Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerk aanpassen

Anoniem
TomNL
3 antwoorden
 • Hallo,

  Op dit moment heb ik de volgende opstelling.
  1 pc met Smoothwall (kabelinternet)
  1 pc (WXP) met een laserjetprinter
  1 pc (WXP) met een kleurenprinter
  1 pc (W98)

  Met name omdat vaak maar 1 client aanstaat is het denk ik niet verstandig om een pc uitsluitend als firewall te laten draaien (energieverbruik). Bovendien maakt dit aparaat zelfs op zolder nog vrij veel lawaai.

  Nu wil ik dus gaan kijken naar wat alternatieven.
  Graag zou ik daarbij wat advies kunnen gebruiken.

  Welke router kan ik het beste nemen? Het zou handig zijn als de laserjet meteen vanaf elke pc kan printen , dus zonder dat ie aan een pc hangt die aan moet staan. Nu weet ik dat er routers zijn die een printserver hebben, maar werkt dit ook als de router op een andere verdieping staat dan de printer?

  Nu liggen er overal al kabels getrokken. Maar wellicht koop ik binnenkort een laptopje en dan is het toch wel handig als ik een draadloos netwerk heb. Bestaan er routers die beide functionaliteiten bieden, dus 3 pc's aansluiten via kabel en daarnaast nog een access point voor wireless gebruik?

  Kortom, ik ben best een leek op netwerkgebied. Softwarematige routers begrijp ik wel, maar van switchen/routers heb ik nog niet veel kaas gegeten. Wie kan me helpen?
 • Dit zijn veel vragen.
  Hier een paar antwoorden:
  Kabel en draadloos is prima te combineren door een daarvoor geschikte router aan te schaffen bv een sitecom WL18 (Of WL17, ben het nummer even kwijt maar je kunt het vinden op www.sitecom.nl). Geeft je vier kabel aansluitingen naast WiFi draadloos en een printerserver. Heeft een switchfunctie en een ADSL/Kabel functie (overigens geef ik de Sitedom als een voorbeeld omdat ik daar zelf goede ervaringen mee heb. Er zijn er veel meer - Sweex, Linksys, Trust, enz).

  De afstand die Wireless kan worden overbrugd is afhankelijk van een aantal factoren waarbij de sterkte van de zender/ontvanger en de hindernissen in huis (muren - gewapend beton!!) de belangrijkste zijn. Kabels kennen dit probleem niet maar hebben andere bezwaren.
  Ik heb recentelijk en (KPN) Speedtouch 570 router/modem geinstalleerd die volgens de fabrikant 60 meter reikwijdte heeft en volgens KPN 30 meter. Ik mijn geval houdt het 2 etages hoger en pak weg 12 meter weg gewoon op.

  Voordat je een printerserver aanschaft moet je eerst op de website nagaan of je bestaande printers dit wel aankunnen. HP heeft op de website een hele lijst printers staan die niet via een server, of soms alleen via hun eigen server, draaien. Hebben andere merken vast ook last van.

  In ieder geval al wat informatie.
  Succes
 • Nog even een waarschuwing. Let er op of de router/modem combinatie geschikt is je kabelnet. Niet alle Kabel providers gebruiken de zelfde standaards. Smoothnet zegt mij niets.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.