Vraag & Antwoord

Aanleg, installatie, instellingen

4 netwerk van buiten af toegankelijk maken via 1 lijn ADSL

Anoniem
None
5 antwoorden
 • Ik wil 4 gescheiden netwerk maken.

  Bijvoorbeeld

  Netwerk 1 Netwerk 2
  172.16.32.x 172.16.64.x
  255.255.224.0 255.255.224.0

  Netwerk 3 Netwerk 4
  172.16.96.x 172.16.128.x
  255.255.224.0 255.255.224.0

  Deze 4 netwerken wil ik allemaal via 1 windows 2000 domein-server en 1 Windows 2000 ISAServer draaien omdat we maar 1 internet verbinding hebben. Ook moeten de accounts overal hetzelfde zijn (Daarom 1 domein controller of te minste 1 Active Directory.

  Nou komt het probleem. Van buiten af moet er via VPN verbinding gemaakt kunnen worden met ALLE netwerken. Zodat er via remote controle programma's problemen opgelost kunnen worden.

  Ook wil ik dat ieder netwerk zijn IP's krijgt van een DHCP server.

  Hoe pak ik dit het beste aan ? Routers zijn helaas niet mogelijk (denk ik) omdat er dan geen remotedesktop verbindingen met alle pc's mogelijk zijn.

  Weet iemand de beste oplossing ?
 • [code:1:af74351dde]Routers zijn helaas niet mogelijk (denk ik) omdat er dan geen remotedesktop verbindingen met alle pc's mogelijk zijn.[/code:1:af74351dde]

  Remote desktop wordt niet door gebruik van een router verhinderd. Dus routers zijn wel mogelijk. En met gebruik van routers is het geen moeilijk probleem meer lijkt mij. Als je een router hebt die VLAN ondersteunt heb je zelfs aan 1 router en 1 switch voldoende.
 • Dus eigenlijk heb ik dus 4 routers nodig met DHCP ingebouwt… Maar voor onze routers moet je altijd poorten openzetten en dat kan meestal alleen maar voor 1 pc….

  Dat is tenminste met Zyxel P300 zo…. Dus als het aan de router ligt welke routers kan ik dan het beste kopen ?

  En hoe gaat het met VLAN dan ?
 • Een router is een aparaat dat je kunt plaatsen tussen 2 netwerken. In de router kan een firewall zitten. Daarop kan je dan poorten open zetten voor 1 PC of voor een heel netwerk. Je kunt die firewall ook uitzetten.

  Een VLAN oftewel een Virtueel Local Area Network kan je met sommige routers maken. De router zorgt dan dat verkeer dat binnenkomt op poort 1 van netwerk 1 ook weer naar poort 1 gaat, maar nu naar netwerk 2 en andersom. Via de switch worden de netwerken dan aan de router gekoppeld. Dit wordt ook wel routing on a stick genoemd. Hoeveel VLAN's je kan maken hangt zowel van je switch (aantal poorten) als van je router af. Deze techniek wordt niet door alle routers ondersteund! Meestal zit deze optie op de duurdere routers en moeten die vaak gekoppeld worden aan een switch van hetzelfde merk. Cisco biedt o.a. die mogelijkheid.

  Zoals in bovenstaand verhaal al staat, kan je een router direkt aan een switch koppelen. Aan een hub gaat overigens ook. Dus overal waar je verder switch ziet staan, mag je ook hub lezen.
  Aan de switch kan je PC's hangen, maar ook andere switches. Het aantal is afhankelijk van het aantal poorten en de gekozen netwerktechnologie.

  In plaats van een router zou je overigens ook een Bridge kunnen gebruiken. Een Bridge koppelt netwerken aan elkaar. Dit hoeven geen netwerken te zijn met een gelijke netwerktechnologie. Bridges worden niet zo veel gebruikt.

  Voor het koppelen van 4 netwerken kan je dus inderdaad 4 routers gebruiken. In feite maak je dan 5 netwerken. De routers moet je immers ook aan elkaar koppelen. Je kunt er ook voor kiezen om al je netwerkverkeer over verschillende netwerken te routeren.

  Netwerk 1 is dan verbonden mbv router 1 aan netwerk 2. Netwerk 2 is mbv router 2 verbonden aan netwerk 3 en netwerk 4 kan mbv router 3 verbonden worden aan netwerk 2 of 3.
  Nadeel is dat dan al het verkeer tussen netwerk 1 en de andere netwerken over netwerk 2 loopt. Bovendien moet je in router 1 dan programmeren dat de standaard gateway router 2 is voor netwerk 3 (en als router 3 aan netwerk 2 hangt, router 3 voor netwerk 4). In router 2 moet je aangeven dat de standaard gateway router 2 is (en als router 3 aan netwerk 3 hangt, router 3 voor netwerk 4). In router 3 moet je programmeren dat router 2 de standaard gateway is (en als router 3 aan netwerk 2 hangt, router 1 voor netwerk 1). Je ADSL modem kan je dan hangen aan 1 van de switches in netwerk 2 of 3. Ook daar moet dit modem (is eigenlijk ook een router) dan wel goed voor ingesteld zijn.

  De oplossing met 4 routers is duurder, maar er loopt minder netwerkverkeer over de netwerken met de PC's. In het 4e netwerk worden immers alleen de routers aan elkaar gekoppeld. Bijkomend voordeel is dat je gebruik kunt maken van een multi PC modem (is een router/switch combinatie) voor je ADSL connectie. Dan heb je geen aparte switch meer nodig voor je netwerk zonder PC's.

  Voor het routeren kan je ook een PC gebruiken. Die moet dan uiteraard wel aan blijven staan. Anders wordt de connectie verbroken met het gekoppelde netwerk.
 • Wauw… Daar zat even tijd in om te typen….. Bedankt daarvoor….

  Ik zelf heb nooit in het menu gevonden om alles open te zetten. Vraag me nog steeds af of het wel kan met dat zyxel apparaat.

  Maar goed ik moet toch minimaal 3 routers kopen….. Nog tips voor welke routers goed zijn ? Het moet DHCP functie inzich hebben dat het ip, dns, subnetmasker, domein en wins meegeeft. Firewall hoeft het dus niet te hebben….

  Het zijn 4 kleine netwerkjes van 25 pc's

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.