Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

netwerk down

Anoniem
Hans.Vosman
8 antwoorden
 • Hallo,

  Al jarenlang maak ik gebruik van een sitecom 4 ports router met daaronder een 8 ports switch. We hebben zo'n 8 computers die regelmatig voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Sinds korte tijd is daar nog een computer bijgekomen (P3, niet een van de nieuwste). Op het eerste gezicht ging alles goed. Enkele weken hierna ging alles flink fout en was de ping zo hoog dat er niet meer te werken was op het netwerk (als er nog gepingt kon worden). Niemand had meer internet. Het vreemde is, alles individueel werkt goed, niets raars gevonden. Als er de ene dag 6 computers aanstaan gaat alles goed, de volgende dag is het netwerk weer down. Soms is dit al met 3 computers. Als ik de router individueel test dan gaat het ook goed, alsmede voor de switch. Als ik alle computers controleer dan merk ik dat bepaalde computers vreselijke vertraging en collisions op het netwerk veroorzaken. Deze opstelling en configuratie heeft jarenlang goed gewerkt, ik kan geen switch, router of netwerkkaart vinden die kapot is, allemaal werken ze individueel goed, maar opeens werkt niets meer samen. Softwarematig is het niets. Hardwarematig weet ik niet waar ik moet zoeken. De ene computer veroorzaakt echter meer latency en collisions dan de ander maar dat is (naar ik aanneem) al jaren zo geweest. Ik ben de wanhoop nabij, en weet niet waar ik moet zoeken om dit op te lossen. Het lijkt me stug dat opeens 3 netwerkkaarten dusdanig veel verkeer genereren dat het netwerk niet meer draait. Wie o wie helpt mij uit deze rotsituatie?
 • Ter aanvulling: Er lopen vanaf de router 3 aan elkaar gebonden utp kabels (dmv tie rips) maar beneden. Bestaat er een mogelijkheid dat deze elkaar interfereren aangezien het unshielded is ipv shielded? Voornamelijk die computers veroorzaken een erg hoge ping, en verpesten het netwerk. Als ik de router ping nadat deze computers erin zijn geplugt krijg ik regelmatig time-outs.
 • Heb je al aan één of meerdere virussen gedacht (worm, trojan of bom)?
 • Misschien toch ergens een "zieke" netwerkkkaart
  Aardingsproblemen kunnen ook een oorzaak zijn vooral als de afstand toeneemt tussen de pc's en de omgeving /kabels veel storing tegen komen.
  Switch die kapot aan het gaan is.

  Zelf heb ik meegemaakt dat een twee switches niet werkten doordat er een spanningsverschil was tussen beide omgevingen.
  Dit is opgelost door een draad van de aardaansluitingen van beide switches te leggen.
  Peter
 • Een virus is het niet, alles al gecheckt. Dat spanningsverschil is een goede tip, maar dat verklaart niet dat het systeem al jarenlang goed heeft gedraaid en nu opeens niet meer draait lijkt me. Is het mogelijk dat er storing ontstaat tussen de drie aan elkaar ge-tie-ripte kabels?
 • [quote:d630c76313="flenk"]Is het mogelijk dat er storing ontstaat tussen de drie aan elkaar ge-tie-ripte kabels?[/quote:d630c76313] Is dat een recente wijziging? Zó ja, onstonden de problemen na de wijzigingen of bestonden die al? het kan een kabel probleem zijn. Met name de kabels waar wel een aan getrokken wordt. TJa, soms ooj een hardware probleem, MTBF …
 • Ja dat is inderdaad een recente wijziging. Er lopen nu drie aan elkaar gebonden kabels naar beneden die alledrie flink wat trekken. Ik vraag me af of deze kunnen interfereren dus en daardoor het netwerk zo traag kunnen maken. Is het in dat geval beter stp (shielded) te gebruiken ipv utp (unshielded)?
 • Het wordt in ieder geval niet veroorzaakt door interferentie tussen de snoeren, dit probleem heb ik ook al ge-elimineerd. Iemand nog andere suggesties?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.