Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

VPN is er , maar hoe verder

Anoniem
hny
2 antwoorden
 • 2 vestigingen met ADSL en vpn tunnel mbv
  2 cisco routers met vast IP adres,
  2 netwerken met verschillende IP range
  en 2 W2000 sbs servers met verschillende domein namen.
  De ping naar het andere netwerk, server en werkstations op basis van IP adres werkt.
  Hoe nu verder?
  Hoe kunnen de werkstations nu bij het andere netwerk, de shares en bestanden?
  Ook bij "microsoft windows netwerk" zie ik alleen het lokale netwerk.
 • Om te beginnen is het het makkelijkst als je een trust hebt. Helaas is dit een van de redenen waarom ons bedrijf geen Windows 2000 SBS verkoopt, want een trust leggen tussen twee domeinen is niet mogelijk met SBS. Het kan ook zonder trust, maar dan hebben werkstations in het ene domein geen rechten in het andere domein. Draai je Windows 9x clients heb je pech, want die kunnen niet authenticeren in een ander domein, bij Windows 2000 en XP krijg je nog een keurig inlogscherm als je een verbinding maakt met een PC uit het andere domein.

  Om het andere domein te kunnen bereiken moet je een route hebben naar het andere domein. Ligt er maar 1 verbinding je netwerk uit, is het makkelijk, je default gateway is dan de enige router die er is, heb je meerdere routers, moet je op de Windows 2000 server Routing and Remote Access inschakelen als "network router". Je kan dan een static route aanmaken en op de clients deze server als default gateway opgeven.

  Verder is het makkelijk om een vorm van naam-resolutie te hebben, zowel in de vorm van DNS, als WINS, anders kunnen de clients geen computer in het andere domein benaderen op basis van computernaam. Voor DNS kun je een secondary zone aanmaken voor het andere domein, voor WINS kun je een replication partner inschakelen.

  Mocht je verder nog vragen hebben, horen we ze wel.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.