Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Netwerkprobleem xp pc en win98 pc's

Anoniem
1Ed
13 antwoorden
 • Mijn pc op XP is via HUB verbonden in LAN met nog 2 pc's op Win 98. De win 98 pc's zien elkaar moeiteloos in het netwerk, bestanden kunnen worden uitgewisseld (pingen gaat uiteraard ook).
  Pingen vanaf de xp pc naar de 2 win98 pc's gaat goed! Ook pingen vanaf de win 98 pc's naar de xp pc gaat goed. Internetconnectie vanaf de xp pc wordt ook goed gedeeld evenals de printer die aan de xp pc hangt. Maar de xp pc geeft de win 98 pc's niet weer in "mijn netwerklocaties" . Het hele spul behoort tot dezelfde netwerkgroep en ik heb het al geprobeerd of firewall aan/uit en de IP-adressen trusted gemaakt. De foutmelding is zo'n vage of .. of.. melding (kan netwerklocatie niet vinden of ik zou onvoldoende rechten hebben)
  Echt idioot wordt het omdat een heel enkele keer (volstrekt willekeurig, voor zover ik kan nagaan) het hele netwerk wel zichtbaar is vanaf de xp pc (en wederzijds)!
  Volgens mij is het ooit misgegaan na installatie van een "update". Ik weet alleen niet welke en via systeemherstel heb ik het niet kunnen oplossen.
  Ik hoop dat een deskundige lezer dit gekrabbel van een amateur begrijpt en een oplossing kan aandragen. Ik heb al in andere draadjes gekeken maar vond daar niet zo snel iets wat goed op mijn probleem aansluit.
 • Het probleem komt voort uit een bug in Win98. De Win98 PC's willen voor masterbrowser spelen, terwijl dit volgens Microsoft gedaan moet worden door de PC met het nieuwste besturingssysteem.

  2 oplossingen:

  - Zet op de Win98 PC's de masterbrowser functie uit (Bij eigenschappen van bestand- en printer delen bladeren niet op automatisch. Nadeel: Als de XP machine uit staat, zien de Win98 PC's elkaar niet.

  of

  - Installeer een 2e netwerkprotocol, zoals IPX of netbeui (Bij XP op de CD onder valueadd, bij Win98 als standaardprotocol meegeleverd)
 • Herman, bedankt voor de snelle reactie.
  Optie 1 geeft geen verandering.
  Optie 2: wat zijn de verder gevolgen van het installeren van een ander protocol? Begrijp ik je goed dat dit [u:8aca49bafd]naast [/u:8aca49bafd]TCP/IP gaat draaien?
  Kan jij verklaren waarom zeer incidenteel de hele netwerkgroep wel zichtbaar is (dus niet alleen de win 98 pc's onderling), terwijl de optie automatisch bladeren was ingeschakeld (ik verwijs naar jouw 1e suggestie)?

  Edit:
  op één van de win '98 pc's staat NETBEUI al als protocol geactiveerd (incl bestand en printerdelen)

  Dus ….??
 • Het 'elkaar zien' in je netwerk omgeving heeft te maken met de 'master browser' van je netwerk. Op het moment dat een PC een overzicht wil hebben van de systemen in het netwerk, wordt er gezocht naar de 'master browser' die dit overzicht zou moeten leveren. MS heeft bedacht dat in een gemixte OS omgeving de 'master browser' wordt toegekend aan (in deze volgorde) de PDC (of bij W2k de DC met de master catalog), BDC, NT/XP station, Win9x.
  Het probleem ligt bij de Win9x machines die (bug) van mening zijn (en blijven) dat ze de 'master browser' zijn.
  Dit resulteert in een NT/XP machine die alle PC's ziet en vervolgens een 'verkiezing' afroept om zijn 'master browser' schap toe te kennen.
  Een van de Win9x machines blijft van mening dat ie de MB is en zal de XP/NT machine ook niet in de lijst opnemen.
  Als je snelle PC's hebt gaat het bij Win9x machines met alleen TCP/IP (en zonder WINS server) ook nog eens mis doordat bij de TCP/IP detectie naar de MB op een netwerk een aantal clockcycli i.p.v. een vaste tijd wordt gewacht totdat de MB antwoordt geeft.
  Dit resulteert in allerlei problemen met het wel/niet/gedeeltelijk 'zien' van stations op een TCP/IP Win9x netwerk.

  Oplossing: Installeer een WINS server of:
  Schakel onder de eigenschappen van bestands-en printerdelen van de Win9x machines het 'automatisch' bladeren uit. (ofwel voorkom dat de Win9x machine MB kan worden)
  Installeer het IPX protocol en (onder Win9x) zet in de eigenschappen NETBIOS aan. (dit voorkomt het MB detectie timing probleem)

  De MB is wordt bovendien alleen 'gebonden' op 1 netwerk kaart. Als dat de NIC is die aangesloten is op het internet, terwijl de andere computers via de tweede NIC verbonden zijn, zal deze PC de anderen NOOIT 'zien'.
  Controleer of de TCP/IP NETBIOS settings van de internet verbonden NIC uit staan en ook de disk/printer sharing voor deze NIC uitgeschakeld is.

  NETBEUI is overbodig.
 • Als je kiest voor IPX is NETBEUI inderdaad overbodig.
  Het verhaal van Ruud is geheel juist.
  De gevolgen van het installeren van een tweede netwerkprotocol is dat je een tweede link hebt tussen de PC's. Dit zal je netwerk nauwelijks vertragen. Het herkennen van de andere PC's wordt daarmee wel versneld omdat je de bug van Win98 omzeilt.
 • Ruud ook bedankt voor de snelle reactie. Ik ga in ieder geval aan de slag.
  - Wat zijn de verdere gevolgen wanneer ik IPX protocol installeer?
  - Waar vind ik Wins server en geeft dat verder nog gevolgen?
  - kan jij verklaren waarom de PC's elkaar heel nu en dan toch zien (dus xp <–> win98) terwijl automatisch bladeren op "aan" staat?
  Tja, een antwoord geeft gelijk weer diverse vragen maar ik stel heb op prijs wanneer je de moeite neemt om er op in te gaan.
 • - Wat zijn de verdere gevolgen wanneer ik IPX protocol installeer?
  Verder dan bovengenoemd geen 'gevolgen'. Bijkomend voordeel is dat sommige (LAN) spelletjes alleen met IPX werken.

  - Waar vind ik Wins server en geeft dat verder nog gevolgen?
  Dan zul je een NT4/W2k/W2003 server moeten installeren met WINS.

  - kan jij verklaren waarom de PC's elkaar heel nu en dan toch zien (dus xp <–> win98) terwijl automatisch bladeren op "aan" staat?
  Dan is waarschijnlijk de XP Master Browser en krijgt de Win9x machine bij opstarten (op tijd) door dat de XP MB is en zal voor het 'bladeren' van het netwerk ook netjes de MB consulteren.
  Het gaat mis als een Win9x machine MB is. Je ziet dan ook in de logfiles van de XP machine dat deze continue 'verkiezingen' afroept om het MB-schap toet te eigenen, maar de Win9x machines negeren dat.
 • Oké, hou je vast.
  Ik heb even een andere pc met xp in het netwerk gehangen en die ziet [u:7a2156fb46]wel [/u:7a2156fb46]de andere win98 pc's maar niet de xp pc die ik maar de server of host noem. Zelfde resultaat dus als de win98 pc's. Ik heb de optie bladeren, waarover jullie iets melden, zelfs op automatisch staan bij win98 pc's.
  De host/server xp is nog steeds netwerkblind en meldt onafgebroken "MSHOME is niet toegankelijk. U hebt mogelijk niet de juiste machtigingen voor deze netwerkbron. ….. De lijst met servers voor deze werkgroep is momenteel niet beschikbaar". Ik ben administrator op die pc (die uiteraard tot dezelfde netwerkgroep behoort)

  Ik puzzel verder, suggesties blijven hard nodig.
 • [quote:2519f17838]Internetconnectie vanaf de xp pc wordt ook goed gedeeld [/quote:2519f17838]
  Zoals ik al zei: NETBIOS TCP/IP en 'delen' op de NIC die op het internet is aangesloten UITSCHAKELEN.
 • tja, het zal wel onvergevelijk dom zijn maar waar vind ik "delen" waar jij het over hebt. NETBIOS TCP/IP uitschakelen is wel gelukt met als resultaat dat de host/server zichzelf laat zien in de netwerkomgeving.
  IPX is inmiddels geïnstalleer op win98 en xp maar nog geen verschil. Misschien dat het in dat stukje "delen" zit?

  edit:
  bij eigenschappen voor netwerkbrug (op de xp) heb ik het vinkje voor bestand- en printerdelen weggehaald. Is dat wat je bedoelde? Ik zie nog geen verschil trouwens en loop ik niet het gevaar dat er nu juist geen file/printerdeling meer kan? (ja, ik ben een leek)
  NB: op win98 pc zie ik bij tabblad Netwerk/TCP/IP/NETBIOS een niet te wijzigen vinkje bij "NETBIOS activeren via TCP/IP"
  TCP/IP is voorkeursprotocol
 • In de TCP/IP bindingen van de machine die OP HET INTERNET is aangesloten alleen 'delen' op de NIC die OP HET INTERNET is aangesloten uitzetten.
 • Da's wel helder maar bij de netwerkverbindingen op de xp zie ik een LAN verbinding (SIS 900 based PCI fast ethernet adapter), een 1394 verbinding (1493 netwerkkaart) en een netwerkbrug (MAC-brugminipoort). Die laatste heeft als enige de mogelijkheid om protocollen en dergelijke in te stellen. Daar heb ik dus de vinkje bij bestand/printerdelen uitgezet met de vraag of daarmee het gehele file/printersharing niet omzeep wordt geholpen? Al met al helpt het nog niet veel, behalve dat de host/server zichzelf nu presenteert in de netwerkomgeving
  Blijft toch ook vreemd dat die andere xp'er die ik erin heb hangen wel de win98 pc's ziet?
 • Heb je de firewall nu wel uit ?
  Alleen de 'delen' bindingen op de brug uitzetten heeft geen invloed op het 'delen' via de SIS900

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.