Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

Internet delen gaat goed: Intern netwerk werkt niet

Anoniem
kamakazi
9 antwoorden
 • - Zitten de IP adressen wel in hetzelfde netwerk?
  - Is de firewall op beide XP machines zo ingesteld dat het interne netwerk wel gezien mag worden?
  - Draait er geen andere firewall op de XP machines?
  - Mogelijk zit de firewall in de router in de weg.
  - heb je wel wat gedeeld staan op de XP PC's? Zolang je niets deelt wordt de PC ook niet gezien door anderen.
 • De volgende situatie:
  2 computers met beiden WindowsXP-home. Kabelinternet komt via het kabelmodem binnen op een router. Deze verdeelt het internet over deze 2 computers. Beide computers werken goed op het internet.

  Nu wil ik deze 2 computers ook onderling met elkaar laten communiceren via het netwerk (dat gaat dus via de router). Via de XP-wizzard-netwerk komt er al gauw een melding dat deze manier van aansluiten onveilig is i.v.m. van buitenaf (internet) komend onheil… De veiligheid van de computers kan niet gegarandeerd worden. Als ik toch verder ga met de installatie-wizzard, worden de beide computers opgenomen in het netwerk (werkgroep MSHOME) en hebben beiden een eigen naam (Woonkamer + Zolder). Beide computers hebben een gedeelde map (er staat een handje onder). Maar in de praktijk is nergens iets van de andere computer te bekennen. Wat doe ik nu verkeerd?

  Sorry als het antwoord al eerder gegeven is, ik kom er niet uit in de FAQ's.
 • [quote:b72de29715="HermanH"]- Zitten de IP adressen wel in hetzelfde netwerk?
  - Is de firewall op beide XP machines zo ingesteld dat het interne netwerk wel gezien mag worden?
  - Draait er geen andere firewall op de XP machines?
  - Mogelijk zit de firewall in de router in de weg.
  - heb je wel wat gedeeld staan op de XP PC's? Zolang je niets deelt wordt de PC ook niet gezien door anderen.[/quote:b72de29715]
  - Zitten de IP adressen wel in hetzelfde netwerk? [b:b72de29715]Hoe kan ik dat controleren?[/b:b72de29715]
  - Draait er geen andere firewall op de XP machines? [b:b72de29715]Op een van de twee staat Zone-alarm.[/b:b72de29715]
  - heb je wel wat gedeeld staan op de XP PC's? Zolang je niets deelt wordt de PC ook niet gezien door anderen. [b:b72de29715]Ja op beide computers staat de map "Gedeelde documenten" gedeeld. Er staat een "handje" onder.[/b:b72de29715]
 • - Of de PC's in het zelfde netwerk zitten, kan je zien aan de IP-adressen en de netmasks. Geef die even weer. Je kunt die vinden door de command-prompt te openen en het commando ipconfig te gebruiken.

  - Je beantwoord de vraag niet of de firewall van XP wel is uitgeschakeld of in ieder geval zo is ingesteld dat de PC's elkaar mogen zien.

  - Zone-alarm dient ook zo ingesteld te worden dat je wel toegang hebt op de andere PC en de andere PC ook bij die met zone-alarm.
 • [quote:25e3c91893="HermanH"]- Of de PC's in het zelfde netwerk zitten, kan je zien aan de IP-adressen en de netmasks. Geef die even weer. Je kunt die vinden door de command-prompt te openen en het commando ipconfig te gebruiken.

  - Je beantwoord de vraag niet of de firewall van XP wel is uitgeschakeld of in ieder geval zo is ingesteld dat de PC's elkaar mogen zien.

  - Zone-alarm dient ook zo ingesteld te worden dat je wel toegang hebt op de andere PC en de andere PC ook bij die met zone-alarm.[/quote:25e3c91893]IP woonkamer: 192.168.168.253
  IP zolder : 192.168.168.254
  subnetmasker: 255.255.255.0 (2x hetzelfde)
  standaardgateway: 192.168.168.168.230 (2x hetzelfde)

  De firewalls van XP zelf zijn beiden uitgeschakeld.

  Zolder heeft ZoneAlarm erop staan. Die firewall was maximaal ingesteld. Door op medium te zetten, was opeens Woonkamer zichtbaar. Dat is het begin. Nu de vanaf Woonkamer nog Zolder kunnen benaderen…
 • Vanaf Zolder is de printer bij Woonkamer nu ook te benaderen. Afdrukken gaat goed.

  Als ik bij Woonkamer bij "Mijn Netwerklocaties" kies voor "Zoeken naar computers in werkgroepen", komt \\Zolder er wel bij te staan. Er verschijnt een foutmelding met de tekst: "\\Zolder is niet toegankelijk. U hebt mogelijk niet de juiste machtigingen voor deze netwerkbron. Neem contact met de beheerder van de server op als u wilt weten of u toegangsmachtigingen hebt". En daaronder:
  Kan het netwerkpad niet vinden.
 • geef zonealarm op zolder in zijn toestemmingen het nummer (192.168.168.253) van de beneden computer vrij
  ik moest bij mij ook de lokale netwerk vrij geven in zonealarm voor ik ermee kon werken
 • Wederom dezelfde meldingen, zowel weer op Zolder als Woonkamer:
  \\…. is niet toegankelijk. U hebt mogelijk niet de juiste machtigingen voor deze netwerkbron. Neem contact met de beheerder van de server op als u wilt weten of u toegangsmachtigingen hebt".

  Dit blijft terugkomen, ook als Zonealarm op Zolder permanent uitgezet is.
 • En de oplossing was: ZoneAlarm op de Zolder-pc verwijderd. En alles werkt opeens goed! Toch wel krachtig spul dat ZoneAlarm :D De router heeft toch een hardwarematige firewall, dus ik kan leven zonder ZoneAlarm.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.