de meest vreemde opbouw vliegen soms over dit forum. En dan denk ik bij mezelf : Goh, zou hij/zij dat zelf wel snappen.

  @ Red Dragon : Er staan wel richtlijnen voor in de FAQ`s, maar wees eens eerlijk, wie leest nou alle FAQ`s door ? Ik denk dat dat er maar heel erg weinig zijn.
 • Je geef dus een heel verkeerd voorbeeld Japaveh, heb je de laatste post al gelezen?
  [b:eeb1035a2e]thx het is gemaakt idd mij speling is niet echt goed maar daar kan ik niks aan doen ik heb dyslexie[/b:eeb1035a2e]
  Dat is dus heel iets anders, en hier dus ook niet van toepassing.
  Er staan fouten in ja, maar daar kan hij of zij niks aan doen.
 • [quote:27fc2cd432="Japaveh"]Over de verkeerde plaatsing van trema's comma's e.d. zal ik niet vallen ook een d of een t maak ook ik nog wel eens een foutje mee. Maar het valt me op dat er steeds meer topics worden geopend in een soort MSN taaltje (bijvoorbeeld hier). Nu is dat wel heel modern maar bijhoorlijk vervelend om te lezen. Dus misschien dat hier wel wat meer aandacht op gevestigd kan worden.[/quote:27fc2cd432]

  Schrijven mag dan moeilijk zijn, goed lezen schijnt ook een hele opgave te zijn. :o
 • [quote:ac52646511="De huismeester"]Je geef dus een heel verkeerd voorbeeld Japaveh, heb je de laatste post al gelezen?
  [b:ac52646511]thx het is gemaakt idd mij speling is niet echt goed maar daar kan ik niks aan doen ik heb dyslexie[/b:ac52646511]
  Dat is dus heel iets anders, en hier dus ook niet van toepassing.
  Er staan fouten in ja, maar daar kan hij of zij niks aan doen.[/quote:ac52646511]

  Mijn oprechte excuses [-P.C.F.-]eddie.

  Ik had per ongeluk dat topic nog onder de ctrl c staan toen ik poste. Inmiddels heb ik het topic veranderd. Het moet deze zijn.
 • Oops…André was me al voor :oops:
 • Hmm, het mag wel in de FAQ staan, maar wordt er ook, buiten de weggepoetste vloek in het door Japaveh aangehaalde topic, daadwerkelijk op gelet door de moderatoren?
 • Ach, persoonlijk heb ik er niet zo veel problemen mee, ik chat zelf ook geregeld via mns en consorten, zodat ik het taaltje zelf ook gebruik. Ik probeer hier op het forum wel zo veel mogelijk duidelijk nederlands te typen, maarja, af en toe shiet er wat uit.
  Net zoals J. de Boer als zegt:[quote:97efa572ce="J. de Boer"]Dan het gebruik van komma's en punten. Sommigen vinden dit helemaal niet belangrijk. Het zij zo. Maar wat wordt er nu met de volgende leestekenloze zin zonder hoofdletters bedoeld:

  pa zei jan zullen we vanmiddag een nieuwe computer kopen

  Wie stelt hier nu voor om een nieuwe computer te kopen, pa of Jan? Het is maar net hoe je het leest. Het lijkt me dat leestekens bij deze zinsconstructie onmisbaar zijn.[/quote:97efa572ce]Aan het missen van leestekens, hoofdletters en interpuncties, etc. kan ik mij ook ergeren.

  Aan typefouten erger ik mij veel minder. Iedereen is niet gezegd met een foutloos typen. Niet iedereen heeft een hoge opleiding of stond vooraan toen God het verstand uitdeelde.
 • we zijn niet allemaal zo intelectueel ingesteld en je kan de mensen dus niet verbieden goed nederlands te schrijven, kijk als jij het niet duidelijk vindt dan geef je geen antwoord of lees je ut gewoon niet (hopelijk is dit leesbaar :P).
 • [quote:4a2d7e1bdf="Chrusher"]je kan de mensen dus niet verbieden goed nederlands te schrijven(hopelijk is dit leesbaar :P).[/quote:4a2d7e1bdf]

  Niemand verbied iemand hier om goed nederlands te schrijven :wink:

  Maar het gaat er wat mij betreft om dat een post gewoon goede zinnen bevat en niet in 1 of andere msn/sms taal geschreven wordt. En dat er dan een commatje of zo verkeerd staat, dat is niet het punt wat mij betreft
 • [quote:3b931a7ab7="Chrusher"]we zijn niet allemaal zo intelectueel ingesteld en je kan de mensen dus niet verbieden goed nederlands te schrijven, kijk als jij het niet duidelijk vindt dan geef je geen antwoord of lees je ut gewoon niet (hopelijk is dit leesbaar :P).[/quote:3b931a7ab7]Neem aan dat je verplichten bedoelt. Helemaal waar. Maar wie heeft er nu belang bij om goed begrepen te worden? Als de meerderheid niets kan maken van het brabbeltaaltje wat soms in berichten staat, heeft de vraagsteller daar dus niets aan. Dat is wat ik bedoel met mijn eerdere reactie, verder niets.

  Jan de Boer
 • Mijn bedoeling is ook niet om mensen te verplichten perfect Nederlands te schrijven. Dat is niet voor iedereen weggelegd, misschien uit desinteresse of omdat met twee vingers typen al ingewikkeld genoeg is zonder op spelling te moeten letten.

  Maar ik vind wel dat je een beetje rekening moet houden met anderen en in een voor iedereen begrijpelijke taal een vraag moet stellen of een antwoord moet geven. Tenslotte bestel je in Amsterdam ook niet een biertje in plat Limburgs.

  En dat je "het dan maar niet moet lezen" of "dan maar niet moet reageren" is wel tekenend voor de hedendaagse maatschappij. Het is niet ieder voor zich; met z'n allen moeten we dit forum een beetje leefbaar houden en ik vind het toch een beetje een kwestie van fatsoen dat je daarbij in begrijpelijke taal met elkaar communiceert.
 • Waar ik mij trouwens meer aan kan ergeren is een onduidelijke titel. Zoals in forum Videokaarten nu het geval. Een topic met de veelzeggende naam: 'Beeld'. Daar kan ik mij wel druk om maken.
 • Ik heb er op zich niet zoveel problemen mee, ik maak ook om de haverklap typo's… (is dat MSN-taal? :-)) Zolang het niet veel verder gaat dan typo's en [i:f7e6a4b982]een paar[/i:f7e6a4b982] d/t-fouten (dyslectici uitgezonderd), en het niet verder gaat dan termen als RTFM ('Read The :evil: Manual') en UTFS (Use The :evil: Search), vind ik het best, ff etc is ook best. Vervelend vind ik het wel als iemand eindigt met mazzuhl of, nog erger, met HELLUUHHHP!!!!!!, maarja, da's natuurlijk mijn persoonlijke mening (Volgens word is dat grammaticaal correct nederlands, en ja, ik weet het, Nederlands moet eigenlijk met een hoofdletter). Op dit forum zitten ook een aantal nick's waarvan ik denk… OM(F)G (weer geen MSN-taal, dit was er voor MSN, voor ICQ zelfs, dit is uit de tijd dat Linus Torvalds zijn terminalemulatie Linux aan het schrijven was, waarschijnlijk nog wel van eerder)
  Kijk eens in de gebruikerslijst, sorteer op naam

  [persoonlijke mening]Aantal groepen: Onorigineel, (zeer) irritant en de rest :-)
  Irritant zijn alle gebruikersnamen met leestekens voor of voor én achter de gebruikersnaam ('Psyche!' is niet irritant), meerdere leestekens achter elkaar, '..::'-rijtjes, etc
  ZEER irritant zijn onoriginele irritante gebruikersnamen, bv:
  '!BreeZer!', verzin iets origineels
  '***FORUM POLITIE***', hee, dat ben ik jah!
  '*amd*', '*XP*, '…::: Acheron :::…', etc

  Heerlijk (waarschijnlijk vrij onleesbaar) relaas :-)
 • [quote:69d4473d61="Johnny321"]Waar ik mij trouwens meer aan kan ergeren is een onduidelijke titel. Zoals in forum Videokaarten nu het geval. Een topic met de veelzeggende naam: 'Beeld'. Daar kan ik mij wel druk om maken.[/quote:69d4473d61]Om maar helemaal te zwijgen over "Help!!!!" of "Vraagje".

  Jan de Boer
 • Ik kan zeggen dat ik mijzelf kapot erger aan spelfouten, onjuiste of ontbrekende interpunctie, enz. Maar ik ga het echt niet zitten verbeteren. Ik ben er ook al tijden mee gestopt er iets over te zeggen. Maar als het echt zo beroerd is dat het onleesbaar wordt, dan doe ik er wat aan. Net zoals meT (oeps…) onduidelijke titels.
 • [quote:7bc77e3be3="BrigitteW"]Hmm, het mag wel in de FAQ staan, maar wordt er ook, buiten de weggepoetste vloek in het door Japaveh aangehaalde topic, daadwerkelijk op gelet door de moderatoren?[/quote:7bc77e3be3]

  Als ik het tegenkom zeg ik er meestal wel wat van, maar vooral als het heel erg is, dus heel onduidelijk en erg "MSN style".
  Vloeken en ander grof taalgebruik worden door mij doorgaans altijd verwijderd.

  [quote:7bc77e3be3="Johnny321"]Waar ik mij trouwens meer aan kan ergeren is een onduidelijke titel. Zoals in forum Videokaarten nu het geval. Een topic met de veelzeggende naam: 'Beeld'. Daar kan ik mij wel druk om maken.[/quote:7bc77e3be3]

  Ik heb deze topic titel reeds veranderd.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.